REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka šedivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, existují houby opravdu podstatně chutnější. Její výhodou je však růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita spissa

Jedlá ………………. Muchomůrka šedivka je jedlý druh houby, který se kvalitou ovšem nevyrovná muchomůrce růžovce. Její výhodou je růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.

Dobrá je opečená přírodně na sádle, jen osolená, okmínovaná, pár plodnic dáváme do směsí a polévek. Nevýhodou je její příliš křehká dužnina.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně ve všech typech lesa, nejvíce ve smrčinách a to i za sucha.

Klobouk až 150 mm, v mládí kulovitý, později sklenutý až plochý, šedý nebo šedohnědý, vzácně čistě bílý, hustě pokrytý většinou bělavými nepravidelnými zbytky plachetky, ale může být i lysý, okraj hladký, nerýhovaný. Lupeny v mládí zakryté plachetkou, husté, bílé, volné.

Třeň až 130 mm, válcovitý, bílý, našedlý, dolů zvolna ztluštělý, zakončený kuželovitou hlízou s jedním nebo dvěma kruhy bradavek (zbytky plachetky). Prsten obvykle mohutný, na svrchní straně zřetelně rýhovaný. Dužnina bílá, neměnná, chuť mírná, pach po syrových bramborách. Někdy se rozlišuje var. valida s rýhovaným okrajem klobouku a s dužninou po poranění a na řezu hnědnoucí a var. excelsa s hluboce kořenujícím třeněm bez hlízy.

Možná záměna:

Jedovatá muchomůrka tygrovaná (Amanita panterina), ta má prsten nerýhovaný a na bázi hlízu obalenou pochvou, nad níž bývá několik úzkých prstenců obvykle 1-2. Jedovatá, muchomůrka porfyrová (Amanita porphyria), roste většinou  v podhorských smrčinách, má fialové tóny na klobouku i na třeni, hlíza je obalená pochvou a prsten na třeni je splihlý šedofialový, nerýhovaný.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy