REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podběl lékařský – Tussilago farfara

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podběl je jarní vytrvalá bylina, kterou pro její léčivé účinky sbírali a sušili již naši předkové. Roste hojně na vlhkých, jílovitých stanovištích, náspech, příkopech rumištích, lomech od nížin do hor v Evropě i Asii. Kvete od března do dubna. Sbírá se květ i listy …


Květy se sbírají zjara za suchého počasí a rychle se usuší ve stínu, při sušení v sušičce by teplota neměla přesáhnout 40 °C. Není vhodné sušit i květy příliš rozkvetlé, protože se rozpadají. Listy se sbírají v květnu až červnu, mohou se sušit na slunci.

Bylina se rozrůstá výběžkatými oddenky, z jedněch oddenkových pupenů vyrůstají na jaře bezlisté květonosné stvoly, z druhých listy. Stvoly jsou jednoduché, vlnatě porostlé šupinami, listy se objevují až po odkvětu rostliny a tvoří přízemní růžici. U mladé rostliny se mohou zaměnit za listy devětsilu. Listy jsou srdčitě okrouhlé, zubaté na rubu šedoplstnaté. Květní úbory jsou žluté, každý stvol nese jeden květní úbor, podepřený zákrovem. Plod je válcovitá nažka věnčená chmýrem.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Podběl je klasickou slizovou drogou. Sliz dokonale chrání zanícené sliznice, například dýchacích cest. Podběl obsahuje slizovitý faradiol, tříslovinu jak v květech tak listech, v květech jsou stopy silice, inulinu, hořčinu, taninu, bílkovin a fytosterolů. Sušený květ i list uvolňují při kašli hleny.

Podbělový list je základní drogou při léčbě astmatu. Urychluje hojení ran, listy působí mírně diureticky (močopudně). Zajímavý účinek má i obklad z čerstvých listů při kloubních bolestech a revmatismu, artrózách, dně, úrazech kloubů.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Čerstvé listy se operou ve studené vodě a ve dvou vrstvách se jimi kloub obloží, přikládají se vrchní zelenou stranou, přetáhnou obinadlem, zábal má trvat 1 hodinu.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Na zanícené žíly se používá kašovitý obklad z drcených listů, který se stáhne obinadlem a přikládá na noc. Nejrozšířenější užití podbělu je ve formě čaje 1 polévková lžíce sušené drogy (nejlepší půl na půl květ i list) se zalije 0,25 l studené vody, nechá krátce povařit 10-15 minut odstát, scedíme a pijeme při nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, dráždivém kašli, zahlenění atd. Sušený podběl koupíte v lékárnách, jak květ i list je součástí mnoha léčivých čajových směsí.

Brzy z jara je doba jeho růstu a tak si podběl můžete natrhat a nasušit na zimní období sami.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Foto i text: D. Marounek

Použité zdroje: Naše rostliny v lékařství – Korbelář, Endris, Krejča – Avicenum 1974, Herbář léčivých rostlin – J. Janča, A.

Zentrich – Eminent 1996

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy