Oblíbenou lahůdkou jsou zde například brouci ve vlastní šťávě nebo vaření mravenci …
Nopál, kaktus se zploštělými stonkovými články je v Mexiku i tradiční potravinou. Nedaleko hlavního města ve vesnici Malpa Alpa, kde se jednou za rok pořádají slavnosti, na kterých se podávají pouze jídla, připravená z těchto kaktusů. Po odstranění ostnů se vaří, smaží, dusí s různými přísadami. Dělá se z nich i marmeláda.
Specialita v jedné mexické restauraci je komáří polévka.
„Mexický kaviár“
není nic jiného než vajíčka much žijících v okolí jezera Texcoco. Není to jediná zvláštnost mexické kuchyně: oblíbenou lahůdkou jsou zde například brouci ve vlastní šťávě nebo vaření mravenci. V Africe jsou zase oblíbeným pokrmem sarančata.
Jedlý hmyz.
Jen v Mexiku žije okolo 110 druhů hmyzu, které se dají jíst. Podle vyjádření Indiánů jsou to pochoutky.