REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co je to lanýž – tuber?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lanýže jsou podobné ústřicím v tom, že se skládají převážně z vody a jsou bohaté na proteiny. Rabelais, Casanova, George Sandová, Napoleon a Madam Pompadour jsou jen někteří z mnoha, kteří pěli chválu na afrodiziakální sílu lanýžů. Staré francouzské přísloví varuje: „Ti, kdo si přejí vést ctnostný život, by se měli vyvarovat lanýžů.“


Lanýže patří k největším kulinářským pochoutkám. Vyskytují se zejména ve středomoří, například v italském Piemontu, proslulé jsou francouzské z oblasti Périgordu, či se s nimi setkáme v oblastech Istrijského poloostrova.

Nálezy převážně pochází z dubových lesů a jiných listnáčů, kde rostou zhruba 30 cm pod zemí, oproti jiným houbám, což značně ztěžuje jejich hledání. Plodnice bývají nepravidelně kulovité až hlízovitého tvaru, hrbolaté, bradavičnaté i hladké, černé, šedočerné, bělavé, žlutohnědé.

Ke sběru se používají speciálně vycvičení psy nebo prasata, která mají lepší čich než člověk. Nejznámějším představitelem je lanýž zimní – Tuber brumale, známý jako gurmánská specialita sloužící jako vzácné koření, neprávem bývá nazýván ,,černý diamant“.

Roste v mykorhízní asociaci výhradně s duby. Ve Francii a Itálii byly vyvinuty metody na jejích umělé pěstování, které však vyžadují výsadbu dubů a dlouhé roky čekání než se lanýže objeví.

I v České republice se vyskytují lanýže, nejznámější je lanýž letní – Tuber aestivum.

Autor: Dalibor Marounek

Více viz. článek o lanýžích z pera Jaroslava Vašáka:  Lanýže

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy