REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Objevte kouzlo armaňaku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokud ještě neznáte armaňak, nastala správná chvíle objevit tento francouzský klenot mezi destiláty. Pokud jste milovníkem brandy či přímo koňaku, neměli byste si nechat ujít ani výjimečný armaňak.


Armaňak je jedním z vinných destilátů. Jistě znáte brandy či přímo koňak, který pochází z oblasti města Cognac v západní Francii. Původ armaňaku je zase na území Armagnacu v gaskoňské oblasti. Na rozdíl od koňaku prochází armaňak při výrobě postupnou destilací, a to většinou pouze jednou destilací, díky čemuž si zachovává svou jedinečnou chuť, charakter i všechny vonné látky. Obsah alkoholu u armaňaku nesmí překročit 63 %, zároveň musí být alespoň 40%. Na výrobu armaňaku se smí používat jen několik základních odrůd vinné révy – Baco, Colombard, Folle Blanche a Ugni Blanc. Produkce armaňaku se vyznačuje lpěním na rodinné tradici, předávané z generace na generaci.

Armaňak je tradičně stařen v sudech po dlouhou dobu. V případě, že se jedná o armaňak z blendu, je na vinětě uveden údaj podle nejmladšího z užitých destilátů. Vcelku nově bychom mezi armaňakem našli i typ Blanche D’Armagnac, který není stařený a díky tomu je jemný a čistý. Některé destilerie nechávají destilovat jednotlivé hrozny zvlášť a blendují je až ve chvíli, kdy dochází k jejich staření, což vyžaduje spoustu zkušeností získaných díky dlouhé tradici výroby armaňaku.

Lafontan Armagnac VSOP je klenot mezi armaňaky. Jedná se o armaňak, který prošel dvojitou destilací a poté zrál po dobu 10 let v dubových sudech, díky čemuž nabízí jedinečné aroma. Ve vůni můžeme cítit dominantní sušené plody, rozinky, ale i šňupací tabák. Chuť Lafontan Armagnac VSOP je dlouhá a komplexní.

V dárkovém balení můžete tento jedinečný armaňak pořídit na stránkách www.1er.cz za cenu 1035 Kč za 0,7 l.

Lafontan Armagnac XO Carafa 40 % je vyroben dvojitou postupnou destilací. Poté zrál po dobu 25 let v dubových sudech, díky kterým získal osobité aroma. Ve vůni cítíme tóny vanilky a sudu. Chuť tohoto armaňaku je komplexní a vyznačuje se jemným náznakem ovocných tónů a tabáku.

Lafontan Armagnac XO Carafa 40 % můžete zakoupit v originálním dřevěném boxu na www.1er.cz za cenu 2329 Kč za 0,7 l.

V nabídce destilerie Lafontan můžete nalézt i velmi raritní a staré ročníky. Společnost Premier Wines & Spirits navíc zajišťuje dovoz ročníků destilátu přímo na objednávku, můžete tak pořídit originální dárek – armaňak z roku narození. Ročníkový armaňak Lafontan Armagnac 1989 se vyznačuje tóny vanilky a pomerančové kůry. Je středně komplexní, suchý a s dlouhou dochutí. U starších ročníků je důležité sledovat rok lahvování, jelikož tento ročníkový armaňak se staří v sudech, a tak se jeho chuťový profil v průběhu času proměňuje.

Lafontan Armagnac 1989 pořídíte na stránkách www.1er.cz za cenu 905 Kč za 0,2 l.

Armaňak Blanche Lafontan se od tradičního armaňaku odlišuje tím, že se jedná o mimořádně jemný a čistý vinný destilát, jelikož není stařený v sudech. Kvůli tomu je však potřeba velké obezřetnosti, aby bylo dosaženo dostatečné kvality, plnosti a jemnosti. Proto se na jeho výrobu používají aromatické hrozny odrůd Ugni Blanc a Colombard. Jejich sklizeň probíhá hlavně v noci, aby hrozny byly v chladu, a z vinice se přepravují v ocelových tancích, aby se zabránilo jejich oxidaci. Hrozny jsou stlačovány vzduchem, díky čemuž se z nich získá nejčistší šťáva, která se skladuje při teplotě kolem 15 °C. Armaňak Blanche Lafontan je uchováván a stařen po dobu 6 měsíců v nerezových ocelových tancích.

Armaňak Blanche Lafontan bude k dostání na konci roku 2018 na stránkách www.1er.cz.

Rodina Lafontan, která si po generace předává tradici výroby armaňaku, se tímto destilátem zabývala již desítky let před založením značky Lafontan, ke kterému došlo v roce 1897. Jedná se o velmi uznávaného producenta, a to nejen díky dlouholeté tradici. Lafontan sídlí v oblasti Bas Armagnac v Gaskoňsku. Jedná se o jednu z nejlepších oblastí pro výrobu armaňaku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy