REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maso na talíři – ano, nebo ne?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patříte mezi lidi, kteří si jídlo bez masa nedovedou představit? Anebo se naopak snažíte jeho konzumaci omezit a hledat alternativy? Pravdou zůstává, že produkce masa je poměrně náročná na zdroje a zanechává za sebou velkou uhlíkovou stopu. Jak vykročit směrem k udržitelnosti úpravou jídelníčku?


Vliv našeho způsobu života na přírodu a planetu je téma, které ve společnosti už několik let rezonuje. Kritizován je zejména „západní“, konzumní styl, charakteristický zbytečným plýtváním a nadužíváním zdrojů. A palčivým problémem je také samotná produkce potravin. Každá potravina má totiž svou vlastní uhlíkovou stopu, tedy množství emisí, které se vyprodukují při výrobě, zpracování, likvidaci obalů i dopravě. Za jediný rok tak v rámci potravinového řetězce vznikne 13,7 bilionů tun CO2. A na pomyslném čele nelichotivého žebříčku stojí právě maso.  

 

Problematické hovězí

Uhlíková stopa potravin, a tedy i hovězího masa se tvoří už při záboru půdy, nutné k pastvě dobytka a pěstování krmiva. Krávy dále produkují významné množství metanu, který patří mezi nejvýznamnější uhlíkové plyny. A emise vylučují také továrny, kde se maso zpracovává. Nesmíme ale zapomenout na dopravu a skladování masa a emise vzniklé při likvidaci a zpracování odpadů. Výsledek milovníky steaků nepotěší – na 1 kg hovězího připadá 60 kg emisí skleníkových plynů. Pro srovnání – kilogram jablek s sebou nese necelý 1 kg emisí.

 

Masem to nekončí

Které potraviny kromě hovězího zatěžují naši planetu nejvíc? Druhá příčka patří jehněčímu a skopovému masu s 24 kg emisí a na třetí nalezneme sýr. Vepřové a drůbeží maso si vede lépe než hovězí, ovšem i tak mu patří přední místo v produkci emisí. „Poráží ho jen potraviny náročné na pěstování jako čokoláda a káva a také nechvalně proslulý palmový olej. Obecně můžeme říci, že rostlinné produkty mají 10-50× nižší množství emisí CO2 než živočišné,“ říká Bohuslav Dvořák, specialista na vegetariánské a veganské výrobky z Košík.cz.

 

Oblíbená sója

Dá se produkce masa nějak nahradit? Většinu lidí napadne v první řadě sója, která si ovšem co do uhlíkové stopy s masem příliš nezadá. Její pěstování s sebou totiž nese velký problém odlesňování a významného záboru půdy. Pravdou ovšem zůstává, že tři čtvrtiny sóji se využívají jako krmivo a pouhá pětina slouží k produkci sójových výrobků, které dobře znají především vegetariáni či vegani.

 

Rostlinné alternativy

Velkou naději v oblasti snižování uhlíkové stopy a hledání alternativy k masu tak představují rostlinné náhražky. Světoznámá značka Beyond Meat dle svých údajů produkuje až o 90 % méně emisí než produkce klasického hovězího a výroba jednoho burgeru tak za sebou zanechá jen 0,68 kg CO2. Pozadu nezůstávají ani další alternativy masa jako je například Naturli, které deklaruje snížení uhlíkové stopy až o 60 %.

„Tyto produkty obsahují srovnatelné množství bílkovin jako hovězí maso, a celá filozofie značky stojí na udržitelnosti a šetrném přístupu k planetě. Výrobky neobsahují lepek a nabízí plnohodnotnou alternativu ke klasickému hovězímu,“ doplňuje Bohuslav Dvořák, specialista na vegetariánské a veganské výrobky z Košík.cz.

Pokud chceme ulevit planetě a alespoň trochu snížit zátěž, kterou přináší náš životní styl, můžeme začít střídmostí. Není nutné přestat konzumovat maso, ale alespoň trochu ho omezit a zkusit jednu porci nahradit nějakou z dostupných alternativ. Je možné, že objevíte nové zajímavé chutě a kombinace, které si ve vašem jídelníčku vydobydou trvalé místo.

 

Zdroj: https://www.visualcapitalist.com/visualising-the-greenhouse-gas-impact-of-each-food/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

číst dále ...

Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

číst dále ...

Nejlepším vínem České republiky pro rok 2024 je Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší soutěže vín v České republice. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.

číst dále ...

Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 1 díl

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy