REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Když whisky vypráví příběh

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - WhiskyKdyž si vychutnáváme whisky, necháváme ji vlastně vyprávět její příběh. Ten se rozvíjí s každým douškem. Jediná sklenka může prozradit místo původu, kdo ji vyrobil, v jakých sudech i jak dlouho whisky zrála. Pokud si ji patřičně nevychutnáme, může se naopak stát, že nám příběh a jeho smysl uniknou. Ne nadarmo se říká, že právě skotská whisky nabízí nejširší paletu „příběhů“, chutí, vůní a charakterů. Víte, jak vybrat tu pravou?


Není whisky jako whisky. Pravá skotská se musí vyrábět z ječného nebo obilného sladu a zrát v dubovém sudu o maximálním objemu 700 litrů po dobu nejméně tří let. Důležitou podmínkou je i to, aby celá výroba probíhala ve Skotsku. Velmi přitom záleží na konkrétním regionu. Whisky z různých oblastí se totiž vyznačují specifickými vlastnostmi, např. ovocností, svěžestí, sladovostí či kouřovostí. Tím však rozdělení nekončí. Tzv. single malt whisky pochází z jediné palírny a k její výrobě se používá výhradně ječný slad. Blended whisky se zase vyrábí kombinací jednodruhových sladových a jednodruhových obilných whisky. Při blendování se vybírají různé whisky podle jejich charakteru (ovocnost, kouřovost apod.), spojením pak vznikají originální kombinace různých chutí.

 

PR - Whisky

 

Jak si tedy whisky vychutnat?

Během správné degustace bychom měli zapojit všechny smysly, tak aby se nám whisky otevřela a odvyprávěla celý svůj příběh:

 

  • Zrak: Nejprve si whisky vychutnáme očima. Jemně jí zakroužíme ve sklenici a proti světlu zkontrolujeme její barvu. Může nám připomínat zlato či jantar, ale též hřejivé sluneční paprsky. Světlejší barva značí lehčí, zpravidla mladší whisky, čím je tekutina tmavší, tím bude whisky těžší, starší a „uleželejší“. Velkým hitem poslední doby se stávají whisky zrající v sudech po sherry či portském s výrazně tmavou, zlatohnědou barvou s nádechem rubínu.

 

  • Čich: Sklenici přiložte jemně pod nos a přivoňte si zvlášť pravou i levou nosní dírkou. Nikdy však nestrkejte nos příliš hluboko do skleničky, tím si otupíte čichové buňky a výsledný požitek z whisky tak ztratí na intenzitě. S trochou praxe lze už podle vůně poznat, z jakého regionu whisky pochází – dominuje kouř a rašelina? Pak bude nejspíše z oblasti Islay. Cítíte sladké a květinové tóny? S největší pravděpodobností máte v ruce jemnou whisky, typickou pro region Speyside. Pokud ucítíte vůni rašeliny a kouře, bude whisky ze skotských ostrovů. U blended whisky je aroma často složitější a mnohovrstevnatější. Ale i zde je možné rozeznat, z jakých oblastí pochází whisky.

 

  • Chuť: Každý lok whisky si v ústech nechejte chvilku poválet a pořádně si jej vychutnejte. Optimální je whisky poválet na jazyku a patře, zkuste ji kousat a žvýkat. Každý doušek ponechte v ústech po dobu alespoň 3 až 5 vteřin, aby se její chuť dostatečně otevřela. Teprve pak whisky polkněte. Nejenom z vůně, ale i z chuti můžete rozeznat, z jaké oblasti whisky pochází a v jakém sudu a jak dlouho zrála.

 

Samotnou, s vodou nebo ledem? Whisky pijte tak, jak vám chutná

V Česku se zatím ještě stále učíme, jak whisky pít. Jsou puristé, kteří tvrdí, že do whisky nic nepatří, nicméně whisky by měl člověk pít tak, jak mu chutná. „Vezměme si konkrétně Johnnie Walker Black Label, což je komplexní whisky, která začíná sladce a končí kouřovým závěrem. Pokud ji budete chtít sladší, přidejte do ní vodu. Ta potlačí kouřové tóny a vytáhne charakter sladkosti a ovocnosti. Naopak když do ní přidáte hodně ledu, tak led má tendenci vytáhnout kouř. Máte proto pocit, že je to daleko víc nakouřenější whisky,“ radí Jan Kuchař, Brand Ambasador nejprodávanější skotské whisky na světě Johnnie Walker.

 

PR - Whisky

 

4 způsoby, jak si vychutnat whisky:

 

  1. Samotnou. Na konečnou chuť whisky má vliv celá řada faktorů, od kvality ječmenného sladu a jeho sušení až po zrání v sudech. Pokud pijete whisky samotnou, nezapomeňte si lok v ústech chvilku poválet. A to alespoň po dobu několika vteřin, aby se její chuť dostatečně rozvinula.

 

  1. S vodou. Pokud si do whisky přidáte čistou vodu, můžete vyzdvihnout nebo naopak potlačit některé tóny chuti, které jsou charakteristické pro danou whisky. Je to o experimentování a testování, co bude chutnat právě vám. Voda způsobuje uvolnění chuti, whisky zjemní a stahuje lihovost. Navíc otevírá a vytahuje především medové, vanilkové a „sladší“ tóny.

 

  1. S ledem. Podobně jako voda i led dokáže podpořit různé chuťové tóny whisky. U kouřové whisky led vytáhne kouřové aroma, které tak bude na jazyku mnohem intenzivnější. Led umí skvěle podtrhnout také chuť rašeliny či ovoce. Pokud chcete whisky pít s ledem, dvě kostky vám stačit nebudou. Sklenka musí být plná ledu, jinak začne led odtávat, ale voda se s whisky nespojí.

Led i voda jsou tedy v kombinaci s whisky naprosto v pořádku. Jak ale poznáme, kolik vody přidat? Neexistuje žádná správná míra. Někomu k dokonalé chuti whisky stačí pár kapek, jiní si do whisky nalijí i deci vody. Vše záleží na individuální chuti, ale i síle whisky. V ideálním případě by se proto měla skotská whisky servírovat se sklenkou vody a ledu, aby si host mohl sám vybrat, jak ji chce pít.

 

  1. V koktejlu. Chystáte zahradní slavnost nebo grilování? Potěšte přátele koktejly na bázi whisky. Single malt i blended whisky se skvěle hodí do nepřeberného množství koktejlů. Výborně vynikne třeba v klasice Whisky Sour, Old Fashion, stejně jako v moderním drinku, jako např. Johnnie Ginger nebo stálice v jiném kabátu Johnnie Walker Red Mojito.

 

Co říci závěrem?

Skotská whisky je úžasný nápoj, který nabízí nepřeberné množství chutí, vůní a charakterů. Nedejte se ovlivnit puristy a najděte si svoji cestu, jak si vychutnat příběhy, které skotská whisky vypráví. Nebojte se experimentovat a objevovat, ať už sami, nebo ještě lépe s přáteli a blízkými. Sláinte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy