REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maďarská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá, pokrmy jsou pestré jak v případě použitých surovin, tak i co se chutí týče. Velmi četnou a oblíbenou ingrediencí je kvalitní maso a díky teplému podnebí nesmí v maďarských pokrmech chybět ani zelenina z domácí produkce. Nejoblíbenější je paprika, která v různých obměnách nechybí pomalu v žádném masitém pokrmu … sušená mletá, čerstvá, grilovaná atd.


Co se jí v MaďarskuMaďarsko papriky proslavily stejně jako guláš, perkelt, lečo paprikáš, tokáň, langoše, čabajky, klobásy, uherský salám a další pochutiny.

Maďarská kuchyně převzala pokrmy pastevců z Velké uherské nížiny, 200 let turecké nadvlády mělo také vliv a ovlivnilo maďarskou gastronomii, která byla rovněž přetvářena i kuchyní slovenskou, srbskou a rakousko-uherskou.

Fenomén maďarské kuchyně je guláš-gulyas. Jednalo se o původní pokrm pastevců, kteří se nazývali gulyasové. Ti guláš vařili v kotlíku nad ohněm, byl řídký a vždy obsahoval pokrájené maso. Konzistencí připomínal polévku a nikdy se nemíchal! Dnes mají společné všechny guláše tzv. cibulový základ dochucený mletou paprikou.

Pojmem gulyas se ovšem v Maďarsku označují i husté polévky s masem a zeleninou. Maďarský guláš, který si dáte v české restauraci je jiný, než ten, který se vaří v Maďarsku. Maďaři vaří řidší guláš a jako přílohu podávají halušky, tarhoňe nebo chléb. Jako další oblíbená příloha maďarů jsou noky, halušky, rýže, brambory a chléb. Knedlíky se v maďarské kuchyni téměř nepoužívají.

V Maďarsku se také z oblibou vaří vydatná zelná polévka, obdoba naší zelňačky. Z polévek maďarské kuchyně nesmíme zapomenout na slavnou rybí polévka halászlé, která se připravuje z rybího masa, rajčat, paprik, slaniny a dalších ingrediencí. Oblíbená je i fazolová polévka zahuštěná smetanou, zakysaná smetana se využívá v maďarské kuchyni také velmi hojně. Maďarské polévky bývají velmi husté, syté a výživné a často se podávají s chlebem jako hlavní chod.

Perkelt – porkolt, je převzatý od Turků, obsahuje méně šťávy, více masa a podobá se našemu guláši. Podobný je i maďarský paprikáš a tokáň. Právě turkům vděčí Maďaři za první papriky, které dovezli do Maďarska. Zde zdomácněla, začala se pěstovat a masově využívat v kuchyni, záhy se pak stala nejoblíbenější surovinou. Dnes se považuje paprika za domácí rostlinu a sušená mletá paprika se vyváží a je proslulá v celém světě.

Mimo papriky je v oblibě také zelí. Jmenujme i nám dobře známý segedínský guláš, plněné zelné listy, či kološvárské zelí, které také patří mezi tradiční maďarské pokrmy.

O tarhoních už byla zmíňka, jedná se o těsto z mouky a vody upravené na malé kuličky, které se uvaří ve vodě a potom se ještě smaží na sádle a paprice, případně se tarhoně podávají jen uvařené ve vodě. Jsou skvělou přílohou masitých pokrmů, hodí se také k leču.

Velké pastviny v Maďarsku umožňují pěstování krmných volů, krav, ovcí, chovají se zdatná prasata, které umožňují výrobu vynikajících klobás a salámů. Proslulí je uherský salám – téliszalam (v překladu zimní salám), který je vyroben z vepřového masa maďarských bagounů plemene mangalica. Směs s přídavkem uzené slaniny pak dává pravému uheráku tu jedinečnou chuť! Vyrábí se ve městě Szegedu ve firmě Pick, dříve se tradovalo, že se do tohoto salámu přidávalo oslí maso, ale to je jen legenda.

Říční ryby se objevují na maďarském stole také velmi často, stejně tak drůbež, jako kuřata, slepice, krocani, husy … Slepice na paprice je u nás zlidovělý pokrm, pochází však také z maďarské kuchyně.

Kdo by dnes v Česku neznal langoše, snad nejznámější maďarský pokrm, který u nás také zdomácněl. I jiné moučné pokrmy jsou v Maďarsku v oblibě. Například maďarský štrůdl z tenkého těsta, které bylo v minulosti převzato od Turků. Ze sladkých pokrmů jmenujme ještě rozmanité dorty, na kterých si také Maďaři s oblibou pochutnávají. Stejně tak umí i skvělou zmrzlinu, jejich obrovské poháry podávané na březích Balatonu jsou pověstné!

Teplé podnebí umožňuje pěstování vinné révy a ovocných stromů, známá jsou proto také maďarská vína, proslulé je jejich tokajské. Z tvrdého alkoholu je oblíbená pálenka z třešní, či meruněk, obdoba české slivovice.

Co říci závěrem? Maďarská kuchyně je chutná, pikantní, rafinovaná, výživná a tak inspirativní, že některé její pokrmy zdomácněly v kuchyních jiných evropských států.

Dalibor Marounek

Recepty z maďarské kuchyně najdete zde:  Světová kuchyně – Maďarsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy