REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mečoun

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře. Mečoun je schopen přečkat neobvykle rozsáhlou škálu teplot vody od 5 ° C do 27 ° C. Tato ryba se často pohybuje těsně pod hladinou s hřbetní kostí vystupující z vody. Při lovu se může ponořit do hloubek až 800 metrů.


Atlas mořských rybJiný název: Pesce spada, Espadon, Swordfish, Pez espada, Schwertfisch

Mečoun připomíná tvarem těla torpédo. Jméno této rybě propůjčuje meč připomínající horní čelist, která může u dospělých jedinců tvořit až jednu třetinu délky těla. Domníváme se, že tento “meč” používá mečoun k trhání kořisti. Mečoun je bezšupinatá ryba a jeho kůže je tmavě šedá nebo hnědočervená, hřbetní a řitní ploutve jsou rozděleny do dvou částí.

V mládí nejsou tyto znaky ovšem ještě vyvinuty. Mladé ryby ještě mají šupiny a jejich čumák je jedné délky.

Období tření u mečounů nastává v průběhu letních měsíců a probíhá za teploty kolem 24 ° C. Samičky, díky své vysoké plodnosti, nosí až 50 milionů jiker. Ty se podobně jako jikry o nějakou dobu později pohybují poblíž pobřeží a typické charakteristické znaky jejich rodičů jsou vyvinuty později.

Dospělí jedinci mohou při pohybu dosahovat rychlosti až 100 km / h a tudíž cestují na velké vzdálenosti. Samičky jsou většinou větší než samci a mohou dorůst do délky 5 m. Mečouni jsou samotáři. Pokud se při lovu přece jen spojí do menších skupin, udržují si raději bezpečnou vzdálenost minimálně 100 m mezi jednotlivými členy skupiny.

Kuchyňské zpracování:

Maso mečouna chutná podobně jako telecí. Je pevné s delikátní strukturou, což z něj tvoří jednu z nejlahodnějších ryb. Steaky z mečouna ochucené ve středomořském stylu jsou ideální pro grilování.

Zdroj: www.nordsee.com

Další články k tématu:

Ryby mořské, jejich dělení Základní způsoby tepelných úprav ryb

O rybách a jejich zpracování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy