REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ovocné mošty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výborný je mošt z rybízu černého nebo bílého, višňový mošt, třešňový. Také z jeřabin, borůvek nebo ostružin můžeme mošt vyrobit.


Mošt je vlastně přírodní vylisovaná nevařená šťáva bez přídavku řepného cukru a bez veškerých konzervačních prostředků. Známe především mošt jablečný a révový. Mošty můžeme vyrábět i z mnoha dalších druhů ovoce, které lze také různě míchat, ředit i přislazovat.

Ovoce pereme pod tekoucí vodou nebo propíráme v koši ponořeném ve vodě, mícháme tyčí. Při tom odstraníme všechny nahnilé plody. Pak ovoce drtíme. Nejlépe vyhovuje drtič, jehož kovové části jsou z nerezavějícího materiálu. Ovocnou drť lisujeme. Pro menší množství ovoce vyhovuje malý košíkový s podstavcem , odkud vytéká šťáva do nádoby podstavené pod ní. Ovocnou drť dáváme do lisu a prokládáme dřevěnou mřížkou, aby bylo lisování účinnější. Nejdříve vytéká šťáva samovolně, později lis přitahujeme pomalu šroubem.

Jiný větší lis je tzv. plachetkový, kde působí tlak na ploché balíky ovoce zabaleného do plachetek.

Vylisovanou šťávu, která je žlutá až nahnědlá, procedíme a nalijeme do vyšších úzkých nádob, aby se ustála. V domácnosti nenecháváme mošt ustát déle než 12 hodin, aby nekvasil. Pak opatrně hadičkou stáhneme do lahví. Chceme-li mít mošt čirý, můžeme ho ještě před plněním přefiltrovat a to buď přes flanelový sáček, nebo přes dvě plátěné utěrky nestejně protkané. První proteklou šťávu nalijeme zpět. Teprve když se otvory v plátně ucpou, vytéká čirá tekutina.

Sterilace moštu je nutná, protože není chráněn přislazením. Sterilujeme tak, že láhve dáváme do sterilačního hrnce buď odzátkované nebo se zabezpečenými zátkami. Máme-li speciální tenký teploměr pro sterilaci šťáv, vkládáme ho přímo do otevřené láhve. Hrnec naplníme vodou asi do tří čtvrtin výšky lahví a sterilujeme 10-15 minut při teplotě 75 °C. Po skončení sterilace láhve ihned zazátkujeme a necháme ležmo vychladnout. Zátky lahví parafínujeme namáčením do roztopeného parafínu. U sterilovaných lahví parafinujeme zátky po zchladnutí.

Zamrazení moštu:

Další možností, jak uchovávat mošt, je jeho zamrazení. Do petláhve nalijeme mošt a to do 2/3. Zazátkujeme a necháme v mrazáku zmrznout. Při tomto ukládání moštu nemusíme používat konzervační látky při jeho výrobě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy