REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mleté maso – úprava, koření, kořenící směsi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola vaření - úplné základyReceptů na úpravu mletého masa jsou opravdu stovky. Mleté maso se pro svoji ekonomickou výhodnost a rychlou přípravu prosadilo téměř ve všech kuchyních světa. A máme ho rádi i u nás v Česku.


Škola vaření - úplné základyV české kuchyni je z mletého masa asi nejběžnější karbanátek ochucený pepřem, solí, majoránkou a česnekem. Pak následuje sekaná na mnoho způsobů, oblíbené jsou také plněné papriky … ovšem občas se používá pomleté maso také do rolád, jako vložka do polévek a pod.

Stále stejná úprava mletého masa však může časem omrzet, přitom ho lze upravovat opravdu rozmanitě, stačí se inspirovat v zahraničí. Kuchyně celého světa nabízejí širokou škálu receptů na mletá masa. Jedná se o pokrmy pečené, smažené, dušené, grilované, vařené i nadívané. Ke snídani zkuste třeba pirožky plněné mletým masem, což je ruská klasika, k obědu si pak můžeme dát kořeněné kuličky, což je pochoutka z Orientu a k večeři třeba italskou pizzu s mletým masem.

Pokrmy z mletého masa se podávají teplé, ale i studené. Maso se koření jak ostrým kořením, tak jemným, dochucuje se bylinkami a pod.

S mletým masem je však třeba umět správně zacházet, rychleji se kazí a proto ho dlouho neskladujeme!

Nejběžnější mleté směsi většinou obsahují v poměru 1:1 mleté tučnější vepřové, nejčastěji bůček a přední hovězí maso. Tučnější vepřové maso dodává pokrmu šťavnatost a hovězí jako spojka pružnost, aby se pokrmy nedrobily. Důležitá pojící součást do některých pokrmů jsou syrová vejce, pak i strouhanka, máčená houska nebo rohlík v mléku, brambory, rýže, ovesné vločky ale i zelenina nebo houby. Aby se neporušila vazkost (viskozita) a konzistence masa, neměly by tyto přísady přesahovat 20 % množstí použitých surovin.

Někdy se doporučuje, zvláště u orientálních pokrmů, maso 2x umlít, aby bylo maso jemnější a zašlehat do něj chladnou vodu asi 1 dl na 500 g masa. Velmi nutné je dokonalé promíchání, uhnětení či utření masité směsi, aby jsme směs co nejvíce zbavili vzduchu. Právě na důkladném zpracování masa závisí zdar hlavně u sekané a nškterých rožněných pokrmů.

U mletého masa musíme zvláště u pečených pokrmů počítat s vyšší energetickou hodnotou. Proto, když pochoutce z mletého masa neodoláme, vynecháme klasickou přílohu a nahradíme ji například porcí zeleniny, nebo zeleninového salátu.

 

Mletá masa a koření

Ke kořenění mletých mas se dají použít téměř všechna přírodní koření, lze používat i směsi prodávané v obchodech či směsi vyráběné podomácku. V hojné míře se na dochucení mletého masa používají čerstvé bylinky, především petrželka, pažitka, bazalka, saturejka, libeček, estragon, majoránka, šalvěj, tymián, dobromysl, meduňka nať, jarní cibulky, celer atd. Toto zelené koření zvýrazní chuť pokrmu svojí chutí i vůní.

Výraznou chuť pak dodá mletému masi i česnek a cibule. Velmi často se používá chemicky neošetřená kůra citronů i jejich šťáva. Francouzi koření mletá masa zpravidla muškátovým květem nebo oříškem, severské země používají mleté nové koření. Bohatou paletu tropického koření využívají orientální úpravy, zázvor a badyán v čínských a japonských pokrmech, hřebíček, kardamom, kurkuma, kari a skořice patří do indické kuchyně. Samozřejmě nesmíme zapomenout na různé druhy pepře a snad všechny druhy mleté papriky, od sladké, přes mírně pálivou až ďábelsky pálivou.

Můžeme použít i speciální kořenící přípravky jako je sojová omáčka, worchestrová omáčka a různé typy asijských či mexických omáček. Zajímavý kořenící význam má i víno a různé druhy pálenek. Alkoholu se bát nemusíme, při tepelné úpravě zpravidla vyprchá a zůstane jen zajímavá vůně a chuť.

 

Příklady kořenících směsí na mletá masa:

  • Tymiánová směs – po 1 dílu tymiánu,citronové kůry, mletého nového koření, hřebíčku, zázvoru
  • Majoránková směs – 2 díly majoránky, po 1 dílu muškátového oříšku rozmarýnu, šalvěje, mletého pepře
  • Šalvějová směs – 2 díly šalvěje, 1 díl mletého nového koření, hřebíčku zázvoru, citronové kůry a mletého pepře
  • Indická směs – po 1 dílu mletého koriandru, fenyklu, anýzu, kardamomu skořice a česnekového prášku

 

Autor textu: Dalibor Marounek, úvodní foto: Brabora Jolinka Charvátová

 

Recepty na mletá masa: Mleté směsi (masa a dalších ingrediencí)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy