REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá nebo víceletá rostlina, ze které se sklízí navyzrálá květenství. Otužilá nebo středně otužilá plodina obsahující vitamín C a stopové množství většiny dalších vitamínů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracean convar. Botrytis

Za místo původu květáku bývá označován Kypr a nejstarší záznamy o jeho existenci pocházejí ze šestého století před naším letopočtem. O tisíc let později, kdy stále ještě rostl na Kypru divoce, byl květák znám v Anglii pod názvem „kyperský salát“. Maurský učenec žíjící ve 12. století ve Španělsku popsal tři odrůdy květáku dovezené ze Sýrie, kde byla tato zelenina známa a Araby šlechtěna již více než tisíc let. Koncem 18. století byl květák žádanou zeleninou v celé Evropě.

Existují čtyři hlavní skupiny zahrnující jarní, letní, podzimní a zimní odrůdy. Samozřejmě mnoho odrůd přesahuje z jednoho období do druhého.

Květák odrůdy All the Year Round vyséváme koncem podzimu nebo na jaře a sklízíme na jaře nebo v létě. Vytváří kvalitní bílé hlavy. Tato odrůda je vhodná pro postupný výsev. Odrůda Alverda tvoří žlutozelené hlavy. Vyséváme ji od konce jara do poloviny léta a sklízíme na podzim. Velmi pěkné pevné a bílé květáky vyrůstají na rostlinách odrůdy Autumm Giant 3. Tato odrůda je vhodná podzimní i zimní plodina. Hluboce mezi listy skryté květáky odrůdy Castlegrant jsou dobře chráněné proti mrazu. Dok Elgon je výborná odrůda určená ke sklizni od začátku do konce podzimu. Květáky jsou pevné, sněhově bílé barvy. Early Snowball je odrůda zakrslých kompaktních květáků, které dobře prospívají v oblastech s mírnějším klimatem. Limelight je odrůda s nazelenalými květáky, které jsou určeny pro podzimní sklizeň. Odrůda Minaret má malé, chutné hlavy zelené barvy, které sklízíme koncem podzimu. Květák odrůdy Orange Bouquet mají zlatavou barvu, kterou si trvale udržují. Purple Cape je velmi otužilý přezimující typ květáku určený ke sklizni od konce zimy do poloviny jara. Květáky této odrůdy jsou velmi vhodné jak k vaření, tak i ke kinzumaci za syrova. Při vaření květákové růžičky zezelenají. Vysokou sklizeň dává odrůda Snowball Self Blanching, jejíž listy se vybělují. Velmi pozdní odrůda Snowcap je určená pro sklizeň v druhé polovině zimy …

Použití v kuchyni:

Květák můžeme rozdělit na jednotlivé růžičky, které povaříme ve vodě nebo v páře a podáváme je se sýrem nebo bílou zálivkou a ochucené muškátovým květem či strouhanými mandlemi. Také je můžeme rozmačkat, osmažit a podávat jako pochoutkový předkrm. Jedno z nejklasičtějších jídel české kuchyně je smažený květák podávaný s bramborem. Velmi chutné jsou i syrové květákové růžičky zalité majonézou nebo jinou zálivkou. Květák přidáváme také do polévek a různých zeleninových směsích.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s květákem:

Květáková schovanka Nákyp z květáku Květákové karbanátky

Květák po florentsku Květáková čorba Květáková musaka ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy