REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Oslaďte si svátek zamilovaných s dobrotami BILLA

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - BillaSotva jsme si rozdali vánoční dárky, přichází opět čas, kdy si lámeme hlavu, čím potěšit své nejbližší. Valentýn, svátek všech zamilovaných, není však jen o nákladných dárcích. Že vám na někom záleží, lze vyjádřit i vlastnoručně vyrobenou pozorností. Pokud vám chybí nápady, přinášíme několik tipů inspirovaných různými kouty světa. Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche nebo dochuťte své jídlo zdravým přírodním sladidlem z Mexika.


Croquembouche

Čas na přípravu: 25 minut, Čas pečení: 50 minut + čas na zdobení

PR - BillaPotřebujete:

  • 180 g BILLA hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 80 g BILLA másla
  • 5 BILLA vajec
  • špetku soli
  • moučkový cukr na posypání pyramidy

Náplň:

  • 500 ml 33 % smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • karamel
  • 150 g naše bio třtinového cukru
  • 180 ml BILLA smetany
  • 2 lžíce naše bio javorového sirupu
  • 50 g BILLA másla

Postup:

Hrnec vypláchněte studenou vodou a dejte do něj vodu, máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a za stálého míchání přisypávejte mouku. Míchejte, dokud se těsto nepřestane přichytávat. Až se ze směsi vytvoří hladká koule, odstavte těsto na pár minut stranou.

Až těsto vychladne, všlehejte do něj vejce, jedno po druhém.

Dva plechy vyložte pečicím papírem a z těsta tvarujte pomocí dvou kávových lžiček nebo zdobičky na těsto kuličky o průměru 3 cm.

Troubu předehřejte na 210 °C a kuličky vložte do trouby. V této fázi pečení troubu neotevírejte, těsto by nevyběhlo. Po deseti minutách snižte teplotu na 190 °C a kuličky pečte dalších 12 minut. Zatímco chladnou, vyšlehejte smetanu s cukrem. Spodek každého kousku trochu natrhněte nožem nebo hrotem zdobičky a naplňte šlehačkou.

Na karamelový krém si připravte velkou pánev a nasypejte do ní cukr. Při střední teplotě nechte cukr rozpustit, nemíchejte.

Když se začne cukr roztékat a zabarví se do jantarova, stáhněte pánev z ohně a nechte vychladnout. Do zkaramelizovaného cukru vmíchejte dvě lžíce smetany a vraťte na oheň. Přiveďte k mírnému varu a přilijte zbývající smetanu, javorový sirup a máslo. Karamel použijte na „slepení“ jednotlivých kuliček.

Spodní část každého větrníku namočte do karamelu a sestavujte opatrně pyramidu. Jako oporu můžete využít papírový kužel, který seženete v cukrářských potřebách. Nebo kuličky postupně vyrovnávejte na plochý dortový podnos. Základnu tvoří 5 kuliček, druhé patro 5, třetí 5, čtvrté 4, páté 3, špičku jedna kulička.

Zbytkem karamelu oviňte pyramidu ze všech stran.

Úplně nakonec korunujte své dílo sprškou moučkového cukru.

 

Tipy a triky navíc:

Lze kombinovat různé varianty těsta (nádherně vypadají větrníčky kakaové) s rozmanitými náplněmi (žloutková, pudinková, kávová).

Velmi efektně vypadá originální zdobení – cukrářské perličky, flitry, marcipánová srdíčka, hvězdičky apod.

Obzvlášť neodolatelné jsou větrníčky plněné vanilkovou zmrzlinou a polité rozpuštěnou

čokoládou.

Pokud vám připadá příprava dezertu příliš zdlouhavá, ušetřete čas tím, že větrníčky z odpalovaného těsta přichystáte předem. Jednotlivé kuličky nechte v rozestupech zamrazit a upečte je, až bude mít čas.

 

Medová voda z Mexika

PR - BillaJestliže se na pečení pyramidové dobroty necítíte, zkuste letos alespoň nahradit při vaření a pečení nezdravý cukr přírodní alternativou na bázi fruktózy. Ideální volbou je sirup z agáve, a to dokonce i pro ty, kteří dbají na štíhlou linii nebo trpí nadváhou. Sirup z agáve naše bio, který je k dostání pouze v prodejnách BILLA, se vyrábí v bio kvalitě. Nenajdeme v něm tedy žádné pesticidy, konzervanty, či umělá barviva. V kuchyni má navíc nečekaně široké použití – od čajů a limonád, přes jogurty a ovesné vločky, až po salátovou zálivku, případně marinádu na maso.

Tuto přírodní zahuštěnou šťávu z rostlin agáve si oblíbíte také ve svých osvědčených receptech na pečení – stačí původní množství cukru uvedené v receptu nahradit tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně ubrat ostatních tekutin, aby těsto nebylo příliš řídké. Se sirupem z agáve budou navíc vaše moučníky nadýchané a vláčné, a to díky schopnosti sirupu vázat vlhkost.

Držíte se stále novoročních předsevzetí ohledně zdravého stravování? Pak valentýnskou večeři završte místo tučného dezertu raději svěžím ovocným salátem s jogurtem. K jeho dochucení se Sirup a agáve naše bio hodí dokonale.

Cena za balení 352 ml: 145,90 Kč

 

Věděli jste, že …

… rostlina agáve je tradiční součástí stravy v Mexiku a na americkém jihozápadě po celá staletí?

… domorodí Mexičané říkají šťávě z agáve „medová voda“ a agáve přezdívají „mexický strom života a hojnosti“?

… z listů této kouzelné rostliny se dříve vyráběl papír a z ostrých bodlin jehly na šití?

… při vhodném skladování na tmavém místě vydrží sirup z agáve až tři roky? Má totiž dlouhou životnost a necukernatí.

 

Poznámka rdakce:

REWE International AG je lídrem na rakouském trhu v oblasti prodeje potravinového a drogistického zboží a jedním z největších zaměstnavatelů v Rakousku. Ve 3 693 prodejnách v Evropě zaměstnává celkem 77 583 pracovníků. V roce 2013 dosáhl její obrat 13,21 miliard eur.

REWE International AG je součástí německé REWE Group, která patří k nejvýznamnějším evropským maloobchodním skupinám a prodejcům rodinných dovolených. REWE Group působí ve 13 zemích Evropy a v roce 2013 dosáhla obratu ve výši 50,6 miliard eur.

REWE International AG se sídlem v rakouském Wiener Neudorf provozuje obchodní společnosti BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA a ADEG, a řadu vlastních produktových značek. V segmentu supermarketů má prodejny v sedmi zemích střední a východní Evropy.

BILLA ČR je součástí REWE International AG. Na českém trhu působí od roku 1990. S obratem ve výši 22,6 mld. Kč, více než dvěma sty filiálev1k a necelými 6 tisíci zaměstnanci je lídrem na trhu supermarketů. Na průměrné prodejní ploše 900 m2 nabízí výběr známých i svých privátních značek, mezi jinými značku produktů v bio kvalitě NAŠE BIO, značku pro výhradně české maso Vocílka, BILLA značku pro vysokou kvalitu za příjemnou cenu či cenově výhodnou značku Clever. Čerstvý segment se soustředí na lahůdky, pečivo, ovoce a zeleninu, mléčné produkty, maso a chlazený sortiment.

Více informací na: http://www.billa.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Křupavé hranolky McCain sledují nejnovější kulinární trendy

Kdo by je nemiloval? Křupavé, voňavé, zlatavé hranolky s vynikající chutí brambor. Řeč je o hranolkách značky McCain, která jako první přinesla na český trh mražené hranolky do trouby. A právě teď můžete ochutnat něco nového! Dvě křupavé novinky McCain připravené podle nejnovějších kulinárních trendů: široké hranolky Steakhouse Frites a hranolky s křupavou slupkou Bistro Style! Pro tu nejlepší chuť a výjimečný zážitek na talíři.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy