REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

O koření – příklady různých směsí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - kořenící směsiJídla obecně kořeníme nejen pro zvýraznění chuti daných pokrmů, ale i pro jejich vůni, která právě povzbuzuje chuť k jídlu. Koření také zásadně ovlivňuje trávení a zažívání. Na českém trhu je celá řada kořenících směsí pro kuchaře, kteří chtějí dát svým výtvorům osobitou chuť. Zde však nabízíme několik námětů na kořenící směsi, které si můžete připravit doma. Samozřejmě ti, kteří mají fantazii a větší kuchařské dovednosti, použijí naše návrhy jen jako malou inspiraci k vytvoření vlastní originální kořenící směsi.

A je nám jasné, že ti nejzkušenější mistři vařečky již dávno mají ty své tajné, osvědčené směsi koření, ovšem toto je článek pro kuchařské elévy …


Škola vaření - kořenící směsiPříklady kořenících směsí na mletá masa:

  • Tymiánová směs – po 1 dílu tymiánu,citronové kůry, mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru
  • Majoránková směs – 2 díly majoránky, po 1 dílu muškátového oříšku rozmarýnu, šalvěje, mletého pepře
  • Šalvějová směs – 2 díly šalvěje, 1 díl mletého nového koření, hřebíčku zázvoru, citronové kůry a mletého pepře
  • Indická směs – po 1 dílu mletého koriandru, fenyklu, anýzu, kardamomu skořice a česnekového prášku

 

Směs na pizzu:

Po 1 dílu, oregano (dobromysl), šalvěj, saturejka, bazalka, česnekového prášku

 

Některé druhy směsi kari:

Indické kari bývá směs až 15 druhů koření podle krajových zvyklostí, časté bývají tyto směsi

  • pálivá paprika, koriandr, kurkuma, fenykl, hořčičné semínko, kmín
  • kurkuma, kardamom, hřebíček, muškátový květ, skořice, pálivá paprika, pepř
  • kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, pálivá paprika, kmín, hřebíček

Žlutou barvu směsi dodává kurkuma, poměr jednotlivých směsí lze vyzkoušet podle chuti, do směsi se přidávají i místní kořenící druhy např. murraya (pálivé a voňavé sušené lístky), asant (klejopryskyřice z rostlin Asa foetida) atd …

 

Grilovací směs:

1 po 1 dílu sladké a pálivé papriky, cibulová a česneková šťáva, celerová nať, muškátový oříšek, oregano, kmín drcený, mleté nové koření, šalvěj

 

Grilovací bylinková směs z čerstvých bylinek:

1 díl rozmarýnu, oregana, bazalky, tymiánu, pepře, česneku utřeného vše spojit olejem na pastu

 

Autor textu: Dalibor Marounek

Další články k tématu: Koření, rady a tipyKoření a semena – historie a použití v kuchyni

Bylinky, koření a kořenící směsi –  Malá encyklopedie bylinek, koření a kořenících směsí, které využíváme nejen v kuchyni. Abecedně seřazené ingredience, které slouží k dochucování pokrmů a mají zásadní vliv na chuť připravovaného jídla. Zde najdete nejen u nás rostoucí bylinky, ale i koření z celého světa.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy