REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka šedivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, existují houby opravdu podstatně chutnější. Její výhodou je však růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita spissa

Jedlá ………………. Muchomůrka šedivka je jedlý druh houby, který se kvalitou ovšem nevyrovná muchomůrce růžovce. Její výhodou je růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.

Dobrá je opečená přírodně na sádle, jen osolená, okmínovaná, pár plodnic dáváme do směsí a polévek. Nevýhodou je její příliš křehká dužnina.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně ve všech typech lesa, nejvíce ve smrčinách a to i za sucha.

Klobouk až 150 mm, v mládí kulovitý, později sklenutý až plochý, šedý nebo šedohnědý, vzácně čistě bílý, hustě pokrytý většinou bělavými nepravidelnými zbytky plachetky, ale může být i lysý, okraj hladký, nerýhovaný. Lupeny v mládí zakryté plachetkou, husté, bílé, volné.

Třeň až 130 mm, válcovitý, bílý, našedlý, dolů zvolna ztluštělý, zakončený kuželovitou hlízou s jedním nebo dvěma kruhy bradavek (zbytky plachetky). Prsten obvykle mohutný, na svrchní straně zřetelně rýhovaný. Dužnina bílá, neměnná, chuť mírná, pach po syrových bramborách. Někdy se rozlišuje var. valida s rýhovaným okrajem klobouku a s dužninou po poranění a na řezu hnědnoucí a var. excelsa s hluboce kořenujícím třeněm bez hlízy.

Možná záměna:

Jedovatá muchomůrka tygrovaná (Amanita panterina), ta má prsten nerýhovaný a na bázi hlízu obalenou pochvou, nad níž bývá několik úzkých prstenců obvykle 1-2. Jedovatá, muchomůrka porfyrová (Amanita porphyria), roste většinou  v podhorských smrčinách, má fialové tóny na klobouku i na třeni, hlíza je obalená pochvou a prsten na třeni je splihlý šedofialový, nerýhovaný.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy