REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mexická kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: MexicoKdo by neznal populární tortilly, tacos, burritos, fajitas, salsu, chilli con carne, zvučné to názvy jídel mexické kuchyně. Také názvy papriček jako jalapeňo, habanero, či proslulý destilát tequilla je Čechům poměrně známý. Není divu, vždyť tyto tradiční mexické pokrmy, lihoviny i suroviny jsou dnes rozšířené po celém světě.


Jak se jí: Mexická kuchyněJak ve světě, tak u nás, je řada mexických restaurací, kde si tyto, i další pokrmy mexické kuchyně můžeme objednat. Většinu je lze také poměrně úspěšně připravit doma díky surovinám, které dnes bezproblémů koupíte nejen v kamenných obchodech, ale také na internetu.

Kořeny mexické kuchyně pocházejí už z dob Aztéků. V 16. století jsou patrné i evropské vlivy, hlavně španělský. Španělé totiž poprvé dovezli z Evropy do Mexika například cibuli, či česnek, seznámili Mexičany s vepřovým a kuřecím masem a dalšími produkty dovezenými z Evropy, což byl dost zásadní počin.

Stavebními kameny dnešní mexické kuchyně je kukuřice, fazole a chilli papričky. Právě kukuřice je základní potravinou mexických obyvatel. Konzumuje se syrová, v salátech, nebo jako příloha, pečená, vařená, někde i sterilovaná na sladkokyselo. Mele se z ní mouka, z které se pečou tortilly, denní chléb většiny Mexičanů. Tortilly se plní nejrůznějšími náplněmi, základem je většinou mleté hovězí maso, fazole, chilli a zelenina. Náplní je vskutku mnoho a liší se i podle oblastí v Mexiku.

Další pokrm burritos se také neobejde bez tortill. Jedná se o směs kousků masa, cibule, česneku, papriky, rajčat a chilli, vše zavinuté v tortille. Tacos jsou pak menší tortilly, kolem 10 cm velké, ve tvaru podkovy, opět plněné nejrůznějšími náplněmi.

Fajitas, další známý mexický pokrm. Jde o kousky marinovaného a grilovaného masa spolu s kousky zeleniny, připravuje s z jednoho druhu masa nebo se míchá z různých druhů mas.

Chilly con carne, pokrm z fazolí, mletého hovězího masa, cibule, rajčat, ochucený chilli a dalším kořením, patří ke klasice mexické kuchyně. Je velmi oblíbený i v sousedním Texasu v USA.

Kromě oblíbené papriky a chilli papriček jsou v oblibě i rajčata, z kterých se připravuje salsa, oblíbená omáčka z rozemletých rajčat, pálivých papriček jalapeňos, česneku a koriandru. Opět najdeme mnoho variací, základem jsou ovšem vždy mletá rajčata a to jak syrová, tak i podušená. Salsa se často podává k trojúhelnikovým kukuřičným chipsům nachos.

Oblíbená je v Mexiku i pomazánka quacomale, kde tvoří základ rajčata, avokádo a další suroviny.

V přímořských oblastech Mexika je velmi oblíbené chevice připravené většinou ze syrových ryb. Osolené kousky rybího masa se marinují několik hodin v citronové šťávě, druhý den se přidá cibule, chilli, bylinky (koriandr, petrželka) a další suroviny. Tento pokrm je oblíbený v řadě latinskoamerických států, původem prý je z Peru, kde se považuje za národní pokrm. Ovšem v Mexiku ho dostanete v každé hospodě, kde nahrazuje naše utopence k pivu. Variant je opět mnoho. Připravuje se i z krevet a jiných mořských plodů.

Tequila, národní nápoj Mexičanů se nevyrábí z kaktusů, ale sukulentu agáve. Agáve roste na světě přes 300 druhů, ale pro výrobu tequily je vhodná jen Weberova modrá agáve – Agave tequilana. Největším odběratelem tequily je USA. Může za to prohibice na začátku 30. let minulého století a také v 60. letech se spotřeba zvýšila díky hippies, kteří se mylně domnívali, že tequila osahuje meskalin. Do Ameriky i dnes směřuje 90 % vývozu mexického vývozu tohoto destilátu.

Atole je přes 1000 let starý nápoj, který už znali Mayové i Aztékové. Jde o rozvařenou kukuřičnou mouku naředěnou vodou a osolenou. Sangrita, další oblíbený nealkoholický nápoj připravený z rajčat, chilli papriček, citronové a pomerančové šťávy. Ze sladkých nápojů je oblíbené také kakao. Kakaovník pravý – Theobroma cacao roste v deštných pralesech kolem Orinoka a Amazonky. Před 3500 lety ho začaly pěstovat mexičtí Mayové podél Mexického zálivu. Aztékové používali kakaové boby jako platidlo a nápoj z kakaových bobů byl vysoce ceněn, oni ho nazývali pokrm bohů – xocolatl.

Dnešní příprava kakaa z tradičním indiánským postupem však nemá nic společného. Starý aztécký recept se skládal z pražených kakaových bobů, vanilky, kardamomu, hřebíčku, caynského pepře, chilli, skořice, kukuřičné mouky a medu. V rukou Španělů se ocitá kakao poprvé v letech 1519-1521 kdy říši Aztéků pokořil Hernán Cortéz. V roce 1520 plodinu Španělé odvezli do Evropy. Francie, Anglie a Německo se však seznámily s kakaem až kolem roku 1650. Kakao sloužilo zpočátku výhradně jako prostředek k zvyšování pohlavní rozkoše a výkonnosti. Zajímavé že?

Mexická kuchyně pro svoji barevnost, různorodost chutí, pálivost a pikantnost je dnes oblíbená po celém světě a snad také proto v roce 2010 byla zapsána do nehmotných památek UNESCO.

Text: D. Marounek

 

Recepty mexické kuchyně najdete zde: Severní Amerika (USA, Kanada, Kuba, Mexico …)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.