REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mexická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: MexicoKdo by neznal populární tortilly, tacos, burritos, fajitas, salsu, chilli con carne, zvučné to názvy jídel mexické kuchyně. Také názvy papriček jako jalapeňo, habanero, či proslulý destilát tequilla je Čechům poměrně známý. Není divu, vždyť tyto tradiční mexické pokrmy, lihoviny i suroviny jsou dnes rozšířené po celém světě.


Jak se jí: Mexická kuchyněJak ve světě, tak u nás, je řada mexických restaurací, kde si tyto, i další pokrmy mexické kuchyně můžeme objednat. Většinu je lze také poměrně úspěšně připravit doma díky surovinám, které dnes bezproblémů koupíte nejen v kamenných obchodech, ale také na internetu.

Kořeny mexické kuchyně pocházejí už z dob Aztéků. V 16. století jsou patrné i evropské vlivy, hlavně španělský. Španělé totiž poprvé dovezli z Evropy do Mexika například cibuli, či česnek, seznámili Mexičany s vepřovým a kuřecím masem a dalšími produkty dovezenými z Evropy, což byl dost zásadní počin.

Stavebními kameny dnešní mexické kuchyně je kukuřice, fazole a chilli papričky. Právě kukuřice je základní potravinou mexických obyvatel. Konzumuje se syrová, v salátech, nebo jako příloha, pečená, vařená, někde i sterilovaná na sladkokyselo. Mele se z ní mouka, z které se pečou tortilly, denní chléb většiny Mexičanů. Tortilly se plní nejrůznějšími náplněmi, základem je většinou mleté hovězí maso, fazole, chilli a zelenina. Náplní je vskutku mnoho a liší se i podle oblastí v Mexiku.

Další pokrm burritos se také neobejde bez tortill. Jedná se o směs kousků masa, cibule, česneku, papriky, rajčat a chilli, vše zavinuté v tortille. Tacos jsou pak menší tortilly, kolem 10 cm velké, ve tvaru podkovy, opět plněné nejrůznějšími náplněmi.

Fajitas, další známý mexický pokrm. Jde o kousky marinovaného a grilovaného masa spolu s kousky zeleniny, připravuje s z jednoho druhu masa nebo se míchá z různých druhů mas.

Chilly con carne, pokrm z fazolí, mletého hovězího masa, cibule, rajčat, ochucený chilli a dalším kořením, patří ke klasice mexické kuchyně. Je velmi oblíbený i v sousedním Texasu v USA.

Kromě oblíbené papriky a chilli papriček jsou v oblibě i rajčata, z kterých se připravuje salsa, oblíbená omáčka z rozemletých rajčat, pálivých papriček jalapeňos, česneku a koriandru. Opět najdeme mnoho variací, základem jsou ovšem vždy mletá rajčata a to jak syrová, tak i podušená. Salsa se často podává k trojúhelnikovým kukuřičným chipsům nachos.

Oblíbená je v Mexiku i pomazánka quacomale, kde tvoří základ rajčata, avokádo a další suroviny.

V přímořských oblastech Mexika je velmi oblíbené chevice připravené většinou ze syrových ryb. Osolené kousky rybího masa se marinují několik hodin v citronové šťávě, druhý den se přidá cibule, chilli, bylinky (koriandr, petrželka) a další suroviny. Tento pokrm je oblíbený v řadě latinskoamerických států, původem prý je z Peru, kde se považuje za národní pokrm. Ovšem v Mexiku ho dostanete v každé hospodě, kde nahrazuje naše utopence k pivu. Variant je opět mnoho. Připravuje se i z krevet a jiných mořských plodů.

Tequila, národní nápoj Mexičanů se nevyrábí z kaktusů, ale sukulentu agáve. Agáve roste na světě přes 300 druhů, ale pro výrobu tequily je vhodná jen Weberova modrá agáve – Agave tequilana. Největším odběratelem tequily je USA. Může za to prohibice na začátku 30. let minulého století a také v 60. letech se spotřeba zvýšila díky hippies, kteří se mylně domnívali, že tequila osahuje meskalin. Do Ameriky i dnes směřuje 90 % vývozu mexického vývozu tohoto destilátu.

Atole je přes 1000 let starý nápoj, který už znali Mayové i Aztékové. Jde o rozvařenou kukuřičnou mouku naředěnou vodou a osolenou. Sangrita, další oblíbený nealkoholický nápoj připravený z rajčat, chilli papriček, citronové a pomerančové šťávy. Ze sladkých nápojů je oblíbené také kakao. Kakaovník pravý – Theobroma cacao roste v deštných pralesech kolem Orinoka a Amazonky. Před 3500 lety ho začaly pěstovat mexičtí Mayové podél Mexického zálivu. Aztékové používali kakaové boby jako platidlo a nápoj z kakaových bobů byl vysoce ceněn, oni ho nazývali pokrm bohů – xocolatl.

Dnešní příprava kakaa z tradičním indiánským postupem však nemá nic společného. Starý aztécký recept se skládal z pražených kakaových bobů, vanilky, kardamomu, hřebíčku, caynského pepře, chilli, skořice, kukuřičné mouky a medu. V rukou Španělů se ocitá kakao poprvé v letech 1519-1521 kdy říši Aztéků pokořil Hernán Cortéz. V roce 1520 plodinu Španělé odvezli do Evropy. Francie, Anglie a Německo se však seznámily s kakaem až kolem roku 1650. Kakao sloužilo zpočátku výhradně jako prostředek k zvyšování pohlavní rozkoše a výkonnosti. Zajímavé že?

Mexická kuchyně pro svoji barevnost, různorodost chutí, pálivost a pikantnost je dnes oblíbená po celém světě a snad také proto v roce 2010 byla zapsána do nehmotných památek UNESCO.

Text: D. Marounek

 

Recepty mexické kuchyně najdete zde: Severní Amerika (USA, Kanada, Kuba, Mexico …)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy