Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen.
„Nejlepší je kuskus celozrnný, oproti klasickému si zachovává zhruba trojnásobek vlákniny, ale také má více vitaminů a minerálů,“ říká Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX. Dále obsahuje výživné látky, mezi které patří uhlohydráty, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor a železo. Kuskus dokáže zasytit, dodá energii, a přitom je lehce stravitelný. Určitě na něm oceníte i minimum množství tuku.
Výhodou je jeho velmi rychlá příprava, nevaří se, stačí jej zalít vroucí vodou a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a lze jej dále použít jako přílohu nebo základ do salátů, zapékaných jídel nebo na sladko jako moučník.
„Při přípravě kuskusu je dobré přidat lžíci kvalitního oleje, třeba panenského olivového, dýňového nebo lněného. Právě z důvodu, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i oleje, které jinak nevydrží vysoké teploty,“ doplňuje Martin Moučka.
Energetická hodnota (100 g): 1490 kJ / 356 kcal
TIPY na RECEPTY (recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!)
Další skvělé recepty, nejen na kuskus, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje…
Zdroj: www.potravinyarax.cz
Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!
Kvalitní alkohol se stává nejoblíbenějším vánočním dárkem