REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mleté maso – úprava, koření, kořenící směsi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - úplné základyReceptů na úpravu mletého masa jsou opravdu stovky. Mleté maso se pro svoji ekonomickou výhodnost a rychlou přípravu prosadilo téměř ve všech kuchyních světa. A máme ho rádi i u nás v Česku.


Škola vaření - úplné základyV české kuchyni je z mletého masa asi nejběžnější karbanátek ochucený pepřem, solí, majoránkou a česnekem. Pak následuje sekaná na mnoho způsobů, oblíbené jsou také plněné papriky … ovšem občas se používá pomleté maso také do rolád, jako vložka do polévek a pod.

Stále stejná úprava mletého masa však může časem omrzet, přitom ho lze upravovat opravdu rozmanitě, stačí se inspirovat v zahraničí. Kuchyně celého světa nabízejí širokou škálu receptů na mletá masa. Jedná se o pokrmy pečené, smažené, dušené, grilované, vařené i nadívané. Ke snídani zkuste třeba pirožky plněné mletým masem, což je ruská klasika, k obědu si pak můžeme dát kořeněné kuličky, což je pochoutka z Orientu a k večeři třeba italskou pizzu s mletým masem.

Pokrmy z mletého masa se podávají teplé, ale i studené. Maso se koření jak ostrým kořením, tak jemným, dochucuje se bylinkami a pod.

S mletým masem je však třeba umět správně zacházet, rychleji se kazí a proto ho dlouho neskladujeme!

Nejběžnější mleté směsi většinou obsahují v poměru 1:1 mleté tučnější vepřové, nejčastěji bůček a přední hovězí maso. Tučnější vepřové maso dodává pokrmu šťavnatost a hovězí jako spojka pružnost, aby se pokrmy nedrobily. Důležitá pojící součást do některých pokrmů jsou syrová vejce, pak i strouhanka, máčená houska nebo rohlík v mléku, brambory, rýže, ovesné vločky ale i zelenina nebo houby. Aby se neporušila vazkost (viskozita) a konzistence masa, neměly by tyto přísady přesahovat 20 % množstí použitých surovin.

Někdy se doporučuje, zvláště u orientálních pokrmů, maso 2x umlít, aby bylo maso jemnější a zašlehat do něj chladnou vodu asi 1 dl na 500 g masa. Velmi nutné je dokonalé promíchání, uhnětení či utření masité směsi, aby jsme směs co nejvíce zbavili vzduchu. Právě na důkladném zpracování masa závisí zdar hlavně u sekané a nškterých rožněných pokrmů.

U mletého masa musíme zvláště u pečených pokrmů počítat s vyšší energetickou hodnotou. Proto, když pochoutce z mletého masa neodoláme, vynecháme klasickou přílohu a nahradíme ji například porcí zeleniny, nebo zeleninového salátu.

 

Mletá masa a koření

Ke kořenění mletých mas se dají použít téměř všechna přírodní koření, lze používat i směsi prodávané v obchodech či směsi vyráběné podomácku. V hojné míře se na dochucení mletého masa používají čerstvé bylinky, především petrželka, pažitka, bazalka, saturejka, libeček, estragon, majoránka, šalvěj, tymián, dobromysl, meduňka nať, jarní cibulky, celer atd. Toto zelené koření zvýrazní chuť pokrmu svojí chutí i vůní.

Výraznou chuť pak dodá mletému masi i česnek a cibule. Velmi často se používá chemicky neošetřená kůra citronů i jejich šťáva. Francouzi koření mletá masa zpravidla muškátovým květem nebo oříškem, severské země používají mleté nové koření. Bohatou paletu tropického koření využívají orientální úpravy, zázvor a badyán v čínských a japonských pokrmech, hřebíček, kardamom, kurkuma, kari a skořice patří do indické kuchyně. Samozřejmě nesmíme zapomenout na různé druhy pepře a snad všechny druhy mleté papriky, od sladké, přes mírně pálivou až ďábelsky pálivou.

Můžeme použít i speciální kořenící přípravky jako je sojová omáčka, worchestrová omáčka a různé typy asijských či mexických omáček. Zajímavý kořenící význam má i víno a různé druhy pálenek. Alkoholu se bát nemusíme, při tepelné úpravě zpravidla vyprchá a zůstane jen zajímavá vůně a chuť.

 

Příklady kořenících směsí na mletá masa:

  • Tymiánová směs – po 1 dílu tymiánu,citronové kůry, mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru
  • Majoránková směs – 2 díly majoránky, po 1 dílu muškátového oříšku rozmarýnu, šalvěje, mletého pepře
  • Šalvějová směs – 2 díly šalvěje, 1 díl mletého nového koření, hřebíčku zázvoru, citronové kůry a mletého pepře
  • Indická směs – po 1 dílu mletého koriandru, fenyklu, anýzu, kardamomu skořice a česnekového prášku

 

Autor textu: Dalibor Marounek, úvodní foto: Brabora Jolinka Charvátová

 

Recepty na mletá masa: Mleté směsi (masa a dalších ingrediencí)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy