REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květák romanesco

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z nejbizardnějších druhů zeleniny je bezpochyby romanesco. Jeho původní název broccolo romanesco je zavádějící. Barvou sice připomíná brokolici, jeho nejbližším příbuzným je však květák, po kterém zdědil svůj tvar. Pro svůj zajímavý, dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco vhodné jako příloha. Výborně chutná také v zeleninových salátech. S brokolicí, květákem a mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Díky pevnější konzistenci je vhodné do nákypů a na zapékání.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea L. convar. botrytis Alef var. botrytis L.

Jiný název: Brocoflower, římský květák, korálová brokolice, věžatý květák nebo Chou romanesco

Zmínka o této působivé rostlině se poprvé objevila v 16. století v severní Itálii při pobřeží Jadranu pod názvem broccolo romanesco. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Francie, hlavně v Bretani. Její dnešní pojmenování jsou buď různé varianty původního názvu, nebo popisují její bizardní tvar.

Stejně jako květák a brokolice je i romanesco velmi zdravé. Obsahuje velké množství vitaminu C, dokonce více než samotný květák. Dále obsahuje vitamin A, který je důležitý pro oči (jeho nedostatek způsobuje šeroslepost). Další prospěšnou látkou je kyselina listová (vitamin B9), která pomáhá při tvorbě krve a brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vitamin K je důležitý pro srážlivost krve a mineralizaci kostí. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé jiné. Konzumace romanesca může omezovat vznik některých druhů rakoviny.

Má pevnější konzistenci než klasický květák.

Příprava romanesca v kuchyni:

Romanesco se upravuje podobně jako brokolice. V Itálii existuje velké množství receptů na zpracování romanesca například sýrové crudité. Ve zbytku světa se však připravuje podobně jako brokolice, tedy ve formě přílohy nebo nákypu.

Zdroj: www.ovoce-zelenina-krejci.cz

Recepty na květák romanesco:

Restovaný romanesco s piniovými oříšky Zapečený květák romanesco

Romanesco se sýrem

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy