REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová těsta mají široké použití. Pečeme z nich chlebíčky, jsou základem na dorty a řezy, piškotové omelety, upravujeme z nich rolády – záviny. Piškot je i základem na celou řadu dalších moučníků.


Škola vaření - Piškotové těstoPiškotové těsto připravujeme několika způsoby:

1. způsob: piškotové těsto třené těžší – žloutky a cukr třeme v misce do pěny buď vařečkou, nebo elektickým šlehačem. Do tohoto utřeného, napěněného základu přidáváme po částech střídavě prosátou mouku a dobře ušlehný sníh z bílků. Jen velmi zlehka, aby sníh neklesl, promícháváme. Tohoto způsobu používáme při pečení piškotu na chlebíčky, dortové korpusy apod.

 

2. způsob: piškotové těsto lehčí, tzv. obrácený způsob – z bílků ušleháme tuhý sníh a do sněhu zamícháme nebo v elektrickém šlehači zašleháme buď všechen cukr, nebo jen polovinu. Do tohoto pevného sněhu pak zlehka střídavě přidáváme žloutky, zbylý cukr a mouku. Tento způsob používáme v domácnostech hlavně u piškotového těsta na vaječné omelety, u kterých je v dávkování poloviční dávka mouky i cukru na jedno vejce ve srovnání s těstem tzv. těžším.

V cukrářských výrobnách se používají ještě další způsoby přípravy. Pro začínající kuchtíky jsou tyto dva způsoby pro přípravu piškotů nejvhodnější.

 

Piškotové těsto úsporné – připravujeme je podle 1. způsobu jako těžší těsto, zvyšujeme však množství mouky. Při šlehání žloutků musíme proto přidat vodu a do mouky zamícháváme pečící prášek.

 

Piškotový závin – patří mezi oblíbené a rychle připravené moučníky. Na přípravu piškotového závinu používáme vždy dávkování na lehké těsto. Můžeme ale postupovat oběma způsoby, buď třeme žloutky s cukrem a zvlášť ušleháme bílky, nebo použijeme tzv. obrácený způsob a do sněhu s cukrem zlehka zamícháváme žloutky a mouku, případně i zbylý cukr. Těsto rozetřeme na pomaštěný papír na plechu a dáme hned do dobře vyhřáté trouby péci. Roztíráme asi do výšky 1 až 1,5 cm. Po upečení vyklopíme obráceně, těstem dolů a stranu s papírem potřeme rychle studenou vodou. Ihned stočíme a ještě můžeme zabalit. Teprve asi za půl hodiny papír rozbalíme, opatrně sejmeme piškot, potřeme zavařeninou nebo připraveným tukovým krémem a znovu stočíme. Zabalíme do papíru a necháme zvlhnout. Na povrchu sypeme jen cukrem nebo poléváme polevou, popřípadě potřeme krémem.

 

Dávkování:

a) Piškotové těsto těžší:

Na 1 vejce dáváme 40 g moučkového cukru a 40 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

b) Piškotové těsto lehké:

Na 1 vejce dáváme 20 g moučkového cukru, 20 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

c) Piškotové těsto úsporné:

Např: 3 ks vejce, 120 g moučkového cukru, 200 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky, asi ½ l vody nebo mléka, ¼ kypřícího prášku do pečiva (asi 1/2 lžičky).

 

Jakmile získáte zkušenosti při přípravě základních piškotových těst, můžete je dále doplňovat a obměňovat:

Kakaový chlebíčkový dort – získáme jedné a ž dvou lžic kaka. Ubereme stejné množství mouky nebo přidáme tekutinu, aby těsto nebylo příliš tuhé.

Oříškový chlebíček – připravíme tak, že na jedno vejce navážíme až 20 g oříšků, nastrouháme je a vmícháme do těsta. O použití množství oříšků opět zmenšíme množství mouky.

 

Příprava forem:

Všechny formy musíme předem dobře vymazat a vysypat hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.

 

Pečení piškotových těst:

Veškeré piškotové moučníky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Ve slabě vyhřáté troubě by se moučník vysušil. Je-li těsto ve vyšší vrstvě, po zapečení v dobře vyhřáté troubě je dopékáme již pomaleji. Po upečení jen necháme prochladnout a pak plníme džemem, krémem, zdobíme ovocem a stříkáme šlehačkou apdo.

Autor: Hana Sedláčková, zdroj: Učíme se vařit, Práce 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy