REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte co jsou batáty?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory.


Batáty – patáty – bot. název Impomoea batatas

Tyto brambory se pečou většinou v troubě a podávají se ve slupce s čerstvým máslem. Lze je však připravovat i jako brambory obyčejné, pokud se připravují smažené, je nutno je co nejrychleji podávat, neboť brzy měknou. Pěstují se v Asii, Africe a Americe. Bývají bílé, červené a žluté. Připravují se jako brambory a mohou se vařit, smažit, můžeme z nich připravit i bramborovou kaši a použít je jako náplň do zeleninového koláče. Batátový salát se připravuje v Jižní Americe, který zde nahrazuje naše brambory.

Sladké brambory – viz povíjnice jedlá zvaná též batáty

Používají se obdobně jako brambory a jsou běžnou součástí orientální, jihoamerické a španělské kuchyně.

Bezpochyby největším hitem jsou sladké brambory neboli batáty. Oproti našim bramborám mají více cukru a hlavně škrobu, takže se z nich dá vyrábět i mouka. Batáty tvoří základní zdroj výživy v rozvojových zemích.. Tam umírají statisíce obyvatel, především dětí, vinou nedostatku vitaminu A, který posiluje imunitní systém. Právě ten totiž v batátech chybí. Naše tělo ho získává proměnou beta – karotenu. Nyní se botanikům na pokusných polích v Africe podařilo vypěstovat nové odrůdy batátů s vysokou úrovní beta–karotenu. Na bramborovém lánu, tentokrát u Keřkova na Havlíčkobrodsku, se právě činí i tuzemští genoví inženýři. Zkoumají upravené, tzv. transgenní, brambory, do kterých vpravili gen snižující množství cukru v hlízách, kterým by tak mj. už tolik neškodil mráz.

Batáty se připravují:

1. Z oloupaných batátů nakrájíme koláčky, které na 1/2 hodiny naložíme do marinády z rumu a citronové kůry; potom marinádu odkapeme a koláčky obalíme smaženkou, usmažíme a cukrem posypané podáváme.
2. Jemnější krmi poskytnou batáty dříve uvařené nebo v horkém popeli opečené; teprve pak je oloupeme a rozmačkáme; 150 g rozmačkaných batatů zaděláme s 2 lžícemi smetany, 1 lžící silného vína neb rumu, utřenou kůrou a šťávou z půlky citronu, s 3 rozkloktanými žloutky a sněhem ze 2 bílků na těsto, mírně osolené, jež deset minut se tře a hněte. Rohlíčky z něho nadělané osmaží se na přepuštěném másle po obou stranách do hněda a posypané cukrem podávají se s vinnou omáčkou.

Batáty

Batáty jsou moučnaté, sladké hlízy svlačcovité rostliny Ipomea batatas, až se jméno to i jiným plodům přikládá. V 16. stol. Byly plavci přivezeny do Evropy a ujalo se jich pěstování ve Španělsku a zdařilo se i na jiných místech jižní Evropy. Odtud popletlo se jméno jejich patatos s jménem bramborů, které Angličané dosud potatos nazývají. U nás vyskytují se vzácně v obchodech lahůdkářských, ač vzrůstající dovoz zelenin a plodin z jihu i přívoz těchto hlíz zvětšiti může.

Batáty s máslem

Upravují se podobně jako brambory; vyprané uvaří se (buď v papínském hrnci nebo v páře), oloupají a nakrájené na tlusté koláčky s kusem čerstvého másla a trochou soli v kuthanu se udusí.

Babáty pečené

Půlené sladké brambory pečené v troubě s máslem posypeme solí, bylinkami a mletým pepřem čtyř barev. Ihned podáváme.

Batáty smažené

Smažené se připraví tak jako batáty s máslem jen s tím rozdílem, že koláčky se na horké slanině neb sádle dozlatova osmaží a horké rychle na stůl podávají.

Batáty vařené

Batáty se vaří nejlépe v páře, podávají se na stůl loupané i neloupané jako přísada k pečením apod. Také vařejí se oloupané se solí jako brambory.

Arrowroot – (čti aró(h)rút) je jemný škrob, vyráběhý z hlíz a oddenků různých rostlin: Pravý arrowroot neboli západoindický pochází z oddenků marantových (Maranta arundinacea a Maranta indica), Pochází ze Západní Indie domácí ale rozšířila se na Kanárské ostrovy, do Natalu, na Madagaskar a do Východní Indie. Jeho zrnka se podobají zrnkům bramborového škrobu. Východoindický nepravý arrowroot správněji nazývá se škrobem kurkumovým neb zázvorovým, neboť pochází z oddenků zázvorovitých rostlin rodu Curcuma, které se pěstují hojně na Malaboru a v Přední Indii. V Bombaji se prodává svěží pod jménem gulál. Brazilský arrowroot jako takový k nám přichází zřídka, je k dostání zrněný pod jménem tapioca; pochází z hlíz jedovaté rostliny Manihot utilissima, původem z Jižní Ameriky. Za brazilský arrowroot se často vydával škrob batátový z batátu (Batatas edolis). Kromě toho se arrowroot získává z nezralých bananů (t. zv. guayanský), z dosen a jiných příbuzných rostlin (arrowroot queenslandský) a. pod. Arrowroot se používá také k zahušťování želvích a rybích polévek.

V Dominikánské republice se připravuje:

  • Flan de batata (batátový puding ze sladkých brambor)
  • Frituras de batata (smažené sladké brambory)
  • Lactomarol de batata (batátový kompot)
  • Také hlízy jamů, batátů nebo manioků se dají upravit na mnoho způsobů, jak na sladko, tak na slano

Ve Francouzské Guayaně konzumují i nastrouhané napiky (batáty) hlízy povijnice jedlé, sladké brambory, z nichž připravují kaši smíchanou s vodou. Oblíbené jsou i malumulu, pichlavé plody, jakýsi druh tvrdých pichlavých ořechů.

Indiáni z uvařených batátů připravují kaši.

V Ugandě se podává i maso antilop, zeber, krokodýlů a hrochů. Jako příloha k „divočině“ se servírují právě sladké brambory, tzv. batáty. Dalším oblíbeným pokrmem je katogo – kousky vařených banánů doplněné smaženými lilky a dušenou zeleninou.

V celé Africe se konzumují batáty. Jejich hlízovité, výživné kořeny obsahují hlavně škrob a cukr. Nahrazují v tropech naše brambory.

Další články o batátech: Batáty (Sladké brambory)

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy