REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kmín

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kmín je dvouletá i vytrvalá bylina. Je vysoká asi 60 až 100 cm. Plod je asi 4 až 5 mm dlouhý.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kmín kořenný
Lidově: Kmín luční, raška, kmín krámský

Kmín je rozšířený po celé Evropě a západní a střední Asii. Nejvíce kmínu se pěstuje v Holandsku, Norsku, Maďarsku, Rumunsku, Itálii, Španělsku a Rusku. U nás se planě vyskytuje na pastvinách a lukách. Pěstuje se ve velké míře i na polích. Východní druhy kmínu jsou malozrnné. Velkoplodý kmín produkuje hlavně Holandsko.

Kmín se osvědčuje v kuchyni i v lékařství, patří k nejstarším kořením Evropy. S oblibou se používá buď celý nebo drcený ke kořenění polévek, omáček, brambor, rybích, zeleninových a masových pokrmů, přidává se do tvarohu i chleba, kmínem se posypávají měkteré druhy pečiva, jako například rohlíky, preclíky, tyčinky a také dalamánky. Mladé lístky se používají buď čerstvé nebo sušené k okořenění salátů ze syrové zeleniny, polévek a omáček.

Semeno kmínu je ve střední Evropě pro své blahodárné účinky na zažívání. Na venkově lidé žvýkali pár semínek kmínu, než usedli k masitému jídlu. Kmín podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv, obsahuje stejně jako kopr stejnou složku, karvon, obvzláště účinně odstraňuje nadýmání a plynatost. Kmínového éterického oleje se používá při výřobě některých likérů jako je kmínka, alaš, akvavit atd.

V orientálních kuchyních se používá také římský kmín, který je ostřejší. Používá se i černý kmín s botanickým názvem Nigella sativa, na Blízkém východu a v severní Africe a jižní Asii kmín křížový s botanickým názvem Cumicum cyminum. podobá se našemu kmínu, ale má odlišnou chuť.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy