REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nastal podzim a moje vzpomínky letí do dětství. Protože jsem bydlela na vesnici u prarodičů měli jsme vždycky dvě prasata. Dědeček zasázel na zahradě mezi brambory dýně a jakmile začaly být dostatečně veliké strouhal je prasatům do žrádla.


­­V tuto podzimní dobu už byly dýně zralé a měly krásnou oranžovou slupku a já spolu se sestrou jsme začaly loudit o některou dýni na ,,strašáka“. Děda nám vybral pěknou kulatou dýni a my jsme si ji vydlabaly a nazdobily aby byla co nejstrašidelnější, dovnitř jsme daly svíčku a navečer nám ji babička zapálla. To dělala několik dní po sobě a pak ji děda nastrouhal praseti jako všechny ostatní.

Ze zralých dýní děda vybíral semena a po propláchnutí vodou je rozložil na velká síta a nechal je na sluníčku sušit. Usušená semínka jsme si loupaly a jedly položené na chleba se sádlem. Také se pěstovaly patizony. Když se nakládaly okurky tak se do každé sklenice přidávaly malé plody patizonů. Ještě se z nich dělaly řízky obalované v trojbalu se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší. Jinak jsme z dýní nevařili žádné jídlo, to bylo pouze krmení pro prase.

V dnešní době se mluví o dýních v souvislosti s Amerikou a Helloween, ale já jsem si zdobila dýně už před 50 roky, takže to není pro mne jen cizí tradice, ale i naše. Dodnes mám ráda dýňová semínka buď jen tak nebo na chleba. Ještě si je míchám s ovesnými vločkami, něco jako domácí musli. Ovšem mám to o to jednodušší, nemusím je loupat, koupím je už oloupané. Zavařenou dýni používám v zimě na různé koláče ale i jen tak jako kompot. Jinak z ní stále nic nevařím. Ale není to tím,že bych nechtěla nic nového ochutnat ale jelikož nám kompot velice chutná nezbude nám na nic jiného ani kousek.

Patizony nepoužívám vůbec ale místo nich mám ráda cukety. Nejraději jako řízek, nebo když nemém čas, nebo náladu na obalování, tak kolečka cuket obalím jen v hladké mouce a osmažím na tuku. Mám ještě několik oblíbených receptů, nejvíc cuketu s mletým masem.

V dnešní době už dávno dýně nevyřezávám, ale čas od času na toto období svého života ráda zavzpomínám jako i tentokrát.

Dobrý den a mějte se hezky.

Autor: Marie Šušková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy