REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V moři žije na 20 000 druhů ryb a mnoho měkkýšů a korýšů. Na stůl se dostane jen zlomek. Třeba i proto, že je neznáme.


Rybí maso vyniká vysokou výživnou a biologickou hodnotou. Obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, bohaté je zejména na vitaminy A,B,D a E a obsahuje také celou řadu nerostných látek důležitých pro výživu. Maso většiny ryb je málo tučné a proto je všeobecně doporučováno při dietní stravě. Maso mořských ryb ohsahuje značné množství jódu, kobaltu, brómu, mědi, manganu a dalších prvků.

Na dobrou přípravu ryb používáme rybí směs. Tato směs obsahuje toto koření – bobkový list, bílý pepř, zázvor, nové koření, cibule, koriandr, chilli paprička, hořčice, kopr a tymián.

Velice oblíbené jsou rybí a korýší saláty. K přípravě rybích salátů používáme ryby sladkovodní i mořské, a to jak vařené, tak i pečené. Kromě toho můžeme používat také ryby konzervované ve vlastní šťávě, v některých případech i ryby uzené. Na korýší saláty bereme buď maso z čerstvě vařených korýšů, jako je rak, humr, langusta apod., anebo korýší maso konzervované ve vlastní šťávě, jako je krabí, humří, langustí atd. Šťávu z konzervovaných korýšů nevyléváme, nýbrž přidáváme do salátů.

Rybí maso – maso mořských živočichů obsahuje polynasycené mastné kyseliny, které redukují hladinu sérového cholesterolu. Jedná se o kyseliny řady Omega 3, která svým působením snižuje riziko infarktu. Proto se u Eskymáků žijících v oblasti Grónska, kde se konzumují mořské ryby a mořští živočichové, vůbec nevyskytují infarkty.

Rybí tuk se připravuje z rybích jater (z tresek, halibuta a žraloka) anebo z rybího masa, ančoviček, sardinek, huňáčka severního a placky ( drobné sleďovité ryby žijící v severních vodách Atlantiku). Rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitaminu A a D.

Ryby čerstvé poznáme tak, že drží pevně šupiny v kůži, žábry dobře přiléhají, oči jsou napjaté a lesklé, kůže nesmí být mazlavá. Rybí pach musí být čerstvý. Ryby skladujeme vždy v chladnu, při nesprávném skladování se v nich rozkládají bílkoviny a hrozí otrava.

Ryby sušené – ryby se suší hlavně v přímořských oblastech. Ryby určené k sušení se zpravidla očistí, vykuchají a vykostí, potom se nesolené nebo slabě nasolené suší, a to buď přímo na slunci, anebo v sušárnách.

Ryby uzené – jsou u nás velmi oblíbené, protože se většinou již nijak neupravují. Podávají se s různými přílohami, např. s chlebem, s různými saláty atd. Na náš trh se dodávají uzené ryby sladkovodní (kapr, losos, úhoř), a mořské (sledě, šproty, makrely).

Ryby v prášku – se používají v Norsku. Rozmícháním ve vodě z nich lze připravit rybí karbanátky.

Přeji Vám nad novými úlovky mnoho zdaru a chutných receptů

autor

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy