REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květák romanesco

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z nejbizardnějších druhů zeleniny je bezpochyby romanesco. Jeho původní název broccolo romanesco je zavádějící. Barvou sice připomíná brokolici, jeho nejbližším příbuzným je však květák, po kterém zdědil svůj tvar. Pro svůj zajímavý, dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco vhodné jako příloha. Výborně chutná také v zeleninových salátech. S brokolicí, květákem a mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Díky pevnější konzistenci je vhodné do nákypů a na zapékání.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea L. convar. botrytis Alef var. botrytis L.

Jiný název: Brocoflower, římský květák, korálová brokolice, věžatý květák nebo Chou romanesco

Zmínka o této působivé rostlině se poprvé objevila v 16. století v severní Itálii při pobřeží Jadranu pod názvem broccolo romanesco. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Francie, hlavně v Bretani. Její dnešní pojmenování jsou buď různé varianty původního názvu, nebo popisují její bizardní tvar.

Stejně jako květák a brokolice je i romanesco velmi zdravé. Obsahuje velké množství vitaminu C, dokonce více než samotný květák. Dále obsahuje vitamin A, který je důležitý pro oči (jeho nedostatek způsobuje šeroslepost). Další prospěšnou látkou je kyselina listová (vitamin B9), která pomáhá při tvorbě krve a brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vitamin K je důležitý pro srážlivost krve a mineralizaci kostí. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé jiné. Konzumace romanesca může omezovat vznik některých druhů rakoviny.

Má pevnější konzistenci než klasický květák.

Příprava romanesca v kuchyni:

Romanesco se upravuje podobně jako brokolice. V Itálii existuje velké množství receptů na zpracování romanesca například sýrové crudité. Ve zbytku světa se však připravuje podobně jako brokolice, tedy ve formě přílohy nebo nákypu.

Zdroj: www.ovoce-zelenina-krejci.cz

Recepty na květák romanesco:

Restovaný romanesco s piniovými oříšky Zapečený květák romanesco

Romanesco se sýrem

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy