REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podzim

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nastal podzim a moje vzpomínky letí do dětství. Protože jsem bydlela na vesnici u prarodičů měli jsme vždycky dvě prasata. Dědeček zasázel na zahradě mezi brambory dýně a jakmile začaly být dostatečně veliké strouhal je prasatům do žrádla.


­­V tuto podzimní dobu už byly dýně zralé a měly krásnou oranžovou slupku a já spolu se sestrou jsme začaly loudit o některou dýni na ,,strašáka”. Děda nám vybral pěknou kulatou dýni a my jsme si ji vydlabaly a nazdobily aby byla co nejstrašidelnější, dovnitř jsme daly svíčku a navečer nám ji babička zapálla. To dělala několik dní po sobě a pak ji děda nastrouhal praseti jako všechny ostatní.

Ze zralých dýní děda vybíral semena a po propláchnutí vodou je rozložil na velká síta a nechal je na sluníčku sušit. Usušená semínka jsme si loupaly a jedly položené na chleba se sádlem. Také se pěstovaly patizony. Když se nakládaly okurky tak se do každé sklenice přidávaly malé plody patizonů. Ještě se z nich dělaly řízky obalované v trojbalu se šťouchanými bramborami nebo bramborovou kaší. Jinak jsme z dýní nevařili žádné jídlo, to bylo pouze krmení pro prase.

V dnešní době se mluví o dýních v souvislosti s Amerikou a Helloween, ale já jsem si zdobila dýně už před 50 roky, takže to není pro mne jen cizí tradice, ale i naše. Dodnes mám ráda dýňová semínka buď jen tak nebo na chleba. Ještě si je míchám s ovesnými vločkami, něco jako domácí musli. Ovšem mám to o to jednodušší, nemusím je loupat, koupím je už oloupané. Zavařenou dýni používám v zimě na různé koláče ale i jen tak jako kompot. Jinak z ní stále nic nevařím. Ale není to tím,že bych nechtěla nic nového ochutnat ale jelikož nám kompot velice chutná nezbude nám na nic jiného ani kousek.

Patizony nepoužívám vůbec ale místo nich mám ráda cukety. Nejraději jako řízek, nebo když nemém čas, nebo náladu na obalování, tak kolečka cuket obalím jen v hladké mouce a osmažím na tuku. Mám ještě několik oblíbených receptů, nejvíc cuketu s mletým masem.

V dnešní době už dávno dýně nevyřezávám, ale čas od času na toto období svého života ráda zavzpomínám jako i tentokrát.

Dobrý den a mějte se hezky.

Autor: Marie Šušková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy