REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ploskozubec (Papouščí ryba)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pestře zbarvená ryba žijící poblíž útesů, nazývaná také „Papouščí ryba“. Bílé, šťavnaté, měkké maso má vynikající chuť. Může se péct v troubě, opékat v pánvi, vařit, grilovat nebo opékat na roštu.


Atlas mořských rybLatinský název: Scaridae spp.

Jiný název: Parrotfish

Ploskozubec, nebo také Papouščí ryba, se vyskytuje od Rudého moře přes Indický oceán až po středoamerické pobřeží Tichého oceánu. Názvu se mu dostalo díky svému krásnému pestrému zbarvení a tvrdému zobáku namísto rtů. Proto se více objevuje pod názvem Papouščí ryba nebo Papoušek.

Ploskozubci bývají nádherně zbarveni, především samci, samice papoušků bývaji zbarveny podstatně méně napaditě, pouze v jednobarevném zbarvení.

Kuchyňské zpracování:

Lahodné maso Ploskozubců je velmi podobné masu kuřecímu. Menší ryby stáhnuté z kůže se hodí ke smažení a dušení, větší kusy jsou vhodné do rybích polévek a dušených pokrmů.

Zdroj: www.cerstveryby.cz, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Další články k tématu:

Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb

O rybách a jejich zpracování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy