REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pecka z avokáda patří mezi superpotraviny!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Několik vědeckých studí potvrdilo, že i pecka avokáda se může konzumovat. Vědci tvrdí, že obsahuje více živin, než samotné avokádo. A jak pecku konzumovat? Tak to se dozvíte právě v tomto článku.


Vypadá to tak, že pokud avokádo rozpůlíme a pecku z něj vyhodíme, děláme vlastně velkou chybu. Pecka avokáda totiž obsahuje velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji. Dále až 70 procent antioxidantů, co se nacházejí v avokádu jsou obsaženy právě v jádře avokáda. Je prokázáno, že používáním prášku z pecky avokáda se zabraňuje vzniku žaludečních vředů, prášek také zmírňuje zácpu. A je toho mnohem a mnohem více!

 

 

 

Například v Jižní Americe se prášek z avokáda používá při gastro problémech, k léčení úplavice. Ukázalo se, že semena avokáda patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem vlákniny. Konzumace prášku avokáda tak může harmonizovat hladinu cholesterolu v krvi a dokázat ji i výrazně snížit.

Pecka avokáda může být i přírodní potravinářské barvivo. Prášek z avokádového semena totiž, po vhození do vody, vodu obarví na krásnou oranžovou barvu.

Ovšem semeno avokáda má i jeden neduh! Stejně, jako jádra meruněk či broskví, i semeno avokáda obsahuje nízkou hladinu kyanidu nazývaného amygdalin, který může být ve vysokých dávkách toxický. Proto se také nedoporučuje jádro konzumovat těhotným ženám, velmi malým dětem, i lidem s nějakými vážnými zdravotními komplikacemi.

 

Jak tedy konzumovat pecku avokáda?

Jádro avokáda není zase tak moc tvrdé, jak vypadá na první pohled. Dá se překrojit ostrým nožem a nakrájet na drobnější kousky, bezpečnější je pak ho rozpůlit a rozmixovat pomocí kvalitního mixéru na jemný prášek. ten pak používáme jako koření či přísadu do jídel. Asi nejlepší je prášek využít jako dochucovadlo zeleninových a ovocných salátů, dále se hodí na dochucení polévek. Také vaječné pokrmy dokáže příjemně ozvláštnit. Prášek je skvělý také v různých smoothie koktejlech. Nejlépe ladí spolu s banánem, či ananasem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy