REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krevety, garnely a garnáti

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jsou to vesměs malí ráčci velikosti asi 4 až 8 cm, s obzvláště dlouhými tykadly. Vyskytují se ve velkých hejnech hlavně v Severním a Baltickém moři. Tito korýši jsou obvzláště citliví a živí se mohou dopravovat jen do krátkých vzdáleností. Proto se objevují na trhu jen v přímořských oblastech. Před zasíláním do vnitrozemí se tito korýši ihned po výlovu na lodi krátce povaří ve slabém solném roztoku a v koších se pak dopravují na vnitrozemský trh. Takto upravení ráčci (korýši) se musí co nejdříve zpracovat. Mají velmi chutné maso.


Škola vaření: Krevety, garnely a garnátiKrevety, garnely a garnáti

Větší část povařených ráčků se po vyložení z lodí v přímořských továrnách loupe a maso z ocásků se v malých plechovkách konzervuje; přicházejí na trh pod anglickým názvem „Prawns“, nebo „Shrimps“.

Protože při konzervaci se tito korýši opět zahřívají a solí, tvrdnou a korýší maso se vysouší, čímž jeho jakost trpí. Je tedy nutné takto konzervované maso korýšů před upotřebením pod tekoucí studenou vodou důkladně propláchnout, aby nebylo tak slané. V poslední době se však také uvádějí tito korýši na trh zmrazení, což má velkou výhodu pro vnitrozemí, neboť takto konzervovaní si nejlépe podrží svoji původní lahodnou chuť.

Máme-li příležitost získat tyto korýše živé, připravíme si je takto: Před vařením je malým kartáčkem dobře omyjeme, živé vhodíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 12 – 15 minut vaříme. Z výše uvedených korýšů severomořská garnela při vaření nezčervená, zůstane šedivě růžová, kdežto baltická zčervená jako ostatní korýši.

Z těchto korýšů se používá jen maso z ocásků. Po odstranění skořápek z ocasního krunýře vyjmeme maso a odstraníme střívko tak, jako u raků. Čerstvě vaření mají maso velice jemné a chutnají výborně. Čerstvě vařenými ocásky se obkládají chlebíčky máslem namazané a podávají se k čaji. Jinak jich používáme tak jako ostatních korýšů. Vařenými v celku nebo jen uvařeným masem z ocásků zdobíme korýší nebo rybí mísy.

Poznámka:

Jak z výše uvedených poznatků vyplývá, přicházejí u nás tito drobní korýši v úvahu buď zmrazení, kteří se pak teprve tepelně upracovávají, anebo povařenní v solném roztoku, kteří vyžadují jeno krátké tepelné zpracování, spíše jen zahřívání a nakonec konzervovaní, kteří se musí před tepelnou úpravou (jak již bylo výše naznačeno) důkladně pod tekoucí studenou vodou propláchout. Proto je v příslušných receptech zvlášť uvedeno, o jak předem upravené korýše jde, aby rozdílnost tepelné úpravy neuváděly v omyl.

Garnát a Garnela

Jsou dodávány na trh jako krevety a také se stejnými způsoby jako krevety upravují a podávají.

Skampi

Jsou to rovněž malí mořští ráčci, podobající se malým říčním rakům. Tito korýši mají maso jen v ocase. Jejich příprava a úprava je v podstatě stejná jako u krevet.

Dle Viléma Vrabce

Recepty na krevety, garnely a garnáty:

Krevety vařené Krevety po španělsku Krevety na smetaně Benátské krevety

Avokádo s krevetami Polévka z krevet Krevetový koktejl Krevetový salát

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy