REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kopr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kopr vonný je jednoletá bylina. Dorůstá výšky až 1 metr. Květy jsou sestaveny do okolíku.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Kopr vonný
Lidově: Koprek

Planě roste kopr v Iránu, Indii, v jižní Evropě a zvlášť se mu daří na Kavkaze. Ve střední Evropě byl znám již v raném středověku. Římané si při slavnostech věnčili hlavy kvetoucím koprem, atleti si ho přidávali jako doping do všech jídel a gladiátoři si s ním natírali paže k posílení svalů.

Pro kuchyňské účely se listy sbírají těsně před květem, kdy je jejicj kořeněná chuť nejvýraznější nebo za květu. Kopr se vyznačuje zvláštní osobitou aromatickou vůní, kterou mu dodávají silice obsahující limonen, dillapiol a fellandren. Chuť kopru je ostře kořenná, vadnutím ale ztrácí na hodnotě. Nať a listy se konzervují v soli a v octě. Sušením se ztrácí nejen vůně, ale i ubývá na chuti.

Kopr se používá do masových salátů, majonéz, na čerstvé salátové pokrmy, zeleninové saláty, do omáček, bylinkových směsí, při nakládání kuřete, masitých a rybích pokrmů nebo sladkovodních ryb, je oblíben zvláště ve skandinávské kuchyni.

Připravuje se z něho účinný čaj proti nadýmaní, vhodný zvláště pro děti. Má utišující účinky na zažívací ústrojí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy