REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá, pokrmy jsou pestré jak v případě použitých surovin, tak i co se chutí týče. Velmi četnou a oblíbenou ingrediencí je kvalitní maso a díky teplému podnebí nesmí v maďarských pokrmech chybět ani zelenina z domácí produkce. Nejoblíbenější je paprika, která v různých obměnách nechybí pomalu v žádném masitém pokrmu … sušená mletá, čerstvá, grilovaná atd.


Co se jí v MaďarskuMaďarsko papriky proslavily stejně jako guláš, perkelt, lečo paprikáš, tokáň, langoše, čabajky, klobásy, uherský salám a další pochutiny.

Maďarská kuchyně převzala pokrmy pastevců z Velké uherské nížiny, 200 let turecké nadvlády mělo také vliv a ovlivnilo maďarskou gastronomii, která byla rovněž přetvářena i kuchyní slovenskou, srbskou a rakousko-uherskou.

Fenomén maďarské kuchyně je guláš-gulyas. Jednalo se o původní pokrm pastevců, kteří se nazývali gulyasové. Ti guláš vařili v kotlíku nad ohněm, byl řídký a vždy obsahoval pokrájené maso. Konzistencí připomínal polévku a nikdy se nemíchal! Dnes mají společné všechny guláše tzv. cibulový základ dochucený mletou paprikou.

Pojmem gulyas se ovšem v Maďarsku označují i husté polévky s masem a zeleninou. Maďarský guláš, který si dáte v české restauraci je jiný, než ten, který se vaří v Maďarsku. Maďaři vaří řidší guláš a jako přílohu podávají halušky, tarhoňe nebo chléb. Jako další oblíbená příloha maďarů jsou noky, halušky, rýže, brambory a chléb. Knedlíky se v maďarské kuchyni téměř nepoužívají.

V Maďarsku se také z oblibou vaří vydatná zelná polévka, obdoba naší zelňačky. Z polévek maďarské kuchyně nesmíme zapomenout na slavnou rybí polévka halászlé, která se připravuje z rybího masa, rajčat, paprik, slaniny a dalších ingrediencí. Oblíbená je i fazolová polévka zahuštěná smetanou, zakysaná smetana se využívá v maďarské kuchyni také velmi hojně. Maďarské polévky bývají velmi husté, syté a výživné a často se podávají s chlebem jako hlavní chod.

Perkelt – porkolt, je převzatý od Turků, obsahuje méně šťávy, více masa a podobá se našemu guláši. Podobný je i maďarský paprikáš a tokáň. Právě turkům vděčí Maďaři za první papriky, které dovezli do Maďarska. Zde zdomácněla, začala se pěstovat a masově využívat v kuchyni, záhy se pak stala nejoblíbenější surovinou. Dnes se považuje paprika za domácí rostlinu a sušená mletá paprika se vyváží a je proslulá v celém světě.

Mimo papriky je v oblibě také zelí. Jmenujme i nám dobře známý segedínský guláš, plněné zelné listy, či kološvárské zelí, které také patří mezi tradiční maďarské pokrmy.

O tarhoních už byla zmíňka, jedná se o těsto z mouky a vody upravené na malé kuličky, které se uvaří ve vodě a potom se ještě smaží na sádle a paprice, případně se tarhoně podávají jen uvařené ve vodě. Jsou skvělou přílohou masitých pokrmů, hodí se také k leču.

Velké pastviny v Maďarsku umožňují pěstování krmných volů, krav, ovcí, chovají se zdatná prasata, které umožňují výrobu vynikajících klobás a salámů. Proslulí je uherský salám – téliszalam (v překladu zimní salám), který je vyroben z vepřového masa maďarských bagounů plemene mangalica. Směs s přídavkem uzené slaniny pak dává pravému uheráku tu jedinečnou chuť! Vyrábí se ve městě Szegedu ve firmě Pick, dříve se tradovalo, že se do tohoto salámu přidávalo oslí maso, ale to je jen legenda.

Říční ryby se objevují na maďarském stole také velmi často, stejně tak drůbež, jako kuřata, slepice, krocani, husy … Slepice na paprice je u nás zlidovělý pokrm, pochází však také z maďarské kuchyně.

Kdo by dnes v Česku neznal langoše, snad nejznámější maďarský pokrm, který u nás také zdomácněl. I jiné moučné pokrmy jsou v Maďarsku v oblibě. Například maďarský štrůdl z tenkého těsta, které bylo v minulosti převzato od Turků. Ze sladkých pokrmů jmenujme ještě rozmanité dorty, na kterých si také Maďaři s oblibou pochutnávají. Stejně tak umí i skvělou zmrzlinu, jejich obrovské poháry podávané na březích Balatonu jsou pověstné!

Teplé podnebí umožňuje pěstování vinné révy a ovocných stromů, známá jsou proto také maďarská vína, proslulé je jejich tokajské. Z tvrdého alkoholu je oblíbená pálenka z třešní, či meruněk, obdoba české slivovice.

Co říci závěrem? Maďarská kuchyně je chutná, pikantní, rafinovaná, výživná a tak inspirativní, že některé její pokrmy zdomácněly v kuchyních jiných evropských států.

Dalibor Marounek

Recepty z maďarské kuchyně najdete zde:  Světová kuchyně – Maďarsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Překročte hranice běžného pečení, vyzkoušejte nevšední mouky a pečte díky nim s minimem lepku

Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.

číst dále ...

Jubilejní Burgerfest přivítal 21 000 návštěvníků a trhnul rekord s největším burgerem

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Chystáte se na vinobraní? Fakta, co byste měli znát

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

číst dále ...

Vyhlášen byl Evropský den ekologického zemědělství, slavit se bude 23. září

Evropský parlament, Rada Evropské unie a Evropská komise, tři klíčové instituce EU, dnes podepsaly společné prohlášení, kterým oficiálně vyhlásily 23. září Evropským dnem ekologického zemědělství.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy