REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ledové čaje, zdravé letní osvěžení?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Právě v letních měsících je důležité více než jindy, hlídat si příjem tekutin. Ovšem popíjením piva žízeň rozhodně neuhasíte. To nemluvě o tom, že mladistvým a dětem alkohol do ruky vůbec nepatří. A co tedy pít a přitom opravdu zahnat tu úmornou letní žízeň? Nabízí se čistá pramenitá voda, která žízeň opravdu zažene, ale bojím se, že právě u dětí nebude mít úspěch. I kdejaký dospělý dá přednost něčemu sladkému a tedy přiměřeně nezdravému. Právě proto se každým rokem v letních měsících zvedá prodej ledových čajů, které se zdají na první pohled nezávadné a dobrá volba pro pití v letních dnech.


Ano, ledové čaje se ve světě objevily asi před 150 lety a rychle si získaly oblibu a své příznivce. V ruku v ruce s trendem pití ledových čajů se začalo objevovat více firem vyrábějících ledové čaje a dnes jich máme na trhu desítky, ne-li stovky. Ovšem jak některé testy ukazují, není ledový čaj, jako ledový čaj. Bohužel některé bývají plné „éček“, umělých barviv a dochucovadel a cukru, no to je hrůza! Ty nejen že žízeň neuhasí, ale ještě v těle udělají pořádnou neplechu.

 

A co kvalita prodávaných ledových čajů?

V balení kupovaných ledových čajů kromě spousty „pomocníčků“ najdete často čajového extraktu jen zhruba 5-100x méně, než kdyby jste si čaj uvařili sami! Na přípravu tradičního čaje odborníci doporučují cca 1 g čaje na 1 dl vody, což je asi 10 g na 1 l čaje, to odpovídá asi 1 % podílu extraktu v ledovém čaji. Ty kvalitnější kupované ledové čaje přitom obvykle obsahují jen 0,2 % extraktu čaje!

 

A které ledové čaje tedy vlastně pít? Nejlepší budou ty, co si uvaříte sami!

Zdravý a osvěžující nápoj vykouzlíte z běžně dostupných surovin během několika minut, navíc získáte kontrolu nad tím, co pijete a také dost ušetříte. Existuje mnoho receptů na dobrý ledový čaj, ale většinou je základ daný. Nějaký kvalitní čaj zalijeme vařící vodou, necháme ho vyluhovat a pak vychladíme. Podáváme ochucený různými přírodními šťávami, či medem a doplňujeme kromě ledu kolečky citrónu, pomeranče a podobně. Vychlazené čaje pak můžeme ozdobit i různým sezónním ovocem a snítky bylinek.

V naší databázi máme několik dobrých receptů na ledové čaje, tak neváhejte a pusťte se do jejich výroby, není to vůbec těžké a ani samotná příprava ledového čaje nezabere moc času, snad jen to vychlazení … ale pak vás čeká zdravé a osvěžující pití pro vás i vaše děti.

Recepty z naší databáze na ledové čaje najdete zde: Ledové čaje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Léto s dressingy Spak

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Trend léta 2020 – Nealkoholické víno podporující trávení

Stále více a více se dostává do popředí trend nealkoholických nápojů a poptávka po nich se zvyšuje a nabírá na obrátkách. Pokud i vy milujete chuť vína, ale z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete pít alkohol, určitě vyzkoušejte skvělé nealkoholické víno z oblíbeného vinařství Vinselekt Michlovský. Může vás doprovázet kdykoliv během dne a hodí se na každou příležitost. Sklenka k obědu navíc podpoří i vaše trávení.

číst dále ...

Rychlé, dobré a univerzální: Vyrobte si domácí ochucená másla ve sladké i slané variantě!

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy