REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nastal podzim a moje vzpomínky letí do dětství. Protože jsem bydlela na vesnici u prarodičů měli jsme vždycky dvě prasata. Dědeček zasázel na zahradě mezi brambory dýně a jakmile začaly být dostatečně veliké strouhal je prasatům do žrádla.


­­V tuto podzimní dobu už byly dýně zralé a měly krásnou oranžovou slupku a já spolu se sestrou jsme začaly loudit o některou dýni na ,,strašáka”. Děda nám vybral pěknou kulatou dýni a my jsme si ji vydlabaly a nazdobily aby byla co nejstrašidelnější, dovnitř jsme daly svíčku a navečer nám ji babička zapálla. To dělala několik dní po sobě a pak ji děda nastrouhal praseti jako všechny ostatní.

Ze zralých dýní děda vybíral semena a po propláchnutí vodou je rozložil na velká síta a nechal je na sluníčku sušit. Usušená semínka jsme si loupaly a jedly položené na chleba se sádlem. Také se pěstovaly patizony. Když se nakládaly okurky tak se do každé sklenice přidávaly malé plody patizonů. Ještě se z nich dělaly řízky obalované v trojbalu se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší. Jinak jsme z dýní nevařili žádné jídlo, to bylo pouze krmení pro prase.

V dnešní době se mluví o dýních v souvislosti s Amerikou a Helloween, ale já jsem si zdobila dýně už před 50 roky, takže to není pro mne jen cizí tradice, ale i naše. Dodnes mám ráda dýňová semínka buď jen tak nebo na chleba. Ještě si je míchám s ovesnými vločkami, něco jako domácí musli. Ovšem mám to o to jednodušší, nemusím je loupat, koupím je už oloupané. Zavařenou dýni používám v zimě na různé koláče ale i jen tak jako kompot. Jinak z ní stále nic nevařím. Ale není to tím,že bych nechtěla nic nového ochutnat ale jelikož nám kompot velice chutná nezbude nám na nic jiného ani kousek.

Patizony nepoužívám vůbec ale místo nich mám ráda cukety. Nejraději jako řízek, nebo když nemém čas, nebo náladu na obalování, tak kolečka cuket obalím jen v hladké mouce a osmažím na tuku. Mám ještě několik oblíbených receptů, nejvíc cuketu s mletým masem.

V dnešní době už dávno dýně nevyřezávám, ale čas od času na toto období svého života ráda zavzpomínám jako i tentokrát.

Dobrý den a mějte se hezky.

Autor: Marie Šušková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Mléčné jídelny PRAMEN – reklama z dob socialismu

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy