REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Netradiční recepty ze zeleniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!


Ať už budete vařit cokoli, nezapomeňte vždy dbát na kvalitu surovin, ze kterých jídlo připravujete. Ty nejlepší najdete především u farmářů hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Seženete u nich vše, co potřebujete – od masa a mléčných produktů až po zeleninu, ovoce a bylinky.

Pokud se ale nechystáte na výlet na farmu, kvalitní bio produkty nakoupíte i online přes různé e-shopy, které biopotraviny nabízejí, prostřednictvím bedýnkových systémů farem či ve vašem oblíbeném obchodě. Vždy však dbejte na to, aby produkt nesl označení dvěma logy biolistem a biozebrou. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez chemie a průmyslových hnojiv.

 

Recepty k tématu se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 
  • Tatarák z ředkviček a cukety – Na olivovém oleji krátce podušené kostky oloupané cukety smíchané s kostičkami ředkviček, tatarák dochucený šťávou z citrónu, solí a pepřem, dále olivovým olejem nasekanými kapary a bylinkami.

 
  • Řepová polévka – Povařená řepa spolu s cibulí a kořením v zeleninovém vývaru. Rozmixovaná, dochucená smetanou, servírovaná ozdobená trochou zakysané smetany, olivovým olejem, bylinkami a na kostičky nakrájeným avokádem.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

 

Další článek k tématu najdete zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Mleté maso není vůbec nudné

Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat. Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou. Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince. Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4 skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek. S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy