Je syrovátkový sýr. Používá se jako tvaroh, vhodná k přímé spotřebě do pomazánek, moučníků, dezertů, zahuštění polévek apod. Na rozdíl od tvarohu je lépe a lehčeji stravitelná a je to přirozený zdroj bílkovin.
Pochází z Itálie, u nás už je k dostání v každém větším supermarketu v oddělení mléčných výrobků. Malé procento je k nám dováženo přímo z Itálie, jelikož ricottu začala vyrábět i jedna nejmenovaná česká firma, kvalitou odpovídající té Italské, ale (a co je velmi pozitivní pro nás) za daleko přijatelnější, skoro třetinovou cenu.
Kelímek obsahuje 250 g ricotty a stojí průměrně 20 Kč. Co je dalším pozitivem, je bez konzervačních látek.
Recepty s ricottou:
Zmrzlina z ricotty Kuřecí karbenátky s ricottou
Ricottový koláč s broskvemi
Závin s ricottou a špenátem Vajíčková pomazánka s ricottou
Plněné kuřecí závitky s ricottou Nepečený mramorový dort s jahodami
…