REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rodinné setkání

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… oběd byl vždy stejný. Nejprve polévka, vývar z kuřecích, husích a kachních drobů s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Další byla křenová omáčka s chlebem a droby z polévky. Pak přišlo na stůl zelí s knedlíkem a pečená drůbež (husa, kachna, kuře) a nakonec bramborový salát a vepřové řízky …


Jako dítě jsem vyrůstala u prarodičů. Později jsem k nim jezdila na každé prázdniny. Bylo to na jižní Moravě na vesnici a poslední víkend v srpnu se slavilo posvícení. Moje matka měla šest sourozenců a ti se s celými rodinami sjeli na posvícení. Ti co byli z nejbližšího okolí přišli až v neděli, ale ti co bydleli daleko přijeli už v sobotu a pak se spalo různě. Největší dobrodružství pro nás bylo, spát ve stodole na seně. Bývalo nás tam kolem čtyřiceti a podle toho se taky vařilo. Všechny rodiny přivezly nějaký druh drobného cukroví,na místě se napeklo spousta buchet, dělaly se s náplní makovou, ořechovou, tvarohovou, povidlovou a marmeládovou. Každá měla jiný tvar aby se na první pohled rozlišily.

Oběd byl vždy stejný. Nejprve polévka, vývar z kuřecích, husích a kachních drobů s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Další byla křenová omáčka s chlebem a droby z polévky. Pak přišlo na stůl zelí s knedlíkem a pečená drůbež (husa, kachna, kuře) a nakonec bramborový salát a vepřové řízky. Každý si z každého jídla vzal aspoň trochu takže ochutnal každý chod a to co kdo měl nejraději toho si vzal více. Před jídlem si dospělí zavdali domácí slivovicí a po obědě pili podle chuti pivo nebo víno. Děti dostaly limonádu nebo víno s vodou a cukrem. Pak se pila káva a zakusovalo se cukroví a buchty.

Jak se to všechno financovalo, to nevím. V tu dobu mě to nezajímalo. Ale byla to krásná setkání celé rodiny, moc ráda na to vzpomínám a přála bych si se tak setkávat aspoň jednou za čas se svými bratranci a sestřenicemi, ale není už ani místo kde se setkávat a snad ani vůle. Už jsme se dost odcizili co babička s dědou zemřeli.

Tak to byla jedna z mých vzpomínek spojená s jídlem.

Přeji vám dobrý den a snad zas někdy napíšu.

Marie Šušková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy