REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O koření – příklady různých směsí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - kořenící směsiJídla obecně kořeníme nejen pro zvýraznění chuti daných pokrmů, ale i pro jejich vůni, která právě povzbuzuje chuť k jídlu. Koření také zásadně ovlivňuje trávení a zažívání. Na českém trhu je celá řada kořenících směsí pro kuchaře, kteří chtějí dát svým výtvorům osobitou chuť. Zde však nabízíme několik námětů na kořenící směsi, které si můžete připravit doma. Samozřejmě ti, kteří mají fantazii a větší kuchařské dovednosti, použijí naše návrhy jen jako malou inspiraci k vytvoření vlastní originální kořenící směsi.

A je nám jasné, že ti nejzkušenější mistři vařečky již dávno mají ty své tajné, osvědčené směsi koření, ovšem toto je článek pro kuchařské elévy …


Škola vaření - kořenící směsiPříklady kořenících směsí na mletá masa:

  • Tymiánová směs – po 1 dílu tymiánu,citronové kůry, mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru
  • Majoránková směs – 2 díly majoránky, po 1 dílu muškátového oříšku rozmarýnu, šalvěje, mletého pepře
  • Šalvějová směs – 2 díly šalvěje, 1 díl mletého nového koření, hřebíčku zázvoru, citronové kůry a mletého pepře
  • Indická směs – po 1 dílu mletého koriandru, fenyklu, anýzu, kardamomu skořice a česnekového prášku

 

Směs na pizzu:

Po 1 dílu, oregano (dobromysl), šalvěj, saturejka, bazalka, česnekového prášku

 

Některé druhy směsi kari:

Indické kari bývá směs až 15 druhů koření podle krajových zvyklostí, časté bývají tyto směsi

  • pálivá paprika, koriandr, kurkuma, fenykl, hořčičné semínko, kmín
  • kurkuma, kardamom, hřebíček, muškátový květ, skořice, pálivá paprika, pepř
  • kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, pálivá paprika, kmín, hřebíček

Žlutou barvu směsi dodává kurkuma, poměr jednotlivých směsí lze vyzkoušet podle chuti, do směsi se přidávají i místní kořenící druhy např. murraya (pálivé a voňavé sušené lístky), asant (klejopryskyřice z rostlin Asa foetida) atd …

 

Grilovací směs:

1 po 1 dílu sladké a pálivé papriky, cibulová a česneková šťáva, celerová nať, muškátový oříšek, oregano, kmín drcený, mleté nové koření, šalvěj

 

Grilovací bylinková směs z čerstvých bylinek:

1 díl rozmarýnu, oregana, bazalky, tymiánu, pepře, česneku utřeného vše spojit olejem na pastu

 

Autor textu: Dalibor Marounek

Další články k tématu: Koření, rady a tipyKoření a semena – historie a použití v kuchyni

Bylinky, koření a kořenící směsi –  Malá encyklopedie bylinek, koření a kořenících směsí, které využíváme nejen v kuchyni. Abecedně seřazené ingredience, které slouží k dochucování pokrmů a mají zásadní vliv na chuť připravovaného jídla. Zde najdete nejen u nás rostoucí bylinky, ale i koření z celého světa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy