REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ke grilování patří hroznový olej

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Hroznový olej a grilováníPodle statistik jsou nejvášnivějším národem “grilovačů” Američani. Na jednu domácnost tam připadá 1,4 grilu. Po celém světě se pak konají nejrůznější soutěže v grilování, které jen úspěšnost této kulinářské disciplíny potvrzují. Pozadu nejsou ani Češi. Na základě spotřebitelských průzkumů českého trhu zjišťujeme, že pouhá 4 % Čechů v životě negrilovala. Naprostá většina Čechů pak griluje i několikrát do roka. K tomu, aby bylo grilování úspěšné, nesmíme podcenit přípravu – ideální je upravit maso marinováním několik hodin před tepelnou úpravou. Který olej je k tomu nejvhodnější a zároveň si při grilování zanechá zdraví prospěšné látky?


PR - Hroznový olej a grilováníObecně platí, že při samotném procesu grilování by se mělo šetřit tukem. Odborníci se shodují, že velká část olejů začíná při vysokých teplotách ztrácet svou chuť. Zdravé extra panenské oleje pak přichází i o tělu prospěšné látky, které z nich jinak získáváme při konzumaci olejů z pokrmů upravených při nižších teplotách. Neznamená to ale, že extra panenské oleje při grilování nenajdou své uplatnění.

 

Hroznový olej pro grilování, zdraví i krásu

Když se řekne maso, odborníkům z Bohemia Olej se okamžitě vybaví hroznový olej. Báječně totiž doplňuje chuť mas i ryb. V kuchyni se vyznačuje jedinečnou vlastností zvyšování přirozené chuti jídla. Také je vhodný pro smažení a grilování, protože má vysoký stupeň spalování až 216C. I při takto vysoké teplotě si tedy jako jeden z mála olejů uchovává zdraví prospěšné látky,” popisuje výhody hroznového oleje Daniel Vlček z firmy Bohemia Olej, která patří k několika málo českých výrobcům tohoto oleje z révy vinné. Odborníci se shodují, že hroznový olej je 50 krát účinnější než vitamin E a 20 krát účinnější než vitamin C. Dále obsahuje vysoké množství kyseliny linolové a je tedy účinný při boji s nadbytkem cholesterolu. V hroznovém oleji přijímá také naše tělo důležité nenasycené mastné kyseliny, vitaminy a minerály. Díky příznivému obsahu těchto látek pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, zvyšuje metabolismus a má pozitivní vliv na ledviny. Konzumací hroznového oleje pomáháme zvyšovat také naši vnější krásu – zlepšuje totiž elasticitu pokožky, využívá se při léčbě akné a napomáhá při péči o suché a lámavé vlasy.

 

Marináda musí obsahovat tři složky

Šéfkuchaři si využití hroznového oleje v kuchyni pochvalují. Nejenže je vhodný pro přípravu studených pokrmů, například při dochucování salátů, ale také pro tepelnou úpravu pokrmů. Při grilování se tedy dá využít hned dvěma způsoby, při marinování a samotném grilování. Marinováním masa a ryb zachováme jejich šťavnatost. „Při přípravě marinády musí být přítomné tři složky: olej, kyselost a koření. Kyselost dodáme například jablečným octem a docílíme tak změkčení masa. Koření zase dodává masu chuť a olej konzervuje a dodává ten správný říz, ” radí Daniel Vlček z Bohemia Olej. Zároveň dodává, že hroznový olej je pro marinování přímo ideální protože jako jeden z mála olejů dokáže prostoupit skrze tmavé maso.

Marinované maso nebo ryba je tedy připravené ke grilování, jak postupovat dál? Extra panenské oleje se vyznačují tím, že k přípravě pokrmů jich stačí jen pár kapek. To stejné platí i pro grilování. Některé oleje jsou pro tento způsob přípravy naprosté tabu. Týká se to zejména lněného, konopného a řepkového oleje, které by se neměly vůbec zahřívat. Před samotným grilováním potřete rošt olejem, zabráníte tak připalování jídla.

 

PR - Hroznový olej a grilování

 

Nezapomeňte na přílohu

Nezbytnou součástí grilování je také příprava příloh. Ke grilovanému masu i rybám se hodí prakticky cokoliv – grilovaná zelenina, opečený chléb, lehký zeleninový salát a mnoho dalších. Šéfkuchaři z Bohemia Olej doporučují například

Salát “Horké léto”, k němu potřebujete:

  • 1 ks broskev

  • 1 svazek rukoly

  • 1 šálek nakrájené okurky

  • 1 šálek směsi salátových listů

  • 3 polévkové lžíce hroznového oleje

Do salátové mísy přidejte ke směsi salátových listů natrhanou rukolu, nakrájené okurky a na velké kostky nakrájenou broskev. Podle chuti osolte a opepřete, můžete dochutit také mletým chilli a sojovou omáčkou. Na závěr pokapejte několika kapkami hroznového oleje. Pro výjimečnou chuť pak můžete salát posypat jemně nakrájenými mandlemi.

 

Poznámka redakce:

O společnosti Bohemia Olej

Bohemia Olej je ryze česká společnost, která zahájila svou činnost v lednu 2012. Věnuje se výrobě za studena lisovaných olejů bio kvality. Výchozí plodiny odebírá od českých dodavatelů (hořčice, vlašské ořechy, slunečnice, apod.) nebo ze zahraničí, např. ze Slovenska nebo Kalifornie. Bohemia Olej tak kromě domácích olejů vyrábí také kontinentální – arašídový nebo sezamový olej. Veškeré oleje vyrábí metodou studeného lisování, při kterém se nevyužívá žádných tepelných ani chemických úprav. Výsledkem tak jsou extra panenské oleje různých druhů a bio kvality, které obsahují nenasycené mastné kyseliny, vitamíny a minerální látky. Oleje od Bohemia Olej se dají využít pro konzumaci v rámci dochucování jídel, ale také na tělo – masáže, apod.

Praha, 18. května 2015, zdroj: bohemiaolej.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy