Trdelníky – kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo. Těsto bylo asi jako na vánočky a byla navinuté na válci – trdle – a otáčelo se nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva.
Zvláštní moučník zvaný trdelníky, jehož domovem je moravské Slovácko, kdysi dostávaly maminky po narození dítěte takzvaně do „kůta” a měly ho jako druhý chod hned po slepičí polévce. Dnes zdobí prostřené stoly při nejrůznějších svátcích a oslavách. Zvláštní je hlavně tím, že se peče přímo na ohni. Proto se těsto navíjí na dřevěné válečky s klikou, aby se dobrota nepřipálila.
Jedná se o sladkou těstovou specialitu s vlašskými ořechy, jejíž výroba má dlouhou tradici. Název trdelníku je odvozen od dřevěného válce (tedy
„trdla”), na kterém se rovnoměrně namotaný trdelník peče.
Trdlice – trdlo
Trdlo též tlouk – staročesky palička na natočení těsta před pečením. Trdlo se neustále potíralo a trdelník se pilně potíral rozkverlaným vaječným žloutkem. Též palice na rozmělnění potravin nebo koření.
Recept na trdelník viz: Trdelníky z jižní Moravy
Autor: Jaroslav Vašák