REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Muchomůrka šedivka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když je tato houba jedlá, existují houby opravdu podstatně chutnější. Její výhodou je však růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Amanita spissa

Jedlá ………………. Muchomůrka šedivka je jedlý druh houby, který se kvalitou ovšem nevyrovná muchomůrce růžovce. Její výhodou je růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.

Dobrá je opečená přírodně na sádle, jen osolená, okmínovaná, pár plodnic dáváme do směsí a polévek. Nevýhodou je její příliš křehká dužnina.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste velmi hojně ve všech typech lesa, nejvíce ve smrčinách a to i za sucha.

Klobouk až 150 mm, v mládí kulovitý, později sklenutý až plochý, šedý nebo šedohnědý, vzácně čistě bílý, hustě pokrytý většinou bělavými nepravidelnými zbytky plachetky, ale může být i lysý, okraj hladký, nerýhovaný. Lupeny v mládí zakryté plachetkou, husté, bílé, volné.

Třeň až 130 mm, válcovitý, bílý, našedlý, dolů zvolna ztluštělý, zakončený kuželovitou hlízou s jedním nebo dvěma kruhy bradavek (zbytky plachetky). Prsten obvykle mohutný, na svrchní straně zřetelně rýhovaný. Dužnina bílá, neměnná, chuť mírná, pach po syrových bramborách. Někdy se rozlišuje var. valida s rýhovaným okrajem klobouku a s dužninou po poranění a na řezu hnědnoucí a var. excelsa s hluboce kořenujícím třeněm bez hlízy.

Možná záměna:

Jedovatá muchomůrka tygrovaná (Amanita panterina), ta má prsten nerýhovaný a na bázi hlízu obalenou pochvou, nad níž bývá několik úzkých prstenců obvykle 1-2. Jedovatá, muchomůrka porfyrová (Amanita porphyria), roste většinou  v podhorských smrčinách, má fialové tóny na klobouku i na třeni, hlíza je obalená pochvou a prsten na třeni je splihlý šedofialový, nerýhovaný.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy