REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová těsta mají široké použití. Pečeme z nich chlebíčky, jsou základem na dorty a řezy, piškotové omelety, upravujeme z nich rolády – záviny. Piškot je i základem na celou řadu dalších moučníků.


Škola vaření - Piškotové těstoPiškotové těsto připravujeme několika způsoby:

1. způsob: piškotové těsto třené těžší – žloutky a cukr třeme v misce do pěny buď vařečkou, nebo elektickým šlehačem. Do tohoto utřeného, napěněného základu přidáváme po částech střídavě prosátou mouku a dobře ušlehný sníh z bílků. Jen velmi zlehka, aby sníh neklesl, promícháváme. Tohoto způsobu používáme při pečení piškotu na chlebíčky, dortové korpusy apod.

 

2. způsob: piškotové těsto lehčí, tzv. obrácený způsob – z bílků ušleháme tuhý sníh a do sněhu zamícháme nebo v elektrickém šlehači zašleháme buď všechen cukr, nebo jen polovinu. Do tohoto pevného sněhu pak zlehka střídavě přidáváme žloutky, zbylý cukr a mouku. Tento způsob používáme v domácnostech hlavně u piškotového těsta na vaječné omelety, u kterých je v dávkování poloviční dávka mouky i cukru na jedno vejce ve srovnání s těstem tzv. těžším.

V cukrářských výrobnách se používají ještě další způsoby přípravy. Pro začínající kuchtíky jsou tyto dva způsoby pro přípravu piškotů nejvhodnější.

 

Piškotové těsto úsporné – připravujeme je podle 1. způsobu jako těžší těsto, zvyšujeme však množství mouky. Při šlehání žloutků musíme proto přidat vodu a do mouky zamícháváme pečící prášek.

 

Piškotový závin – patří mezi oblíbené a rychle připravené moučníky. Na přípravu piškotového závinu používáme vždy dávkování na lehké těsto. Můžeme ale postupovat oběma způsoby, buď třeme žloutky s cukrem a zvlášť ušleháme bílky, nebo použijeme tzv. obrácený způsob a do sněhu s cukrem zlehka zamícháváme žloutky a mouku, případně i zbylý cukr. Těsto rozetřeme na pomaštěný papír na plechu a dáme hned do dobře vyhřáté trouby péci. Roztíráme asi do výšky 1 až 1,5 cm. Po upečení vyklopíme obráceně, těstem dolů a stranu s papírem potřeme rychle studenou vodou. Ihned stočíme a ještě můžeme zabalit. Teprve asi za půl hodiny papír rozbalíme, opatrně sejmeme piškot, potřeme zavařeninou nebo připraveným tukovým krémem a znovu stočíme. Zabalíme do papíru a necháme zvlhnout. Na povrchu sypeme jen cukrem nebo poléváme polevou, popřípadě potřeme krémem.

 

Dávkování:

a) Piškotové těsto těžší:

Na 1 vejce dáváme 40 g moučkového cukru a 40 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

b) Piškotové těsto lehké:

Na 1 vejce dáváme 20 g moučkového cukru, 20 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

c) Piškotové těsto úsporné:

Např: 3 ks vejce, 120 g moučkového cukru, 200 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky, asi ½ l vody nebo mléka, ¼ kypřícího prášku do pečiva (asi 1/2 lžičky).

 

Jakmile získáte zkušenosti při přípravě základních piškotových těst, můžete je dále doplňovat a obměňovat:

Kakaový chlebíčkový dort – získáme jedné a ž dvou lžic kaka. Ubereme stejné množství mouky nebo přidáme tekutinu, aby těsto nebylo příliš tuhé.

Oříškový chlebíček – připravíme tak, že na jedno vejce navážíme až 20 g oříšků, nastrouháme je a vmícháme do těsta. O použití množství oříšků opět zmenšíme množství mouky.

 

Příprava forem:

Všechny formy musíme předem dobře vymazat a vysypat hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.

 

Pečení piškotových těst:

Veškeré piškotové moučníky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Ve slabě vyhřáté troubě by se moučník vysušil. Je-li těsto ve vyšší vrstvě, po zapečení v dobře vyhřáté troubě je dopékáme již pomaleji. Po upečení jen necháme prochladnout a pak plníme džemem, krémem, zdobíme ovocem a stříkáme šlehačkou apdo.

Autor: Hana Sedláčková, zdroj: Učíme se vařit, Práce 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy