Lokše, tedy vlastně takové palačinky z bramborového těsta naplněné klobáskovou směsí připravenou na pánvi a zakysanou smetanou.
Na lokše:
- 125 g polohrubé mouky
- 0,5 kg brambor (uvařených, oloupaných, rozšťouchaných)
- 1 ks vejce
- sůl
Na náplň:
- 8 ks Váhalových klobásek
- 2 ks stroužky česneku
- 1 ks velké cibule
- 1 ks jarní cibulka
- 1 lžíce sádla
- 1 lžička libečku
- 1 lžička kmínu
Ostatní:
- 4 lžíce zakysané smetany
- jarní cibulka na ozdobu
- mouka na poprášení pracovní plochy
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, nejlepší je uvařit je den předem. Druhý den brambory oloupeme, na jemno rozšťoucháme nešbo nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, podle potřeby zahustíme moukou, pak vypracuje bramborové těsto. Odkrojujeme vždy kus těsta, na pomoučněném vále vyválíme tenkou placku, asi 5-7 mm, velkou, postup opakujeme. Na pánvi orestujeme na sádle na kostičky pokrájenou cibuli, pak přidáme klobásky, jarní cibulku a libeček, dochutíme kořením, chvíli vše na pánvi restujeme. Na druhé pánvi opečeme lokše, pěkně z obou stran. Lokše plníme klobáskovou směsí, dochutíme zakysanou smetanou, smotáme a teplé nejlépe ihned podáváme.
Zdroj: www.vahala.cz