REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květák romanesco

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z nejbizardnějších druhů zeleniny je bezpochyby romanesco. Jeho původní název broccolo romanesco je zavádějící. Barvou sice připomíná brokolici, jeho nejbližším příbuzným je však květák, po kterém zdědil svůj tvar. Pro svůj zajímavý, dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco vhodné jako příloha. Výborně chutná také v zeleninových salátech. S brokolicí, květákem a mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Díky pevnější konzistenci je vhodné do nákypů a na zapékání.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea L. convar. botrytis Alef var. botrytis L.

Jiný název: Brocoflower, římský květák, korálová brokolice, věžatý květák nebo Chou romanesco

Zmínka o této působivé rostlině se poprvé objevila v 16. století v severní Itálii při pobřeží Jadranu pod názvem broccolo romanesco. Dnes se pěstuje v teplých oblastech Francie, hlavně v Bretani. Její dnešní pojmenování jsou buď různé varianty původního názvu, nebo popisují její bizardní tvar.

Stejně jako květák a brokolice je i romanesco velmi zdravé. Obsahuje velké množství vitaminu C, dokonce více než samotný květák. Dále obsahuje vitamin A, který je důležitý pro oči (jeho nedostatek způsobuje šeroslepost). Další prospěšnou látkou je kyselina listová (vitamin B9), která pomáhá při tvorbě krve a brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Vitamin K je důležitý pro srážlivost krve a mineralizaci kostí. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé jiné. Konzumace romanesca může omezovat vznik některých druhů rakoviny.

Má pevnější konzistenci než klasický květák.

Příprava romanesca v kuchyni:

Romanesco se upravuje podobně jako brokolice. V Itálii existuje velké množství receptů na zpracování romanesca například sýrové crudité. Ve zbytku světa se však připravuje podobně jako brokolice, tedy ve formě přílohy nebo nákypu.

Zdroj: www.ovoce-zelenina-krejci.cz

Recepty na květák romanesco:

Restovaný romanesco s piniovými oříšky Zapečený květák romanesco

Romanesco se sýrem

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy