REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Piškotová těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Piškotová těsta mají široké použití. Pečeme z nich chlebíčky, jsou základem na dorty a řezy, piškotové omelety, upravujeme z nich rolády – záviny. Piškot je i základem na celou řadu dalších moučníků.


Škola vaření - Piškotové těstoPiškotové těsto připravujeme několika způsoby:

1. způsob: piškotové těsto třené těžší – žloutky a cukr třeme v misce do pěny buď vařečkou, nebo elektickým šlehačem. Do tohoto utřeného, napěněného základu přidáváme po částech střídavě prosátou mouku a dobře ušlehný sníh z bílků. Jen velmi zlehka, aby sníh neklesl, promícháváme. Tohoto způsobu používáme při pečení piškotu na chlebíčky, dortové korpusy apod.

 

2. způsob: piškotové těsto lehčí, tzv. obrácený způsob – z bílků ušleháme tuhý sníh a do sněhu zamícháme nebo v elektrickém šlehači zašleháme buď všechen cukr, nebo jen polovinu. Do tohoto pevného sněhu pak zlehka střídavě přidáváme žloutky, zbylý cukr a mouku. Tento způsob používáme v domácnostech hlavně u piškotového těsta na vaječné omelety, u kterých je v dávkování poloviční dávka mouky i cukru na jedno vejce ve srovnání s těstem tzv. těžším.

V cukrářských výrobnách se používají ještě další způsoby přípravy. Pro začínající kuchtíky jsou tyto dva způsoby pro přípravu piškotů nejvhodnější.

 

Piškotové těsto úsporné – připravujeme je podle 1. způsobu jako těžší těsto, zvyšujeme však množství mouky. Při šlehání žloutků musíme proto přidat vodu a do mouky zamícháváme pečící prášek.

 

Piškotový závin – patří mezi oblíbené a rychle připravené moučníky. Na přípravu piškotového závinu používáme vždy dávkování na lehké těsto. Můžeme ale postupovat oběma způsoby, buď třeme žloutky s cukrem a zvlášť ušleháme bílky, nebo použijeme tzv. obrácený způsob a do sněhu s cukrem zlehka zamícháváme žloutky a mouku, případně i zbylý cukr. Těsto rozetřeme na pomaštěný papír na plechu a dáme hned do dobře vyhřáté trouby péci. Roztíráme asi do výšky 1 až 1,5 cm. Po upečení vyklopíme obráceně, těstem dolů a stranu s papírem potřeme rychle studenou vodou. Ihned stočíme a ještě můžeme zabalit. Teprve asi za půl hodiny papír rozbalíme, opatrně sejmeme piškot, potřeme zavařeninou nebo připraveným tukovým krémem a znovu stočíme. Zabalíme do papíru a necháme zvlhnout. Na povrchu sypeme jen cukrem nebo poléváme polevou, popřípadě potřeme krémem.

 

Dávkování:

a) Piškotové těsto těžší:

Na 1 vejce dáváme 40 g moučkového cukru a 40 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

b) Piškotové těsto lehké:

Na 1 vejce dáváme 20 g moučkového cukru, 20 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky.

c) Piškotové těsto úsporné:

Např: 3 ks vejce, 120 g moučkového cukru, 200 g polohrubé nebo výběrové hladké mouky, asi ½ l vody nebo mléka, ¼ kypřícího prášku do pečiva (asi 1/2 lžičky).

 

Jakmile získáte zkušenosti při přípravě základních piškotových těst, můžete je dále doplňovat a obměňovat:

Kakaový chlebíčkový dort – získáme jedné a ž dvou lžic kaka. Ubereme stejné množství mouky nebo přidáme tekutinu, aby těsto nebylo příliš tuhé.

Oříškový chlebíček – připravíme tak, že na jedno vejce navážíme až 20 g oříšků, nastrouháme je a vmícháme do těsta. O použití množství oříšků opět zmenšíme množství mouky.

 

Příprava forem:

Všechny formy musíme předem dobře vymazat a vysypat hrubou moukou nebo prosátou strouhankou.

 

Pečení piškotových těst:

Veškeré piškotové moučníky pečeme v dobře vyhřáté troubě. Ve slabě vyhřáté troubě by se moučník vysušil. Je-li těsto ve vyšší vrstvě, po zapečení v dobře vyhřáté troubě je dopékáme již pomaleji. Po upečení jen necháme prochladnout a pak plníme džemem, krémem, zdobíme ovocem a stříkáme šlehačkou apdo.

Autor: Hana Sedláčková, zdroj: Učíme se vařit, Práce 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Slovenská značka Toison představuje svůj nealko gin

Nealkoholické giny se stávají stále populárnějšími nejen ve světě, ale také v České republice. Tento fenomén je součástí širšího globálního trendu zaměřeného na zdravější životní styl a uvědomělé pití. Ať už jsou vaše důvody pro omezení alkoholu jakékoliv, s novým ginem Toison s 0,0 % alkoholu si váš oblíbený G&T můžete vychutnat i v inovativní nealko variantě.

číst dále ...

Zázračná vláknina: Přírodní pomocník v boji proti vysokému cholesterolu

Trápí vás vysoký cholesterol a chcete nejprve zkusit změnu životosprávy, než vám lékař předepíše prášky? Pojďme si říct, jakou roli má na snížení hladiny krevního cholesterolu vláknina. „Jde o skupinu polysacharidů, které mají pozitivní vliv na zdraví, nepodléhají trávení v tenkém střevě, díky čemuž mají nízkou energetickou hodnotu a jsou částečně nebo plně fermentovány bakteriemi tlustého střeva, a tím podporují rozvoj naší střevní mikroflóry,“ říká nutriční specialistka Veronika Pourová.

číst dále ...

Vejce jíst nebo nejíst?

Tuto, skoro hamletovskou, otázku řeší při pohledu na vajíčko mnozí vyznavači zdravé výživy. Hlavní příčinou problému vajec je jejich velký obsah cholesterolu. Před zvýšenou hladinou cholesterolu varují jak lékaři, tak výživový poradci. Pokud máme zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, hrozí nám infarkt. Jestli si ještě pochutnáváte na uzeninách, tučném bůčku, tak vejce jsou jen dalším krokem, vyškrtnout je z jídelníčku. Spíše bychom ale měli jídelníček ozdravit celkově. Pokud nám zdravotní rizika nehrozí, můžeme vejce bez obav konzumovat v přiměřeném množství, na počet kusů denně se názory rozcházejí, musíme totiž započítat i vejce obsažená v těstovinách, moučnících atd.

číst dále ...

Oves jako klíč pro zdraví a vitalitu: Objevte jeho opomíjené kouzlo

Milovaný všemi fitness trenéry i výživovými poradci, to je oves. Je hned několik důvodů, proč byste ho měli do svého jídelníčku pravidelně zařadit také vy: má vysoký obsah vlákniny, a tak na dlouho a kvalitně zasytí. Oves se pomalu stává součástí čím dál více produktů včetně jogurtů a zakysaných nápojů, a tak zařadit jej do jídelníčku nemusí už být takový problém.

číst dále ...

Letní hody: Nedělní obědy plné sezónních surovin

Šéfkuchař Tom Kerridge přináší divákům nový pohled na tradiční nedělní oběd se svými osmi vynikajícími obědovými menu, která povyšují tento pojem na zcela novou úroveň. S jeho pečlivě a s láskou připravenými pochoutkami si přijdou na své všichni členové rodiny i přátelé. Je známý svojí vášní pro vaření a detailním přístupem k přípravě jídel. Používá ty nejlepší sezónní suroviny, aby vytvořil jedinečné kulinářské zážitky. Zveme vás ke sledování osmidílného kulinářského seriálu „Tom Kerridge: další nedělní obědy“, který bude mít premiéru 23. července v 19:05 na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Radegast odehraje na Colours of Ostrava kvalitní pivní servis se speciální limitkou piva Rezist

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, letos opět naservíruje bohatou nabídku pivních zážitků. Návštěvníci si na festivalu vychutnají nejen oblíbená piva Radegast Rázná 10, Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Ratar, ale také limitovanou várku Radegast Rezist, uvařeného ze speciálně vyšlechtěných odrůd chmele odolných vůči suchu. O prvotřídní pivní servis se postará tým zkušených výčepních a sládků v Radegast Pubu i na dalších 35 výčepních místech po celém areálu. Pivovar Radegast v rámci festivalu postaví unikátní vodní zónu, kde si návštěvníci budou moci zábavnou formou vyzkoušet, jak zadržovat vodu v krajině.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.