REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kmín

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kmín je dvouletá i vytrvalá bylina. Je vysoká asi 60 až 100 cm. Plod je asi 4 až 5 mm dlouhý.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kmín kořenný
Lidově: Kmín luční, raška, kmín krámský

Kmín je rozšířený po celé Evropě a západní a střední Asii. Nejvíce kmínu se pěstuje v Holandsku, Norsku, Maďarsku, Rumunsku, Itálii, Španělsku a Rusku. U nás se planě vyskytuje na pastvinách a lukách. Pěstuje se ve velké míře i na polích. Východní druhy kmínu jsou malozrnné. Velkoplodý kmín produkuje hlavně Holandsko.

Kmín se osvědčuje v kuchyni i v lékařství, patří k nejstarším kořením Evropy. S oblibou se používá buď celý nebo drcený ke kořenění polévek, omáček, brambor, rybích, zeleninových a masových pokrmů, přidává se do tvarohu i chleba, kmínem se posypávají měkteré druhy pečiva, jako například rohlíky, preclíky, tyčinky a také dalamánky. Mladé lístky se používají buď čerstvé nebo sušené k okořenění salátů ze syrové zeleniny, polévek a omáček.

Semeno kmínu je ve střední Evropě pro své blahodárné účinky na zažívání. Na venkově lidé žvýkali pár semínek kmínu, než usedli k masitému jídlu. Kmín podporuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv, obsahuje stejně jako kopr stejnou složku, karvon, obvzláště účinně odstraňuje nadýmání a plynatost. Kmínového éterického oleje se používá při výřobě některých likérů jako je kmínka, alaš, akvavit atd.

V orientálních kuchyních se používá také římský kmín, který je ostřejší. Používá se i černý kmín s botanickým názvem Nigella sativa, na Blízkém východu a v severní Africe a jižní Asii kmín křížový s botanickým názvem Cumicum cyminum. podobá se našemu kmínu, ale má odlišnou chuť.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy