REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V moři žije na 20 000 druhů ryb a mnoho měkkýšů a korýšů. Na stůl se dostane jen zlomek. Třeba i proto, že je neznáme.


Rybí maso vyniká vysokou výživnou a biologickou hodnotou. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, bohaté je zejména na vitaminy A,B,D a E a obsahuje také celou řadu nerostných látek důležitých pro výživu. Maso většiny ryb je málo tučné a proto je všeobecně doporučováno při dietní stravě. Maso mořských ryb ohsahuje značné množství jódu, kobaltu, brómu, mědi, manganu a dalších prvků.

Na dobrou přípravu ryb používáme rybí směs. Tato směs obsahuje toto koření – bobkový list, bílý pepř, zázvor, nové koření, cibule, koriandr, chilli paprička, hořčice, kopr a tymián.

Velice oblíbené jsou rybí a korýší saláty. K přípravě rybích salátů používáme ryby sladkovodní i mořské, a to jak vařené, tak i pečené. Kromě toho můžeme používat také ryby konzervované ve vlastní šťávě, v některých případech i ryby uzené. Na korýší saláty bereme buď maso z čerstvě vařených korýšů, jako je rak, humr, langusta apod., anebo korýší maso konzervované ve vlastní šťávě, jako je krabí, humří, langustí atd. Šťávu z konzervovaných korýšů nevyléváme, nýbrž přidáváme do salátů.

Rybí maso – maso mořských živočichů obsahuje polynasycené mastné kyseliny, které redukují hladinu sérového cholesterolu. Jedná se o kyseliny řady Omega 3, která svým působením snižuje riziko infarktu. Proto se u Eskymáků žijících v oblasti Grónska, kde se konzumují mořské ryby a mořští živočichové, vůbec nevyskytují infarkty.

Rybí tuk se připravuje z rybích jater (z tresek, halibuta a žraloka) anebo z rybího masa, ančoviček, sardinek, huňáčka severního a placky ( drobné sleďovité ryby žijící v severních vodách Atlantiku). Rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitaminu A a D.

Ryby čerstvé poznáme tak, že drží pevně šupiny v kůži, žábry dobře přiléhají, oči jsou napjaté a lesklé, kůže nesmí být mazlavá. Rybí pach musí být čerstvý. Ryby skladujeme vždy v chladnu, při nesprávném skladování se v nich rozkládají bílkoviny a hrozí otrava.

Ryby sušené – ryby se suší hlavně v přímořských oblastech. Ryby určené k sušení se zpravidla očistí, vykuchají a vykostí, potom se nesolené nebo slabě nasolené suší, a to buď přímo na slunci, anebo v sušárnách.

Ryby uzené – jsou u nás velmi oblíbené, protože se většinou již nijak neupravují. Podávají se s různými přílohami, např. s chlebem, s různými saláty atd. Na náš trh se dodávají uzené ryby sladkovodní (kapr, losos, úhoř), a mořské (sledě, šproty, makrely).

Ryby v prášku – se používají v Norsku. Rozmícháním ve vodě z nich lze připravit rybí karbanátky.

Přeji Vám nad novými úlovky mnoho zdaru a chutných receptů

autor

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy