REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Co je Trdelník?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Trdelníky – kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo. Těsto bylo asi jako na vánočky a byla navinuté na válci – trdle – a otáčelo se nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva.


Zvláštní moučník zvaný trdelníky, jehož domovem je moravské Slovácko, kdysi dostávaly maminky po narození dítěte takzvaně do „kůta“ a měly ho jako druhý chod hned po slepičí polévce. Dnes zdobí prostřené stoly při nejrůznějších svátcích a oslavách. Zvláštní je hlavně tím, že se peče přímo na ohni. Proto se těsto navíjí na dřevěné válečky s klikou, aby se dobrota nepřipálila.

Jedná se o sladkou těstovou specialitu s vlašskými ořechy, jejíž výroba má dlouhou tradici. Název trdelníku je odvozen od dřevěného válce (tedy

„trdla“), na kterém se rovnoměrně namotaný trdelník peče.

Trdlice – trdlo

Trdlo též tlouk – staročesky palička na natočení těsta před pečením. Trdlo se neustále potíralo a trdelník se pilně potíral rozkverlaným vaječným žloutkem. Též palice na rozmělnění potravin nebo koření.

Recept na trdelník viz: Trdelníky z jižní Moravy

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy