REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Podběl lékařský – Tussilago farfara

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podběl je jarní vytrvalá bylina, kterou pro její léčivé účinky sbírali a sušili již naši předkové. Roste hojně na vlhkých, jílovitých stanovištích, náspech, příkopech rumištích, lomech od nížin do hor v Evropě i Asii. Kvete od března do dubna. Sbírá se květ i listy …


Květy se sbírají zjara za suchého počasí a rychle se usuší ve stínu, při sušení v sušičce by teplota neměla přesáhnout 40 °C. Není vhodné sušit i květy příliš rozkvetlé, protože se rozpadají. Listy se sbírají v květnu až červnu, mohou se sušit na slunci.

Bylina se rozrůstá výběžkatými oddenky, z jedněch oddenkových pupenů vyrůstají na jaře bezlisté květonosné stvoly, z druhých listy. Stvoly jsou jednoduché, vlnatě porostlé šupinami, listy se objevují až po odkvětu rostliny a tvoří přízemní růžici. U mladé rostliny se mohou zaměnit za listy devětsilu. Listy jsou srdčitě okrouhlé, zubaté na rubu šedoplstnaté. Květní úbory jsou žluté, každý stvol nese jeden květní úbor, podepřený zákrovem. Plod je válcovitá nažka věnčená chmýrem.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Podběl je klasickou slizovou drogou. Sliz dokonale chrání zanícené sliznice, například dýchacích cest. Podběl obsahuje slizovitý faradiol, tříslovinu jak v květech tak listech, v květech jsou stopy silice, inulinu, hořčinu, taninu, bílkovin a fytosterolů. Sušený květ i list uvolňují při kašli hleny.

Podbělový list je základní drogou při léčbě astmatu. Urychluje hojení ran, listy působí mírně diureticky (močopudně). Zajímavý účinek má i obklad z čerstvých listů při kloubních bolestech a revmatismu, artrózách, dně, úrazech kloubů.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Čerstvé listy se operou ve studené vodě a ve dvou vrstvách se jimi kloub obloží, přikládají se vrchní zelenou stranou, přetáhnou obinadlem, zábal má trvat 1 hodinu.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Na zanícené žíly se používá kašovitý obklad z drcených listů, který se stáhne obinadlem a přikládá na noc. Nejrozšířenější užití podbělu je ve formě čaje 1 polévková lžíce sušené drogy (nejlepší půl na půl květ i list) se zalije 0,25 l studené vody, nechá krátce povařit 10-15 minut odstát, scedíme a pijeme při nachlazení, onemocnění horních cest dýchacích, dráždivém kašli, zahlenění atd. Sušený podběl koupíte v lékárnách, jak květ i list je součástí mnoha léčivých čajových směsí.

Brzy z jara je doba jeho růstu a tak si podběl můžete natrhat a nasušit na zimní období sami.

Škola vaření - neobvyklé ingredience a bylinky

Foto i text: D. Marounek

Použité zdroje: Naše rostliny v lékařství – Korbelář, Endris, Krejča – Avicenum 1974, Herbář léčivých rostlin – J. Janča, A.

Zentrich – Eminent 1996

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy