ReceptyOnLine / Otázky a odpovědi z kuchyně, aneb víte co je (jsou) ...?
Otázky a odpovědi z kuchyně, aneb víte co je (jsou) …?
Není den, kdy by mě do e-mailu nepřišel nějaký ten čtěnářský dotaz. A tak vznikl nápad na tuto rubriku. Nevíte, jakou zvolit odrůdu brambor na salát? Bojíte se, že vaše omáčka příliš zhoustne? A čím to? Na takové a další otázky zde narazíte a my se je budeme snažit všechny zodpovědět! Tak se nebojte a ptejte se, my vám rádi odpovíme, pokud budeme vědět a pokud ne, tak se za vás zeptáme odborníků. Sami budeme rádi, že se dozvíme něco nového!
Co je to lanýž – tuber?
Lanýže jsou podobné ústřicím v tom, že se skládají převážně z vody a jsou bohaté na proteiny. Rabelais, Casanova, George Sandová, Napoleon a Madam Pompadour jsou jen někteří z mnoha, kteří pěli chválu na afrodiziakální sílu lanýžů. Staré francouzské přísloví varuje: „Ti, kdo si přejí vést ctnostný život, by se měli vyvarovat lanýžů.“
Co je to ricotta?
Je syrovátkový sýr. Používá se jako tvaroh, vhodná k přímé spotřebě do pomazánek, moučníků, dezertů, zahuštění polévek apod. Na rozdíl od tvarohu je lépe a lehčeji stravitelná a je to přirozený zdroj bílkovin.
Co je Trdelník?
Trdelníky – kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo. Těsto bylo asi jako na vánočky a byla navinuté na válci – trdle – a otáčelo se nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva.
Jakou zvolit odrůdu brambor na bramborový salát?
Ano, ne každé brambory se hodí na salát, stejně tak jinak budou chutnat brambory uvařené a vhodné na baramborovou kaši, použité třeba právě do studených salátů. A nejde jen o chuť, ale i o celkový dojem z uvařeného pokrmu.
Letem biosvětem
Asi 2,4 miliony farmářů na celém světě hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství. Biopotraviny, které tito farmáři dodávají, nakupují miliony zákazníků. Víte, co je vlastně ekologické zemědělství a čím přispívá ke zdraví nás a naší krajiny? V tomto článku se také dozvíte odpověď na otázku: Jak se ekologickému zemědělství daří v Česku?
Víte co jsou batáty?
Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory.
Víte co jsou kanapky?
Chlebíčky a jednohubky jsou u nás běžně známé. V současné době jsou však u nás také velmi módní kanapky …
Znáte houbičky enoki?
Z dalších asijských druhů hub po shi-take se řadu let už na našem trhu objevují drobné bílé houbičky enoki. Jde o kultivovanou zbělenou formu u nás populární penízovky sametonohé …