REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Květák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletá nebo víceletá rostlina, ze které se sklízí navyzrálá květenství. Otužilá nebo středně otužilá plodina obsahující vitamín C a stopové množství většiny dalších vitamínů.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracean convar. Botrytis

Za místo původu květáku bývá označován Kypr a nejstarší záznamy o jeho existenci pocházejí ze šestého století před naším letopočtem. O tisíc let později, kdy stále ještě rostl na Kypru divoce, byl květák znám v Anglii pod názvem „kyperský salát“. Maurský učenec žíjící ve 12. století ve Španělsku popsal tři odrůdy květáku dovezené ze Sýrie, kde byla tato zelenina známa a Araby šlechtěna již více než tisíc let. Koncem 18. století byl květák žádanou zeleninou v celé Evropě.

Existují čtyři hlavní skupiny zahrnující jarní, letní, podzimní a zimní odrůdy. Samozřejmě mnoho odrůd přesahuje z jednoho období do druhého.

Květák odrůdy All the Year Round vyséváme koncem podzimu nebo na jaře a sklízíme na jaře nebo v létě. Vytváří kvalitní bílé hlavy. Tato odrůda je vhodná pro postupný výsev. Odrůda Alverda tvoří žlutozelené hlavy. Vyséváme ji od konce jara do poloviny léta a sklízíme na podzim. Velmi pěkné pevné a bílé květáky vyrůstají na rostlinách odrůdy Autumm Giant 3. Tato odrůda je vhodná podzimní i zimní plodina. Hluboce mezi listy skryté květáky odrůdy Castlegrant jsou dobře chráněné proti mrazu. Dok Elgon je výborná odrůda určená ke sklizni od začátku do konce podzimu. Květáky jsou pevné, sněhově bílé barvy. Early Snowball je odrůda zakrslých kompaktních květáků, které dobře prospívají v oblastech s mírnějším klimatem. Limelight je odrůda s nazelenalými květáky, které jsou určeny pro podzimní sklizeň. Odrůda Minaret má malé, chutné hlavy zelené barvy, které sklízíme koncem podzimu. Květák odrůdy Orange Bouquet mají zlatavou barvu, kterou si trvale udržují. Purple Cape je velmi otužilý přezimující typ květáku určený ke sklizni od konce zimy do poloviny jara. Květáky této odrůdy jsou velmi vhodné jak k vaření, tak i ke kinzumaci za syrova. Při vaření květákové růžičky zezelenají. Vysokou sklizeň dává odrůda Snowball Self Blanching, jejíž listy se vybělují. Velmi pozdní odrůda Snowcap je určená pro sklizeň v druhé polovině zimy …

Použití v kuchyni:

Květák můžeme rozdělit na jednotlivé růžičky, které povaříme ve vodě nebo v páře a podáváme je se sýrem nebo bílou zálivkou a ochucené muškátovým květem či strouhanými mandlemi. Také je můžeme rozmačkat, osmažit a podávat jako pochoutkový předkrm. Jedno z nejklasičtějších jídel české kuchyně je smažený květák podávaný s bramborem. Velmi chutné jsou i syrové květákové růžičky zalité majonézou nebo jinou zálivkou. Květák přidáváme také do polévek a různých zeleninových směsích.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s květákem:

Květáková schovanka Nákyp z květáku Květákové karbanátky

Květák po florentsku Květáková čorba Květáková musaka ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy