REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Od krému, přes bonbóny až po griliáš – ovládněte karamel jako mistr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tvrdé karamelky jste si užívali asi hlavně v dětství, záliba v karamelu ale většinou neopouští ani v dospělosti. Cukrařina zná více druhů karamelu a pokud se rádi věnujete pečení, potom byste měli přípravu hravě ovládat. Profesionální cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz prozradí, na co jaký karamel použít a jak ho správně vyrobit. Co vás na tom potěší hned na začátku? Karamel není tak složitý, jak se zprvu zdá.


Karamel je nezbytnou součástí dezertů i dortů a cukráři s ním pracují naprosto rutině. Nejsou to jen karamelky a griliáš, ale také karamelové krémy, šlehačka nebo ozdoby, které na dezertech nachází opravdu široké uplatnění.

Karamel je vlastně běžný cukr krystal nebo krupice přetvořený pomocí vysoké teploty. Dělí se na několik druhů a vybírat mezi nimi můžete podle toho, co od výsledného produktu očekáváte.

 
  1. Základní karamel – vyrábí se z kombinace cukru a vody v poměru 200 g cukru a 2 lžíce vody. Vzniká tvrdý karamel ve středně hnědém průsvitném odstínu.
  2. Mléčný karamel – jedná se pouze o alternování vody ze základního karamelu. Voda se nahrazuje mlékem. Výsledkem je tvrdý ale neprůhledný karamel.
  3. Máslový karamel – používá se na něj asi 200 g cukru a 30 g másla. Po zahřátí a spojení dostanete měkčí produkt, který nejvíce připomíná klasické měkké karamelky. Všechny tři tyto karamely vzniknou při zahřívání cukru v tlustostěnném hrnci zhruba na teplotu 170 °C a následně smícháním s druhou přísadou (voda/mléko/máslo).
  4. Tažný karamel – slouží pro výrobu ozdob a potřebujete na něj jeden díl vody, jeden díl kukuřičného škrobu a osm dílů cukru. „Všechny přísady smícháte dohromady a svaříte asi na teplotu 150 stupňů. Potom zchladíte asi na 90 stupňů a můžete s ním na vhodné podložce začít pracovat, stane se tvárným,“ říká cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.
  5. Griliáš – lískové oříšky či mandle spojené se zkaramelizovaným cukrem vytváří oblíbený a nezastupitelný griliáš. Nezbytný je třeba pro výrobu laskonek nebo Dobošova dortu. Uplatníte ho ale i kdekoliv jinde. Nejdříve je třeba nechat na pánvi nebo plechu opražit asi 80 g oříšků bez slupek. Následně v hrnci nechte rozpustit 150 g krupicového cukru, jakmile zkaramelizuje, přisypte postupně oříšky. Směs vylejte na plech a nechte vychladnout. Na závěr stačí jen nalámat a rozmixovat.
 

 

7x co zkusit z karamelu

 

Karamelová šlehačka

Karamel tvoří perfektní doplněk pro mnoho dezertů. „Pokud máte rádi karamelovou šlehačku ve větrnících, zkuste si zkaramelizovat sto gramů cukru a následně do něj vmíchat 200 ml horké šlehačky. Než se pustíte do šlehání, je třeba směs nechat vychladnout a jeden den odstát v lednici,“ radí Olga Ceralová z Dortisimo.cz.

 

Karamelový krém

Zkusit můžete i karamelový krém. Potřebujete na něj jedno Salko Karamel, máslo a rum. Máslo nechte změknout, následně ho vyšlehejte a po částech do něj přidávejte Salko karamel v pokojové teplotě. Šlehejte, dokud nedosáhnete konzistence jemného krému. Na závěr přidejte lžíci či dvě rumu pro vytříbenější chuť.

 

Karamelové ozdoby

Tažný karamel se hodí právě pro výrobu ozdob. Tento typ karamelu vám půjde ideálně tvarovat, a tak si pomocí něho můžete nakreslit třeba květiny nebo jiné dekorativní tvary, kterými následně ozdobíte dort.

 

Ovoce v karamelu

Jablko v karamelu na vánočních trzích v Drážďanech a Vídni jistě někdy nalákalo i vás. Doma si můžete připravit ještě lepší, stačí když ovoce rozkrájíte na menší kousky, aby na sebe nabalilo více sladkého voňavého karamelu. „Zkaramelizovat se dají různé druhy ovoce. Zahřejte pokrájené ovoce na pánvi do zesklovatění, zasypte cukrem a třeba můžete přidat skořici nebo vanilku. Potom se přidá troška smetany a směs se provaří do měkka,“ doporučuje cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.

 

Karamelky

Pokud preferujete jednodušší sladkosti nebo doma chystáte oslavu pro spoustu malých strávníků, nešlápnete vedle, když jako sladkou tečku připravíte karamelky. Postupujte podle receptu na máslový karamel. „Čím více másla přidáte, tím měkčí karamelky budou,“ říká Olga Ceralová z Dortisimo.cz. Hmotu vylejte do silikonových formiček na pralinky či cukroví nebo můžete použít plastové formy od bonboniér.

 

Karamelový likér

Na lahodný domácí likér s plnou chutí karamelu budete potřebovat plechovku slazeného kondenzovaného mléka zkaramelizovaného 2 hodinami vodní lázně, půl litru smetany ke šlehání, 400 ml rumu a vanilkový extrakt. Nejdříve promíchejte všechny suroviny kromě smetany tak, aby se dokonale promísily. Následně přidejte i smetanu a přelijte do uzavíratelných lahví. Domácí likér skladujte v ledničce, vydrží i několik týdnů.

 

Poleva slaný karamel

Karamelová poleva se uplatní na vyšperkování řady dezertů včetně oblíbeného cheesecaku. Vyzkoušejte základní polevu z roztaveného cukru, k němuž přimícháte horkou smetanu ke šlehání a mícháte, dokud se spolu obě přísady dokonale neprolnou. Přidejte lžičku mořské soli. Na závěr přilijte nabobtnalou želatinu.

 

TIP – Usnadněte si práci díky Isomaltu

Isolamalt je již hotový karamel. Stačí ho jen rozpustit podle návodu na obalu a následně s ním pracovat. Po rozpuštění ho nalijte do silikonových formiček připravených na plechu a nechat vychladnout. Poslouží i k výrobě karamelových dekorací.

Cena: 120 Kč

www.dortisimo.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy