REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Malinový candy bar: Sladký Valentýn nejen pro dospělé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Valentýn – den, kdy se vyznává láska, je po roce opět tady. Aby si mohly zamilované páry vyjádřit náklonnost, v květinářství, cukrárnách a restauracích se celý den dveře netrhnou. Věděli jste, že romantickou večeři plánuje až třetina Čechů, kteří za ni v průměru utratí 700 Kč? Ať už vy den svatého Valentýna slavíte, nebo raději počkáte na rozkvetlou třešeň, nezapomínejte na děti a připravte s nimi sladkou valentýnskou hostinu.


Kdo ví, možná se den svatého Valentýna slaví proto, že je zima tak dlouhá a zamilovaný svátek ji alespoň trochu roztříští. Jedni tvrdí, že je to marketingový tah, druzí se radují z přijímání či darování drobných pozorností. Ačkoliv většina lidí ví, že datum 14. února připadá na den popravy sv. Valentina, katolického kněze a biskupa tajně oddávajícího zamilované páry, v mnoha zemích si tento den připomínají různými způsoby. Ve Francii jsou ženy obdarovávány valentýnkami, v Japonsku se naopak nechávají hýčkat muži a na Filipínách se pořádají hromadné svatby. Užijte si tento den i s dětmi a společně připravte sladký bar s HARIBO srdíčky. Příprava malinových cupcakes, lahodných sušenek, ani čokoládových lanýžů vám tak nezabere příliš času. Pokud tyto dobroty navíc připravíte den předem, vaše děti si budou moci užít valentýnskou školní svačinku.

 

 

Malinové mini cupcakes

Ingredience na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 110 g másla
  • 130 g krystalového cukru
  • 8 g kypřícího prášku
  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 150 g malin

Ingredience na krém:

  • 200 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 100 g bílé čokolády
  • HARIBO srdíčka na ozdobu

Postup:

Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Poté ho utřete s cukrem do pěny. Přidejte vejce a opět ušlehejte do pěny. Přisypte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, sůl a znovu vyšlehejte. Rozkrájejte maliny na poloviny a ručně je vmíchejte do hotového těsta. Vyložte plech košíčky a naplňte je zhruba z 2/3 pomocí lžíce. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu. Nechte si rozpustit bílou čokoládu na krém. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny. Přidejte mascarpone a jemně zašlehejte. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte bílou čokoládu vystydlou na pokojovou teplotu a jemně vyšlehejte. Barvu krému dolaďte libovolně pomocí gelových barev. Připravený krém naneste na cupcakes cukrářskou špičkou a ozdobte HARIBO srdíčky.

Tipy:

Pro zjemnění chuti cupcakes lze mandlovou mouku více rozdrtit v domácím mixéru. Používejte ingredience stejné pokojové teploty, jinak hrozí, že se těsto zdrcne (pokud se tak stane, nechte těsto odležet, aby se teplota jednotlivých ingrediencí sjednotila, vyšlehejte a pokračujte dál).

 

 

Čokoládové lanýže

Ingredience:

  • 100 g smetany
  • 40 g másla
  • 250 g kvalitní hořké čokolády
  • špetka soli
  • 100 g malin
  • 40 g cukru
  • HARIBO srdíčka
  • sušené maliny na ozdobu

Postup:

Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout. Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny. Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout. Po ztuchnutí naberte lžící požadované množství hmoty a obalte jí HARIBO srdíčko, položte na pečící papír a nechte ztuhnout. Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.

 

 

Mandlové sušenky

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g mandlové mouky
  • 180 g moučkového cukru
  • špetka sušené vanilky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 bílek na potření
  • cukrová potahovací hmota či marcipán
  • prachové cukrářské barvy
  • HARIBO srdíčka na ozdobu

Postup:

V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici. Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut. Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce, a nakonec kapkou vody přilepte HARIBO srdíčko.

 

 

Další vhodné recepty najdete také zde: Dorty, moučné pokrmy, sladké dezerty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Směs od Labety – Mazanec bez lepku

Mazat se s mazancem? Proč ne, když máte dost času. Se směsí od Labety je to ale taková hračka, že si tuhle sladkou dobrotu upečete i několikrát za rok, nejen na Vánoce. Navíc se jedná o bezlepkový produkt, takže ho můžete bez obav nabídnout i jakékoli návštěvě. Do těsta už stačí jen přidat mléko, máslo a žloutky. Dle chuti doplníte do těsta rozinky, kandované ovoce, ořechy nebo mandle. Pečení si pak můžete usnadnit v domácí elektrické pekárně. A je raz dva napečeno. Mazanec od Labety si zamilujete vy i celá vaše rodina stejně jako ten od babičky.

číst dále ...

Už jste našli drink, který vám sedí? Frank Sinatra si ho namíchal sám

Důvod k oslavám se vždycky najde a co si budeme nalhávat, většinu oslav doprovází drinky s aspoň kapkou alkoholu. Kvalitnímu drinku se nevyhýbají slavné osobnosti ani členové královských rodin. Zjistěte, co nesmí chybět v Buckinghamském paláci, kdo bedlivě počítal počet kostek ledu ve skleničce, nebo čím byste zapůsobili na sex symbol své doby, Marylin Monroe.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Nové exkluzivní japonské whisky na českém trhu

Společnost Premier Wines & Spirits s novým rokem 2020 představuje rozšířené portfolio svého whisky sortimentu. Nově na náš trh přináší stále oblíbenější japonské whisky. Konkrétně zde pořídíte exkluzivní Kura The Whisky a whisky Kamiki, která jako první zraje v sudech z japonského cedru.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy