REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Konec teplých dní a přechod na podzimní stravu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Už před příchodem podzimních chladných dní dostáváme ze všech stran upozornění, abychom byli na příchod „virové podzimní sezóny“ připraveni. Na základě této zprávy v nás vyvolávají strach z možného chřipkového onemocnění. Ke strachu z onemocnění, se vlivem zkrácení dnů (zkrátí se délka slunečního svitu), přidá i pesimistické myšlení a podzim se stává pro mnohé „nelibým ročním obdobím“. Vhodně zvolenou stravou je možné naši náladu ovlivnit, začněme tedy od psychiky.


Podzim je obdobím, kdy se v nás přirozeně probouzí sytící fáze, před příchodem zimy. Pokud zvýšíme množství konzumovaných potravin, náš trávicí systém bude více pracovat a tím se zvýší i tělesná teplota. Pro podporu a správnou funkci trávicího systému zařaďme do jídelníčku kysané mléčné výrobky nebo si kupme probiotickou měsíční kůru. Pozitivní nálada rovná se spokojené trávení.

„Dále zařaďme vhodné tuky s převahou omega3 nenasycených mastných kyselin. Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v podzimních měsících. Navíc tuky umocní pocit sytosti, což pozitivně ovlivní naši psychiku. Tuky konzumujme přes den, ne na večeři a v pozdních večerních hodinách,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Zdroje omega 3 nenasycených mastných kyselin: mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej, 2-3x týdně zařadit mořské ryby. Je vhodné také do jídelníčku zařadit mandle, mandlové máslo a slunečnicová semena. Bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant.

Zařaďte do jídelníčku zdroje vitaminu C. Až 5 krát větší zdroj vitaminu C jsou rakytník, šípky a kiwi. Ale postačí i potraviny s relativně vyšším množstvím vitaminu C: citrusové plody nebo ze zeleniny kysané zelí. Pravidelnou konzumací potravin s vitaminem C pozitivně ovlivníme naši psychiku, neboť právě vitamín C máme spojený se silným obranyschopným účinkem.

Pro celkový zvýšený příjem potravy je vhodné konzumovat zeleninu, která obsahuje velké množství sytící vlákniny, ale představuje malé množství kalorií. Obzvláště listovou zeleninu lze kombinovat s mnoha potravinami. Pokud nejste příznivci zeleniny, lze najít, jako bohatý zdroj vlákniny například luštěniny. Luštěniny konzumujeme tepelně upravené, což v chladných podzimních dnech příjemně tělo prohřeje. Lepší stravitelnosti lze dosáhnout umixováním, propasírováním, umletím a použitím vhodného koření (libeček, majoránka, saturejka, tymián) nebo v kombinaci s listovou zeleninou a zelenými natěmi. Luštěniny vždy namáčejme do studené vody, nikdy ne do teplé, mohly by zkysnout. Do vody nepřidávejme ani sůl, ani sodu.

Pro zlepšení nálady můžeme doplnit do organizmu vitamin D. Buď z potravinových doplňků nebo přirozených zdrojů (mořské ryby, rybí tuk, vaječný žloutek, krůtí játra nebo mléko). Za normálních okolností, se vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Na podzim slunečního svitu ubývá, proto můžeme podpořit tvorbu z jiných dostupných zdrojů.

Pro zahřátí jsou v podzimních měsících výborné vývary (drůbeží, hovězí). U vývarů dbejme na kvalitu masa a kostí (především morek z kostí dělá vývar vývarem). Pro ty, kteří nesní k obědu hlavní jídlo a vývar najednou, může být vývar hlavním chodem. Vložme si do vývaru extra porci (80-120g) libového masa navíc, aby nás zasytil.

Pohyb, jako prostředek k redukci hmotnosti, relaxaci, meditaci nebo jako zdroj endorfinů, je doporučován celoročně. Pokud se věnujeme vytrvalostním sportům, systematické tréninkové přípravě nebo závodíme aktivně i v podzimních měsících, doporučuje se zvýšení příjmu sodíku (množství je individuální, roli hraje více faktorů) ve stravě i během sportovní aktivity. Po sportu potom doplnění draslíku a hořčíku. Jako zdroje minerálů můžeme využít iontové nápoje nebo sůl, která sodík obsahuje. Pro doplnění draslíku a hořčíku jsou skvělým přirozeným zdrojem ovocné smoothie.

Autor: Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý živtní styl značky Menu Gold a osobní trenér

 

TIP – FAZOLE BÍLÁ OD MENU GOLD

Fazole bílá velká je plochá ledvinovitá fazole s jemnou máslovou chutí, která má blahodárné účinky pro náš organismus. Obsahuje mnoho minerálů a vitamínů (např. vitamín A, vitamíny skupiny B a C, kyselinu listovou, vápník, měď, jód, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek a další). Napomáhá redukovat LDL cholesterol v krvi, tím že se vstřebává pomaleji, uvolňuje do těla cukry postupně a tím napomáhá stabilní hladině inzulinu a krevního cukru. Snižuje krevní tlak, vysoký obsah vlákniny zaručuje dobrou peristaltiku střev a ochraňuje před vznikem hemoroidů a rakoviny střev. V kombinaci s rýží nebo jiným druhem obilniny poskytují plnohodnotné bílkoviny pro vegetariány. Fazole lze využít pro přípravu salátů, polévek, kaší, zapečených jídel, pomazánek či gulášů.

Cena: 29,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Měsíc biopotravin je tady, poznejte svého farmáře!

Vyrazte s rodinou na poznávací výlet na farmu či objevovat nové chutě na dožínky. Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už po patnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty, které budou chutnat nejen vám, ale i přírodě. Pestrý program myslí na děti i dospělé. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Co považuji za nejodpornější jídlo na světě?

Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?

číst dále ...

Tři recepty, které vám chutí připomenou dovolenou

Většina z nás má již po dovolené. Bohužel. Chcete-li si vyvolat příjemné pocity a opět si vychutnat chuť dovolené a příjemných zážitků, vyzkoušejte z pohodlí domova recepty, které jsou typické pro indonéskou, francouzskou a egyptskou gastronomii. Suroviny pro jejich přípravu seženete bez problémů i v naší zeměpisné šířce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy