REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podběl lékařský – Tussilago farfara

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podběl je jarní vytrvalá bylina, kterou pro její léčivé účinky sbírali a sušili již naši předkové. Roste hojně na vlhkých, jílovitých stanovištích, náspech, příkopech rumištích, lomech od nížin do hor v Evropě i Asii. Kvete od března do dubna. Sbírá se květ i listy …


Květy se sbírají zjara za suchého počasí a rychle se usuší ve stínu, při sušení v sušičce by teplota neměla přesáhnout 40 °C. Není vhodné sušit i květy příliš rozkvetlé, protože se rozpadají. Listy se sbírají v květnu až červnu, mohou se sušit na slunci.

Bylina se rozrůstá výběžkatými oddenky, z jedněch oddenkových pupenů vyrůstají na jaře bezlisté květonosné stvoly, z druhých listy. Stvoly jsou jednoduché, vlnatě porostlé šupinami, listy se objevují až po odkvětu rostliny a tvoří přízemní růžici. U mladé rostliny se mohou zaměnit za listy devětsilu. Listy jsou srdčitě okrouhlé, zubaté na rubu šedoplstnaté. Květní úbory jsou žluté, každý stvol nese jeden květní úbor, podepřený zákrovem. Plod je válcovitá nažka věnčená chmýrem.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Podběl je klasickou slizovou drogou. Sliz dokonale chrání zanícené sliznice, například dýchacích cest. Podběl obsahuje slizovitý faradiol, tříslovinu jak v květech tak listech, v květech jsou stopy silice, inulinu, hořčinu, taninu, bílkovin a fytosterolů. Sušený květ i list uvolňují při kašli hleny.

Podbělový list je základní drogou při léčbě astmatu. Urychluje hojení ran, listy působí mírně diureticky (močopudně). Zajímavý účinek má i obklad z čerstvých listů při kloubních bolestech a revmatismu, artrózách, dně, úrazech kloubů.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Čerstvé listy se operou ve studené vodě a ve dvou vrstvách se jimi kloub obloží, přikládají se vrchní zelenou stranou, přetáhnou obinadlem, zábal má trvat 1 hodinu.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Na zanícené žíly se používá kašovitý obklad z drcených listů, který se stáhne obinadlem a přikládá na noc. Nejrozšířenější užití podbělu je ve formě čaje 1 polévková lžíce sušené drogy (nejlepší půl na půl květ i list) se zalije 0,25 l studené vody, nechá krátce povařit 10-15 minut odstát, scedíme a pijeme při nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, dráždivém kašli, zahlenění atd. Sušený podběl koupíte v lékárnách, jak květ i list je součástí mnoha léčivých čajových směsí.

Brzy z jara je doba jeho růstu a tak si podběl můžete natrhat a nasušit na zimní období sami.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Foto i text: D. Marounek

Použité zdroje: Naše rostliny v lékařství – Korbelář, Endris, Krejča – Avicenum 1974, Herbář léčivých rostlin – J. Janča, A.

Zentrich – Eminent 1996

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy