REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paprika a chilli

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké papriky a papriky chili jsou jednoleté nebo krátkou dobu přežívající víceleté byliny s jedlými plody. Jsou to polootužilé plodiny, obsahující větší množství vitamínu C a beta karotenu.


Encyklopedie zeleniny

Latinský název: Capsicum annuum

Jak pálivé, tak sladké papriky pocházejí z jednoho botanického druhu, který roste divoce ve Střední a Jižní Americe. Předpokládá se, že první byly vyšlechtěny pálivé papriky, jejichž semena byla nalezena v lidských sídlech na území Mexika datovaných do 7. tisíceletí před n.

l.

Také Aztékové papriky často pěstovali. Jedná se o jednu z plodin objevených v Novém světě Kolumbem, který se domníval, že nalezl v té době velmi drahý černý pepř. Španělští a portugalští dobyvatelé rozšířili papriku po celém světě.

Sladká paprika byla dovezena do Španělska v roce 1493, do Anglie se dostala roku 1548 a do střední Evropy po roce 1585. Španělé používali papriku jako koření a k nadívání zelených oliv.

Papriky chilli jsou vyhlášené svojí pálivostí, která jsou způsobena alkaloidem capsaicinem, pálivost se měří v scovilských jednotkách. Středně pálivé papriky mají kolem 600 jednotek. Na pozoru se mějte před typy „Habanero“, jejichž pálivost se pohybuje mezi 200 000 až 300 000 jednotek!

Větší sladké papriky jemné chuti jsou řazeny do skupiny Capsicum annuum convar. Grossum. Zralé papriky jsou zelené, různé kultivary bývají žluté, oranžové, červené až téměř černé. Menší a pálivější chilli papričky používané jako koření patří do skupiny Capsicum annuum convar. Longum.

Sladké papriky

Big Bertha“ je jedna z největších odrůd sladkých paprik. Plody dorůstají délkym až 18 cm a šířky až 10 cm. Odrůda je velmi vhodná pro pěstování v chladnějších oblastech. Skvěle se hodí na plnění. Jemně chutnají papriky odrůdy „Calwonder Wonder Early“. Brzy plodí také odrůda „Gypsy“ s lehce zašpičatělými paprikami, které jsou odolné proti viru tabákové mozaiky. Ideální odrůda pro pěstování v nádobách je odrůda „Red Skin“. Jednoletá odrůda „Sweet Chocolate“ vytváří papriky čokoládové barvy, které jsou vhodné pro zmrazování v celku.

Chilli papriky

Anaheim“ je odrůda, která po velmi dlouhé období vytváří mírně pálivé plody. Pro dochucování pokrmů jsou často používány papričky odrůdy „Cayenne Long Slim“. Jestliže je ponecháme přezrát, jsou pálivější. Mírně pálivé jsou žluté plody odrůdy „Hungarian Yellow Wax Hot“, které sklízímev době,kdy začnout červenat. Tato odrůda dobře roste v chladnějších oblastech. Papriky odrůdy „Italian White Wax“ jsou vhodné k zavařování, mladé papričky mají jemnou chuť. Extrémně pálivé jsou zploštělé papriky odrůdy „Large Red Cherry“, které jsou zralé karmínově červené. Jsou vhodné k sušení, pro přípravu kari koření, omáček a pikantní sterilované zeleniny. Extrémně pálivá je také odrůda „Red Chilli“, která dává vysokou úrodu. Úzké zašpičatělé plody jsou určeny k sušení a sterilování. Časně plodící odrůda „Ring of Fire“ vytváří krátké a tlusté papriky, které pálí jako ohěň. Velmi pálivá je také odrůda „Seranno“ s oranžočervenými plody, které používáme k sušení. I minimální množství papričky odrůdy „Tabasco Habanero“ je skutečně vražedné.

Vhodné pro použití v kuchyni jsou papriky díky svým barvám i chuti. Můžeme je konzumovat čerstvé v salátech, pečené nebo grilované, smažené v celku nebo pokrájené na kousky, plněné rýží, rybí nebo masovou směsí. Jsou také nepostradatelnou surovinou při přípravě nespočetných druhů dušených zeleninových směsí a rizot.

Chilli papričky se používají do pálivých směsí koření a do kari. Pro snížení pálivosti je vhodné odstranit semínka a vnitřní žebra.

Ze sušených a rozdrcených plodů sladké papriky se připravuje koření. Sušené a rozdrcené chilli papriky se nazývají kajenský pepř. Chuť příliš pálivých paprik zmírníme okurkou, rýží, chlebem nebo fazolemi. Spálený jazyk vyléčí trocha jogurtu nebou kousek másla. Zapití vodousituaci pouze zhorší!

Pokud nemáte zkušenosti s používáním chilli, začněte pouze s malými dávkami, které můžete postupně zvyšovat. Extrémně pálivépapriky mohou způsobit problémy zažívacího traktu i trvalého charakteru.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy