REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ledové čaje, zdravé letní osvěžení?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě v letních měsících je důležité více než jindy, hlídat si příjem tekutin. Ovšem popíjením piva žízeň rozhodně neuhasíte. To nemluvě o tom, že mladistvým a dětem alkohol do ruky vůbec nepatří. A co tedy pít a přitom opravdu zahnat tu úmornou letní žízeň? Nabízí se čistá pramenitá voda, která žízeň opravdu zažene, ale bojím se, že právě u dětí nebude mít úspěch. I kdejaký dospělý dá přednost něčemu sladkému a tedy přiměřeně nezdravému. Právě proto se každým rokem v letních měsících zvedá prodej ledových čajů, které se zdají na první pohled nezávadné a dobrá volba pro pití v letních dnech.


Ano, ledové čaje se ve světě objevily asi před 150 lety a rychle si získaly oblibu a své příznivce. V ruku v ruce s trendem pití ledových čajů se začalo objevovat více firem vyrábějících ledové čaje a dnes jich máme na trhu desítky, ne-li stovky. Ovšem jak některé testy ukazují, není ledový čaj, jako ledový čaj. Bohužel některé bývají plné „éček“, umělých barviv a dochucovadel a cukru, no to je hrůza! Ty nejen že žízeň neuhasí, ale ještě v těle udělají pořádnou neplechu.

 

A co kvalita prodávaných ledových čajů?

V balení kupovaných ledových čajů kromě spousty „pomocníčků“ najdete často čajového extraktu jen zhruba 5-100x méně, než kdyby jste si čaj uvařili sami! Na přípravu tradičního čaje odborníci doporučují cca 1 g čaje na 1 dl vody, což je asi 10 g na 1 l čaje, to odpovídá asi 1 % podílu extraktu v ledovém čaji. Ty kvalitnější kupované ledové čaje přitom obvykle obsahují jen 0,2 % extraktu čaje!

 

A které ledové čaje tedy vlastně pít? Nejlepší budou ty, co si uvaříte sami!

Zdravý a osvěžující nápoj vykouzlíte z běžně dostupných surovin během několika minut, navíc získáte kontrolu nad tím, co pijete a také dost ušetříte. Existuje mnoho receptů na dobrý ledový čaj, ale většinou je základ daný. Nějaký kvalitní čaj zalijeme vařící vodou, necháme ho vyluhovat a pak vychladíme. Podáváme ochucený různými přírodními šťávami, či medem a doplňujeme kromě ledu kolečky citrónu, pomeranče a podobně. Vychlazené čaje pak můžeme ozdobit i různým sezónním ovocem a snítky bylinek.

V naší databázi máme několik dobrých receptů na ledové čaje, tak neváhejte a pusťte se do jejich výroby, není to vůbec těžké a ani samotná příprava ledového čaje nezabere moc času, snad jen to vychlazení … ale pak vás čeká zdravé a osvěžující pití pro vás i vaše děti.

Recepty z naší databáze na ledové čaje najdete zde: Ledové čaje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy