REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Laos

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smažení cvrčci jsou specialitou na laoské svatbě …


Laoská svatba

Laosané jsou učenliví a pohostinní lidé. Laoská svatba se koná v plné parádě v provinčním městě Savannakhet u řeky Mekong. Zajímavé jsou tradice této země, které nutí ženicha vykoupit svou nevěstu od rodičů zlatem. Zkrátka, vyvážit ji jako poklad. Svatba kromě úředního a nezbytného náboženského rituálu obsahovala také hostinu, která byla nejdelší částí obřadu. Už při předkrmu to byl malý šok a to když v miskách s burskými oříšky našli místní pochoutku – smažené cvrčky, kteří jsou specialitou na laoské svatbě. Nadšení neutichlo ani při dalším chodu – žáby jako minutka, a to nejen stehýnka, ale i celé kusy, jen vyskočit z talíře. Třetí chod chutnal jako telecí maso a byl to varan.

Další chody byly ryby. Hostina byla korunována černými vajíčky. Pro nás zapáchající, zkažená vejce znamenají pro obyvatele Zadní Indie opravdovou delikatesu. Však ani připít novomanželům nebylo nijak snadné. Domorodý nápoj, pálenka sum sum, byla záměrně plná škorpionů. Jeho výrobci totiž věří tomu, když destilát se škorpiony požijí, uchrání se tak tragickým následkům případného kousnutí tímto nevábně vyhlížejícím hmyzem. Tak na zdraví, svatebčané.

Laoské jídlo připravované ze syrového masa buvolů se jmenuje lap. Další specialitou na laoské svatbě je varan.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy