REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte co jsou batáty?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké brambory kořenové hlízy povijnice jedlé vřetenovitého tvaru. Obsahují cukr a škrob. V tropických oblastech nahrazují brambory.


Batáty – patáty – bot. název Impomoea batatas

Tyto brambory se pečou většinou v troubě a podávají se ve slupce s čerstvým máslem. Lze je však připravovat i jako brambory obyčejné, pokud se připravují smažené, je nutno je co nejrychleji podávat, neboť brzy měknou. Pěstují se v Asii, Africe a Americe. Bývají bílé, červené a žluté. Připravují se jako brambory a mohou se vařit, smažit, můžeme z nich připravit i bramborovou kaši a použít je jako náplň do zeleninového koláče. Batátový salát se připravuje v Jižní Americe, který zde nahrazuje naše brambory.

Sladké brambory – viz povíjnice jedlá zvaná též batáty

Používají se obdobně jako brambory a jsou běžnou součástí orientální, jihoamerické a španělské kuchyně.

Bezpochyby největším hitem jsou sladké brambory neboli batáty. Oproti našim bramborám mají více cukru a hlavně škrobu, takže se z nich dá vyrábět i mouka. Batáty tvoří základní zdroj výživy v rozvojových zemích.. Tam umírají statisíce obyvatel, především dětí, vinou nedostatku vitaminu A, který posiluje imunitní systém. Právě ten totiž v batátech chybí. Naše tělo ho získává proměnou beta – karotenu. Nyní se botanikům na pokusných polích v Africe podařilo vypěstovat nové odrůdy batátů s vysokou úrovní beta–karotenu. Na bramborovém lánu, tentokrát u Keřkova na Havlíčkobrodsku, se právě činí i tuzemští genoví inženýři. Zkoumají upravené, tzv. transgenní, brambory, do kterých vpravili gen snižující množství cukru v hlízách, kterým by tak mj. už tolik neškodil mráz.

Batáty se připravují:

1. Z oloupaných batátů nakrájíme koláčky, které na 1/2 hodiny naložíme do marinády z rumu a citronové kůry; potom marinádu odkapeme a koláčky obalíme smaženkou, usmažíme a cukrem posypané podáváme.
2. Jemnější krmi poskytnou batáty dříve uvařené nebo v horkém popeli opečené; teprve pak je oloupeme a rozmačkáme; 150 g rozmačkaných batatů zaděláme s 2 lžícemi smetany, 1 lžící silného vína neb rumu, utřenou kůrou a šťávou z půlky citronu, s 3 rozkloktanými žloutky a sněhem ze 2 bílků na těsto, mírně osolené, jež deset minut se tře a hněte. Rohlíčky z něho nadělané osmaží se na přepuštěném másle po obou stranách do hněda a posypané cukrem podávají se s vinnou omáčkou.

Batáty

Batáty jsou moučnaté, sladké hlízy svlačcovité rostliny Ipomea batatas, až se jméno to i jiným plodům přikládá. V 16. stol. Byly plavci přivezeny do Evropy a ujalo se jich pěstování ve Španělsku a zdařilo se i na jiných místech jižní Evropy. Odtud popletlo se jméno jejich patatos s jménem bramborů, které Angličané dosud potatos nazývají. U nás vyskytují se vzácně v obchodech lahůdkářských, ač vzrůstající dovoz zelenin a plodin z jihu i přívoz těchto hlíz zvětšiti může.

Batáty s máslem

Upravují se podobně jako brambory; vyprané uvaří se (buď v papínském hrnci nebo v páře), oloupají a nakrájené na tlusté koláčky s kusem čerstvého másla a trochou soli v kuthanu se udusí.

Babáty pečené

Půlené sladké brambory pečené v troubě s máslem posypeme solí, bylinkami a mletým pepřem čtyř barev. Ihned podáváme.

Batáty smažené

Smažené se připraví tak jako batáty s máslem jen s tím rozdílem, že koláčky se na horké slanině neb sádle dozlatova osmaží a horké rychle na stůl podávají.

Batáty vařené

Batáty se vaří nejlépe v páře, podávají se na stůl loupané i neloupané jako přísada k pečením apod. Také vařejí se oloupané se solí jako brambory.

Arrowroot – (čti aró(h)rút) je jemný škrob, vyráběhý z hlíz a oddenků různých rostlin: Pravý arrowroot neboli západoindický pochází z oddenků marantových (Maranta arundinacea a Maranta indica), Pochází ze Západní Indie domácí ale rozšířila se na Kanárské ostrovy, do Natalu, na Madagaskar a do Východní Indie. Jeho zrnka se podobají zrnkům bramborového škrobu. Východoindický nepravý arrowroot správněji nazývá se škrobem kurkumovým neb zázvorovým, neboť pochází z oddenků zázvorovitých rostlin rodu Curcuma, které se pěstují hojně na Malaboru a v Přední Indii. V Bombaji se prodává svěží pod jménem gulál. Brazilský arrowroot jako takový k nám přichází zřídka, je k dostání zrněný pod jménem tapioca; pochází z hlíz jedovaté rostliny Manihot utilissima, původem z Jižní Ameriky. Za brazilský arrowroot se často vydával škrob batátový z batátu (Batatas edolis). Kromě toho se arrowroot získává z nezralých bananů (t. zv. guayanský), z dosen a jiných příbuzných rostlin (arrowroot queenslandský) a. pod. Arrowroot se používá také k zahušťování želvích a rybích polévek.

V Dominikánské republice se připravuje:

  • Flan de batata (batátový puding ze sladkých brambor)
  • Frituras de batata (smažené sladké brambory)
  • Lactomarol de batata (batátový kompot)
  • Také hlízy jamů, batátů nebo manioků se dají upravit na mnoho způsobů, jak na sladko, tak na slano

Ve Francouzské Guayaně konzumují i nastrouhané napiky (batáty) hlízy povijnice jedlé, sladké brambory, z nichž připravují kaši smíchanou s vodou. Oblíbené jsou i malumulu, pichlavé plody, jakýsi druh tvrdých pichlavých ořechů.

Indiáni z uvařených batátů připravují kaši.

V Ugandě se podává i maso antilop, zeber, krokodýlů a hrochů. Jako příloha k „divočině“ se servírují právě sladké brambory, tzv. batáty. Dalším oblíbeným pokrmem je katogo – kousky vařených banánů doplněné smaženými lilky a dušenou zeleninou.

V celé Africe se konzumují batáty. Jejich hlízovité, výživné kořeny obsahují hlavně škrob a cukr. Nahrazují v tropech naše brambory.

Další články o batátech: Batáty (Sladké brambory)

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy