REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paštika – perla studené kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - Víte, že ...Když se řekne paštika, vybaví se nám většinou kulatá nízká plechovka, kterou s sebou vozíme na dovolenou, výlety nebo ji máme v lednici připravenou pro případ nouze. V řeznictví nebo lahůdkách pak najdeme na pultech hranatou paštiku ve staniolu, v umělém střívku nebo paštikový srnčí hřbet …


Ve francouzské literatuře se to paštikami jen hemží – jde o mistrovské výrobky, které podle osvědčených receptů vyráběli kuchaři nejčastěji na šlechtické a královské hostiny. Největšími milovníky paštik jsou právě Francouzi. Francouzští kuchaři dovedli tento pokrm k absolutní dokonalosti. Proslulé jsou ale i paštiky z Belgie.

Paštiky se ale objevily na stole už v antickém Římě, v Čechách o nich nalezneme první zmínku ve středověku. Tento pokrm se podával při oslavách a hostinách na královském dvoře nebo u nejbohatších šlechticů. Připravoval se z drůbežího masa, zvěřiny, ryb a raků. Paštiky se také začaly v Čechách objevovat na domácích zabíjačkách, kde byla základem vepřová játra, lalok, vepřové ořezy a různé koření. Většinou se pekly v troubě jako sekaná, nebo zavařovaly do sklenic na horší časy. Konzistencí a chutí připomínaly spíše masové pomazánky.

 

Škola vaření - Víte, žě ...

 

Játrová paštika

U správné paštiky je důležité, aby hmota byla co možná nejjemnější. Maso, játra a jiné suroviny, ze kterých se paštiky vyrábějí, je třeba nejméně dvakrát umlít; osvědčilo se mixování a pasírování přes síto. Na spojení paštikové hmoty se používají žloutky nebo hustá bílá omáčka (bešamel rozředěný kvalitním vývarem, nebo čirý vývar hovězí, drůbeží i zvěřinový). Paštiková hmota se ochucuje paštikovým kořením, jehož základem je černý nebo bílý pepř. Přidává se také muškátový květ, tymián, hřebíček, zázvor, skořice, jalovec a další druhy. Ve Francii, kolébce paštik, se dávají do paštikové hmoty pro zlepšení a zvýraznění chuti lanýže a velmi často také aromatický alkohol – koňak, brandy či rum. Obvyklé je i červené nebo bílé víno, stejně jako sladké portské.

Aby paštika hezky vypadala, ale chuťový zážitek byl co nejzajímavější, přidávají se do paštik plátky mandlí, ořechy či brusinky. Tyto přísady se nejčastěji používají ve zvěřinových paštikách. Do paštiky můžeme také přidat na kostičky nakrájený uzený jazyk, šunku, slaninu či předem opečené kousky masa nebo houby. Osvědčily se také žampiony, hřiby i lanýže.

 

Škola vaření - Víte, žě ...

 

Houbová paštika

Na vaření paštik se používají speciální formy s víčkem. V domácích podmínkách můžeme použít srnčí hřbet nebo formu na biskupský chlebíček. Formy vykládáme tenkými plátky syrového hřbetního sádla nebo vyuzené slaniny. Slanina se nepoužívá u jemnějších paštik, protože má příliš výraznou chuť, která by přebila chuť jemné paštiky – proto je zcela dostačující vymazat formu sádlem. Formy se plní tak do 4/5, nikoliv po okraj. Formu zakryjeme alobalem, nebo poklademe tenkými plátky hřbetního sádla. Některé paštiky se pečou v troubě, jiné vaří ve vodní lázni – nádoba musí být do poloviny ponořená ve vodě. Hotovou paštiku ještě za tepla ve formě zatížíme, přebytečnou tekutinu nebo tuk slijeme a necháme přes noc vychladnout, aby se paštika lépe krájela a uvolnilo se aroma přidaných surovin.

 

Slovo závěrem

Paštiky podáváme krájené jako předkrm, svačinu či lehkou večeři s opečenými toasty, pečivem nebo chlebem. Na talíři kombinujeme se zeleninou, brusinkovým džemem, na zapití je výborné víno. Bílé podáváme k drůbežím a rybím paštikám, ke zvěřinové paštice se hodí víno červené. Zkuste si některou z paštik vyrobit sami doma a budete mile překvapeni. Několik receptů je i na našem portále.

Recepty na paštiky najdete zde: Pomazánky, slané krémy a pěny, paštiky

 

Text: D. Marounek, foto: D. Marounek, Fotky-foto.cz, Naďa Indruchová, Andrea Motlíková …

Použité zdroje:

Recepty mistra lahůdkáře 1993 kolektiv autorů V.

P.

K., internet

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy