REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejen o víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vína zařazujeme při obědě nebo hostině vždy až po pivu. Začneme-li už pít víno, nedáváme na stůl nikdy znovu pivo. Stejně tak nepodáváme před vínem žádné destiláty nebo likéry. Míchat alkoholické nápoje je nevhodné.


Víno k sýrům volíme podle druhů podávaných sýrů. K sýrům vyzrálým a s plísněmi se lépe hodí víno červené, k jemným sýrům smetanovým a krémovým víno bílé.

Víno k rybám a korýšům volíme bílé a podle způsobu úpravy těchto pokrmů vybíráme vína lehčí, jednodušší, jemná a silnější.

Víno se nikdy nemá pít na lačný žaludek, nemá se také střídat s jinými druhy alkoholických nápojů. V zásadě rozeznáváme vína lehká a těžká, bílá a červená, suchá (tj. nesladká) a sladká. I k těmto odlišnostem se má při podávání vín přihlížet. Víno jako ušlechtilý nápoj má nesčetné chuťové obměny, barvy a vůně a je dokonalým doplňkem pokrmů, zvyšuje požitek z dobrého jídla. Před jídle jako aperitiv pro povzbuzení chuti podáváme vermuty, např. Tesavela nebo Metropol.

Každý nápoj nejlépe chutná a tělo ho lépe využije, je-li podáván ve správné teplotě. Správná teplota má být 7-8 °C. Vína lehká ( málo alkoholická) 8-10 °C, vína těžká alkoholická 10 až 12 °C, vína šumivá šampaňská 4 až 6 °C, vína červená 14 až 16 °c, teplota likérů má být asi 8 až 10 °C. Víno chutná nejlépe ze sklenic k tomu určených, nejvhodnější na vína jsou sklenky z tenkého skla. Víno z nich nejlépe chutná. Bílé víno naléváme do sklenic barevných, nejčastěji zelených, červené do sklenic bílých různých tvarů. Likéry podáváme nejčastěji v menších sklenicích různých tvarů ( misky, kalíšky, stopky apod.) K likérům podáváme sklenici sodové vody a také ke kávě. Nealkoholické nápoje jako jsou sodovky, limonády a zvlášť připravené limonády podáváme přímo ve sklenicích nebo lahvích. K limonádě s ovocem přikládáme dlouhou lžičku a slámku. Šumivé víno naléváme do vysokých sklenic zvaných flétny, nebo do širokých plochých, zvaných šampaňské misky. Naléváme-li do fléten, držíme sklenku nakloněnou v ruce a naléváme po stěně sklenky. Šampaňské misky se při nalévání v ruce nedrží.

Při otvírání sektu musíme dávat pozor, jinak bychom mohli způsobit zlou chvilku náhlým překypěním. Stává se to tehdy, když zapomeneme láhev držet nakloněnou nebo jí zbytečně pohybujeme. Láhev při otvírání má být nakloněna asi v úhlu 45 stupňů. To proto, že tlak kysličníku uhličitého jde kolmo na celou stěnu láhve, nikoli jen do hrdla. Při otevírání nejdříve uvolníme a sejmeme zajišťovací košíček i se staniolem, přičemž udržujeme zátku prstem, aby nám předčasně nevylétla. V jedné ruce láhev držíme a druhou zvolna vytáčíme zátku. Láhev držíme tak, aby při jejím vystřelení nebyl nikdo zasažen vylétnutou zátkou.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy