REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.


Kdo si chce na grilovaném masu opravdu pochutnat, měl by začít s výběrem receptu a následně i masa raději dopředu a nenechávat nic na poslední chvíli. Doporučujeme vybírat z hovězího a případně vepřového masa, které se ke grilování hodí nejvíc. Který kus ale zvolit?

 

Šťavnaté hovězí

Hovězí patří vůbec k nejoblíbenějším druhům. Vybírat lze hned z několika druhů hovězího steaku. Rib eye steaky jsou ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty nejdelikátnější. Ke grilování se hodí dokonale. Rump steak se díky své jemnosti a křehkosti hodí na grilování v celku a následné nakrájení na tenké plátky. Flank steak se nachází na spodní části pupku. Má vyzrálou chuť a je velmi jemný. Stejně jako Rump steak ho doporučujeme nakrájet na tenké plátky. Ojedinělá a oblíbená veverka, svalový úpon bránice, vyniká silnou chutí hovězího masa a je preferovanou delikatesou i v nejvyhlášenějších restauracích světa. Doporučujeme ho grilovat pouze krátce.

 

Vyzkoušejte i vepřové

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že je vepřové méně oblíbené než hovězí, není to úplně pravda. Ke grilování se hodí například krkovice, tukem prorostlá část krku, která dodá grilovanému steaku nefalšovanou masitou chuť. Je vhodná také k dušení nebo uzení. Nejkvalitnějším a nejvyhledávanějším kusem je panenka neboli „vepřová svíčková“. Stejně jako v případě hovězí ji pro její křehkost doporučujeme grilovat v celku. Plec vám naopak nabídne různé variace využití. Díky své tučnosti poskytne stejně jako krkovice autentickou a šťavnatou chuť. Ideální volbou na gril jsou také žebra, které ale před grilováním doporučujeme předvařit, jinak by se mohly vysušit. Nejlépe se grilují rozdělená a marinovaná. Když se rozhodnete pro přípravu vcelku, počítejte s delším časem grilování.

 

Kam pro nejkvalitnější kus?

Tajemství šťavnatého hovězího steaku odhalíte výběrem kvalitních surovin, které nabízí právě produkty z ekologického zemědělství. Bio steaky jsou vyhledávané zejména díky své jemnosti a lahodné chuti, které dosáhnete díky dobře vyzrálému masu.

 

Vyrazte na bio farmu

Farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství poskytují zvířatům co nejpřirozenější prostředí a respektují jejich potřeby. Zvířata tak většinu svého života tráví na pastvinách a ve stádu. Přesvědčit se můžete také sami. V České republice se nachází velké množství ekofarem, které chovají masná plemena a bio maso produkují, rádi vás také nechají nahlédnout do svých prostor. Uvidíte, jak péče o zvířata probíhá v praxi. Kromě kvalitního masa, které vám farmáři doporučí na míru receptu, si tak odvezete i jedinečný zážitek. Nemáte-li na návštěvu čas, nevadí. Bio farmy často provozují také faremní e-shopy, kde si můžete bio maso objednat on-line. Farmy, které bio produkty nabízejí, najdete na kamprobio.cz a lovime.bio. Více informací o ekologickém zemědělství a další zajímavosti na myjsmebio.cz. V obchodech maso z ekologického zemědělství naleznete pod označením logy biolistu a biozebry, které garantují, že daná potravina splňuje podmínky ekologické produkce.

Náš tip: Pro hovězí, ale třeba i jehněčí bio maso vyrazte například na Ekofarmu Šumava nedaleko Nýrska. Bio vepřové zase seženete například na Biofarmě Sasov u Jihlavy.

 

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace. Více k tématu zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy