REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nastal podzim a moje vzpomínky letí do dětství. Protože jsem bydlela na vesnici u prarodičů měli jsme vždycky dvě prasata. Dědeček zasázel na zahradě mezi brambory dýně a jakmile začaly být dostatečně veliké strouhal je prasatům do žrádla.


­­V tuto podzimní dobu už byly dýně zralé a měly krásnou oranžovou slupku a já spolu se sestrou jsme začaly loudit o některou dýni na ,,strašáka”. Děda nám vybral pěknou kulatou dýni a my jsme si ji vydlabaly a nazdobily aby byla co nejstrašidelnější, dovnitř jsme daly svíčku a navečer nám ji babička zapálla. To dělala několik dní po sobě a pak ji děda nastrouhal praseti jako všechny ostatní.

Ze zralých dýní děda vybíral semena a po propláchnutí vodou je rozložil na velká síta a nechal je na sluníčku sušit. Usušená semínka jsme si loupaly a jedly položené na chleba se sádlem. Také se pěstovaly patizony. Když se nakládaly okurky tak se do každé sklenice přidávaly malé plody patizonů. Ještě se z nich dělaly řízky obalované v trojbalu se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší. Jinak jsme z dýní nevařili žádné jídlo, to bylo pouze krmení pro prase.

V dnešní době se mluví o dýních v souvislosti s Amerikou a Helloween, ale já jsem si zdobila dýně už před 50 roky, takže to není pro mne jen cizí tradice, ale i naše. Dodnes mám ráda dýňová semínka buď jen tak nebo na chleba. Ještě si je míchám s ovesnými vločkami, něco jako domácí musli. Ovšem mám to o to jednodušší, nemusím je loupat, koupím je už oloupané. Zavařenou dýni používám v zimě na různé koláče ale i jen tak jako kompot. Jinak z ní stále nic nevařím. Ale není to tím,že bych nechtěla nic nového ochutnat ale jelikož nám kompot velice chutná nezbude nám na nic jiného ani kousek.

Patizony nepoužívám vůbec ale místo nich mám ráda cukety. Nejraději jako řízek, nebo když nemém čas, nebo náladu na obalování, tak kolečka cuket obalím jen v hladké mouce a osmažím na tuku. Mám ještě několik oblíbených receptů, nejvíc cuketu s mletým masem.

V dnešní době už dávno dýně nevyřezávám, ale čas od času na toto období svého života ráda zavzpomínám jako i tentokrát.

Dobrý den a mějte se hezky.

Autor: Marie Šušková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy