REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.


Vše začíná už u nákupu ořechového krému. Abyste měli jistotu, že svému tělu dáváte to nejkvalitnější, nejprve si přečtěte, co je uvedeno na obalu. „Je třeba si ohlídat nejen původ ořechů, ale i přítomnost dalších surovin. Poctivý krém by rozhodně neměl obsahovat přídavek rostlinných olejů, cukr a přídatné potravinářské látky, ale ani velké množství soli. Pravé ořechové máslo obsahuje pouze rozmělněné ořechy,“ upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček a přidává ještě jeden tip: „Důležité je i datum výroby, doporučuji vybírat másla co možná nejčerstvější. A po otevření je pak rychle spotřebovat nebo udržovat v dobře uzavřených obalech v chladu.“

 

 

Stoprocentní obsah ořechů mají například oříškové krémy Lucky Alvin, což je firma, která několikrát týdně naváží čerstvé ořechy s jasným původem, vyrábí své produkty podle zákonných norem a nedrží velké skladové zásoby. Čerstvost je tedy zaručena, a ještě navíc si můžete vybrat, zda chcete čistý 100% krém, nebo kombinaci ořechů s belgickou čokoládou bez přidaného cukru. Cena začíná na 109 Kč a koupíte je na luckyalvin.cz.

Podle slov Petra Havlíčka je možné slevit ze stoprocentního obsahu ořechů v případě, že je máslo dochuceno například pravou vanilkou či kvalitním kakaem nebo hořkou čokoládou.

 

 

Benefity ořechů

Ořechové krémy jsou vydatným zdrojem všech tří makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Rovněž obsahují nezanedbatelné množství vlákniny, vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. „Pro svůj nízký obsah sacharidů (vyjma kešu másla) jsou vhodná nejen pro ty, kteří se snaží jíst zdravěji a část živočišných tuků nahradit mononenasycenými mastnými kyselinami, ale i pro ty, kteří preferují stravu se sníženým obsahem sacharidů (low carb),“ říká Petr Havlíček.

Neznamená to však, že byste teď mohli ořechové krémy jíst neomezeně. Je třeba brát v potaz, že i když budete mít ten nejkvalitnější produkt, stále se jedná o energeticky nabitou potravinu a s tím k jeho konzumaci také přistupovat. „Dejte si ořechový krém tu a tam v menším množství, ale rozhodně ho neberte jako dominantní zdroj tuků v jídelníčku. Sníst celé balení ořechového másla místo sladkostí či chipsů u sledování televize není opravdu ideální, byť se rozhodně jedná o kvalitnější potravinu než drtivá většina sladkostí na trhu,“ doporučuje výživový poradce.

 

Nejchutnější kombinace

Budete-li dodržovat tuto radu, pak si můžete klidně dát ořechový krém, i když se snažíte jíst zdravě, zhubnout nebo si jen udržujete postavu. A s čím ho kombinovat? Dle libosti. Namažte si ho na pečivo, přidejte do smoothie, jogurtu, obilných kaší, ale klidně si můžete dopřát lžičku samotného másla jako sladkou tečku po obědě.

Ořechový krém můžete využít i pro dochucení dětských jídel, a můžete tak dosáhnout toho, že se dítě začne stravovat zdravěji – pokud dosud odmítalo jogurt či ovesnou kaši k snídani, s trochou oříškového másla mu možná bude chutnat o dost víc. Podle nejnovějších doporučení, která byla vydána v roce 2017 v USA, je ořechový krém v malém množství vhodný pro dítě už před dosažením 1 roku věku, konkrétně mezi 10. a 12. měsícem. Podle stejného zdroje časné podání ořechového, a především arašídového krému, dokonce snižuje riziko vzniku alergií na arašídy.

 

Na trhu jsou nyní k dostání i čokoládové krémy, na kterých si můžete pochutnat bez výčitek. Ty nejkvalitnější obsahují pravou belgickou čokoládu nebo kousky kakaových bobů. Zde opět platí, že výrobek by neměl obsahovat přidaný cukr ani palmový olej.

Zdroj: www.luckyalvin.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy