REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od gorgonzoly po pecorino: Seznamte se s italskými sýry

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patříte mezi milovníky sýrů? V České republice nebudete sami – ročně každý z nás sní průměrně 19 kg sýrů různých druhů. Stále častěji se od kdysi tolik oblíbeného „taveňáku“ odkláníme ke kvalitním sýrům, které dokážou povýšit jídlo na novou úroveň. A kam jinam vyrazit na virtuální poznávací cestu za dobrým sýrem než do Itálie.


Historické okénko

Je těžké určit, kdy vlastně vznikl úplně první sýr. Jeho historie pravděpodobně sahá hluboko do minulosti, do doby několika tisíc let před naším letopočtem. Sýr měli každopádně v oblibě také staří Římané a s rozšiřováním jejich říše se dostával i do dalších zemí a na jiné kontinenty. Říká se, že ovčí tvrdý sýr pecorino byl díky své trvanlivosti stálou součástí zásob římských legií, když vyrážely dobývat nová území.

Samotná Itálie se stala kolébkou výroby sýra „až“ v 10. století. Sýr se vyráběl na jihu i na severu, a různé regiony daly díky svým geografickým odlišnostem vzniknout řadě regionálních specialit, které dnes nesou chráněné označení původu. Itálie dává vzniknout nespočet druhům sýra – od jemných sýru typu mozzarelly až po vyzrálé tvrdé sýry výrazné chuti, jakými je třeba Grana Padano.

 

Jiný kraj, jiný sýr

Chuť sýra ovlivňuje hned několik faktorů, z nichž nejdůležitějším je druh použitého mléka. Kromě kravího se sýry vyrábí třeba z ovčího nebo buvolího. Rozhoduje ale i to, kde se sýr vyrábí, v jaké roční době a jak dlouho poté zraje. Čím je tato doba delší, tím slanější a výraznější chuť sýr má. Italové používají sýr v teplé i studené kuchyni – podávají je k vínu a ovoci, jsou součástí pečených i nepečených dezertů a dochucují s nimi omáčky a těstovinová jídla.

 

Sýr jako kalorická past?

Sýry jsou obecně velmi dobrým zdrojem proteinů a živočišných tuků. Obsahují vápník, zinek, železo, sodík i hořčík a vitamin B12 či A. Z pohledu počtu kalorií je samozřejmě rozhodující to, který druh sýra jíte – zcela jiné hodnoty bude mít tučné mascarpone a dietní čerstvý sýr na straně druhé. Pokud si ovšem chcete dopřát jen pár kousků tučnějšího sýra při posezení s přáteli, určitě kvůli tomu nemusíte sledovat tabulky s kaloriemi.

A jak vybrat v obchodě ten správný sýr? „Existuje až 400 druhů italských sýrů, a ačkoliv všechny běžně v obchodech neseženeme, můžeme být občas při výběru bezradní. Důležité je číst složení na obalu, nekupovat levnější náhražky a pokud je to možné, volit sýry přímo od farmářů,“ doplňuje Hana Chaloupková, specialistka na mléčné výrobky z Košík.cz. „V rámci naší značky Authentic nabízíme mimo jiné ručně vyráběné sýry od sýraře Antonia Manieriho, který pokračuje v italské rodinné tradiční výrobě.“

 

 

Je libo sýr?

Italské sýry můžeme rozdělit do čtyř základních kategorií: tvrdé, polotvrdé, měkké a čerstvé. Jestliže máte pocit, že se v jednotlivých druzích italských sýrů ztrácíte, využijte náš výběr těch nejpoužívanějších spolu s tipy, jak si je vychutnat nejlépe.

 

Mozzarella

Klasika italské kuchyně s jemnou smetanovou chutí s historií sahající až k roku 1000. Měkký sýr se vyrábí z buvolího nebo kravského mléka a má lehce nakyslou chuť. Velmi podobná mozzarelle je i burrata – zvnějšku pevný sýr, který po rozkrojí ukrývá straciatellu (kousky natrhané mozzarelly) a smetanu.

Použití: Vynikne v salátech, na pizze nebo v kombinaci s mořskými plody. Výborná je i s čerstvým pečivem a kvalitním olivovým olejem.

 

Parmegiano Reggiano

Pravý parmezán je jen jeden. Jmenuje se Parmegiano Reggiano, vyrábí se z kravského mléka a nese chráněné označení původu. První jeho zmínky se datují už do let 1200! Pevný, ale zároveň křehký sýr zraje minimálně 12 měsíců, nejlépe však dva až tři roky.

Použití: Hodí se do salátů, na těstoviny nebo samostatně podávaný s ovocem a vínem.

 

Gorgonzola

Zrající sýr s modrou plísní se vyrábí z kravského mléka. Pochází z Lombardie, konkrétně z městečka Gorgonzola, a jeho původ se datuje už do 9. století.

Použití: Skvěle dochutí omáčky, hodí se k ořechům, hruškám či špenátu.

 

Taleggio

Tento měkký sýr se může pyšnit chráněným označením původu a je jedním z nejstarších měkkých sýrů vůbec. Dozrává v přírodních jeskyních, kde je příznivé mikroklima. Typický je jeho čtvercový tvar a načervenalá kůrka.

Použití: Vynikne jako součást sýrových mís, často se k němu podávají fíky a lanýžový med.

 

Scamorza

Italský sýr, který se podobá mozzarelle. Má typický tvar hrušky, pevnější konzistenci než mozzarella a je chuťově nasládlejší a výraznější.

Použití: Hodí se na grilování, často se používá na pizzu nebo ji lze podávat s pečivem.

 

Pecorino

Tvrdý sýr se vyrábí z ovčího mléka v italských regionech Lazio, Grosetto a na Sardinii. Sýr má výraznou a lehce pikantní chuť – čím vyzrálejší, tím výraznější.

Použití: všude tam, kde vynikne jeho ostřejší chuť. Hodí se do omáček, na těstoviny nebo jako součást sýrových mís.

 

Ricotta

Sametově měkký sýr se vyrábí ze syrovátky, která je původně „odpadem“ při výrobě jiných druhů sýra. Obsahuje pouze 13 % tuku, má příjemně nasládlou chuť a všestranné využití.

Použití: Hodí se k roztírání, vynikne v dezertech, omáčkách i jako náplň slaných koláčů.

 

Mascarpone

Jemný a čerstvý krémový sýr s hutnou konzistencí. A nasládlou chutí se vyrábí z kravského mléka. Je velmi tučný, což ho činí ideálním pro použití do dezertů včetně proslulého tiramisu. První zmínky pochází z Lombardie z 16. století.

Použití: Vynikne v dezertech všeho druhu – od muffinů až po tiramisu, skvěle se hodí do dortových krémů.

 

Zdroj: kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Pestré ovoce plné vitamínů je konečně tady. Inspirujte se sladkými recepty se švestkami a jablky

S babím létem je neodmyslitelně spjaté voňavé sezónní ovoce v podobě jablek a švestek. S oběma druhy se dá v kuchyni přímo kouzlit a mají široké využití. Navíc je v sušené podobě můžete snadno uchovat až do zimy. A pokud jste při pomyšlení na tyto dobroty dostali chuť na něco sladkého, přinášíme vám hned dva tipy na skvělé ovocné pochoutky.

číst dále ...

Zdravý a lehký oběd před tréninkem, nebo skvělá svačina během celodenního pracovního „maratónu“

Čas dovolených se pomalu krátí, návrat do pracovního procesu, a především ratolestí do školních lavic se blíží, což znamená jediné – stres a shon! Ať už vás děsí blížící se realita, nebo prostě jen uvítáte tip na další zdravou a skvělou rychlovku, která zažene hlad a dodá potřebnou energii, tak tady je – KUSKUS S TUŇÁKEM A ZELENINOU – svačina doslova za pár minut, bohatá na bílkoviny, proteiny, vitaminy a minerály. Kvalitní tuňák má navíc pozitivní vliv na regeneraci buněk v těle, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, takže prospívá též naší psychice.

číst dále ...

Recepty plné chuti i lásky? Grilujte s Regionální potravinou!

Tušíte, proč jsou naše lokální potraviny čím dál kvalitnější? Je tomu tak možná i proto, že jednou z motivací rodinných farem a místních výrobců je výhra v soutěži Regionální potravina. Toto prestižní ocenění v podobě malého loga Regionální potravina může získat jen ten nejlepší v daném kraji! Máme pro vás inspiraci, jak tyto vítěze začlenit do vašeho vaření. A protože je srpen, využili jsme pro naše recepty perfektního letního „parťáka“ – gril. Pochutnejte si s námi na grilovaném kozím sýru s pampeliško-hruškovým salátem, špízu z hovězí podkovy a krkovice, pomazánce z uzeného tolstolobika a grilované broskvi s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou.

číst dále ...

Vynález „smažáku“ měl dostat ženy od plotny do práce

Historie smaženého sýra je plná překvapení. Ještě v první polovině 20. století šlo o luxusní delikatesu podávanou v nejdražších restaurací. Stačilo však pár let a stala se z něj „lidovka“. Jeho popularita byla tak velká, že dlouho byl jediným vegetariánským jídlem na jídelních lístcích. I když tohle prvenství „smažák“ už nemá, stále se drží na špici žebříčku nejoblíbenějších jídel.

číst dále ...

Více odrůd ovoce dá vzniknout cuvée – chutnému vínu, které si říká o vaši pozornost

Propojení více druhů hroznů nebo jiného ovoce během výroby je předpokladem pro vznik jednoho z nejhodnotnějších vín – tzv. cuvée. Podle čeho se odrůdy míchají, aby vzniklo výborné víno ceněné chuti, a ne podivný patok a proč byste měli cuvée ochutnat také?

číst dále ...

Pastinák, patizon, tuřín. Naučíme vás, jak je od sebe rozeznáte a pro který pokrm se hodí

Pokud nepatříte mezi profesionální kuchaře nebo zahradníky, pravděpodobně si z hlavy jen těžko vybavíte, jak vypadá pastinák, patizon nebo tuřín. Není divu. Ve většině českých domácností nebývají tyto plody běžnou součástí jídelníčku, a to je velká škoda. Nechte se zlákat některým z našich receptů a rozšiřte tak svůj repertoár zeleniny, ze které se dá vykouzlit báječně voňavý podzimní pokrm, který ocení děti i dospělí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy