REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ledové čaje, zdravé letní osvěžení?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě v letních měsících je důležité více než jindy, hlídat si příjem tekutin. Ovšem popíjením piva žízeň rozhodně neuhasíte. To nemluvě o tom, že mladistvým a dětem alkohol do ruky vůbec nepatří. A co tedy pít a přitom opravdu zahnat tu úmornou letní žízeň? Nabízí se čistá pramenitá voda, která žízeň opravdu zažene, ale bojím se, že právě u dětí nebude mít úspěch. I kdejaký dospělý dá přednost něčemu sladkému a tedy přiměřeně nezdravému. Právě proto se každým rokem v letních měsících zvedá prodej ledových čajů, které se zdají na první pohled nezávadné a dobrá volba pro pití v letních dnech.


Ano, ledové čaje se ve světě objevily asi před 150 lety a rychle si získaly oblibu a své příznivce. V ruku v ruce s trendem pití ledových čajů se začalo objevovat více firem vyrábějících ledové čaje a dnes jich máme na trhu desítky, ne-li stovky. Ovšem jak některé testy ukazují, není ledový čaj, jako ledový čaj. Bohužel některé bývají plné „éček“, umělých barviv a dochucovadel a cukru, no to je hrůza! Ty nejen že žízeň neuhasí, ale ještě v těle udělají pořádnou neplechu.

 

A co kvalita prodávaných ledových čajů?

V balení kupovaných ledových čajů kromě spousty „pomocníčků“ najdete často čajového extraktu jen zhruba 5-100x méně, než kdyby jste si čaj uvařili sami! Na přípravu tradičního čaje odborníci doporučují cca 1 g čaje na 1 dl vody, což je asi 10 g na 1 l čaje, to odpovídá asi 1 % podílu extraktu v ledovém čaji. Ty kvalitnější kupované ledové čaje přitom obvykle obsahují jen 0,2 % extraktu čaje!

 

A které ledové čaje tedy vlastně pít? Nejlepší budou ty, co si uvaříte sami!

Zdravý a osvěžující nápoj vykouzlíte z běžně dostupných surovin během několika minut, navíc získáte kontrolu nad tím, co pijete a také dost ušetříte. Existuje mnoho receptů na dobrý ledový čaj, ale většinou je základ daný. Nějaký kvalitní čaj zalijeme vařící vodou, necháme ho vyluhovat a pak vychladíme. Podáváme ochucený různými přírodními šťávami, či medem a doplňujeme kromě ledu kolečky citrónu, pomeranče a podobně. Vychlazené čaje pak můžeme ozdobit i různým sezónním ovocem a snítky bylinek.

V naší databázi máme několik dobrých receptů na ledové čaje, tak neváhejte a pusťte se do jejich výroby, není to vůbec těžké a ani samotná příprava ledového čaje nezabere moc času, snad jen to vychlazení … ale pak vás čeká zdravé a osvěžující pití pro vás i vaše děti.

Recepty z naší databáze na ledové čaje najdete zde: Ledové čaje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy