REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Když whisky vypráví příběh

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - WhiskyKdyž si vychutnáváme whisky, necháváme ji vlastně vyprávět její příběh. Ten se rozvíjí s každým douškem. Jediná sklenka může prozradit místo původu, kdo ji vyrobil, v jakých sudech i jak dlouho whisky zrála. Pokud si ji patřičně nevychutnáme, může se naopak stát, že nám příběh a jeho smysl uniknou. Ne nadarmo se říká, že právě skotská whisky nabízí nejširší paletu „příběhů“, chutí, vůní a charakterů. Víte, jak vybrat tu pravou?


Není whisky jako whisky. Pravá skotská se musí vyrábět z ječného nebo obilného sladu a zrát v dubovém sudu o maximálním objemu 700 litrů po dobu nejméně tří let. Důležitou podmínkou je i to, aby celá výroba probíhala ve Skotsku. Velmi přitom záleží na konkrétním regionu. Whisky z různých oblastí se totiž vyznačují specifickými vlastnostmi, např. ovocností, svěžestí, sladovostí či kouřovostí. Tím však rozdělení nekončí. Tzv. single malt whisky pochází z jediné palírny a k její výrobě se používá výhradně ječný slad. Blended whisky se zase vyrábí kombinací jednodruhových sladových a jednodruhových obilných whisky. Při blendování se vybírají různé whisky podle jejich charakteru (ovocnost, kouřovost apod.), spojením pak vznikají originální kombinace různých chutí.

 

PR - Whisky

 

Jak si tedy whisky vychutnat?

Během správné degustace bychom měli zapojit všechny smysly, tak aby se nám whisky otevřela a odvyprávěla celý svůj příběh:

 

  • Zrak: Nejprve si whisky vychutnáme očima. Jemně jí zakroužíme ve sklenici a proti světlu zkontrolujeme její barvu. Může nám připomínat zlato či jantar, ale též hřejivé sluneční paprsky. Světlejší barva značí lehčí, zpravidla mladší whisky, čím je tekutina tmavší, tím bude whisky těžší, starší a „uleželejší“. Velkým hitem poslední doby se stávají whisky zrající v sudech po sherry či portském s výrazně tmavou, zlatohnědou barvou s nádechem rubínu.

 

  • Čich: Sklenici přiložte jemně pod nos a přivoňte si zvlášť pravou i levou nosní dírkou. Nikdy však nestrkejte nos příliš hluboko do skleničky, tím si otupíte čichové buňky a výsledný požitek z whisky tak ztratí na intenzitě. S trochou praxe lze už podle vůně poznat, z jakého regionu whisky pochází – dominuje kouř a rašelina? Pak bude nejspíše z oblasti Islay. Cítíte sladké a květinové tóny? S největší pravděpodobností máte v ruce jemnou whisky, typickou pro region Speyside. Pokud ucítíte vůni rašeliny a kouře, bude whisky ze skotských ostrovů. U blended whisky je aroma často složitější a mnohovrstevnatější. Ale i zde je možné rozeznat, z jakých oblastí pochází whisky.

 

  • Chuť: Každý lok whisky si v ústech nechejte chvilku poválet a pořádně si jej vychutnejte. Optimální je whisky poválet na jazyku a patře, zkuste ji kousat a žvýkat. Každý doušek ponechte v ústech po dobu alespoň 3 až 5 vteřin, aby se její chuť dostatečně otevřela. Teprve pak whisky polkněte. Nejenom z vůně, ale i z chuti můžete rozeznat, z jaké oblasti whisky pochází a v jakém sudu a jak dlouho zrála.

 

Samotnou, s vodou nebo ledem? Whisky pijte tak, jak vám chutná

V Česku se zatím ještě stále učíme, jak whisky pít. Jsou puristé, kteří tvrdí, že do whisky nic nepatří, nicméně whisky by měl člověk pít tak, jak mu chutná. „Vezměme si konkrétně Johnnie Walker Black Label, což je komplexní whisky, která začíná sladce a končí kouřovým závěrem. Pokud ji budete chtít sladší, přidejte do ní vodu. Ta potlačí kouřové tóny a vytáhne charakter sladkosti a ovocnosti. Naopak když do ní přidáte hodně ledu, tak led má tendenci vytáhnout kouř. Máte proto pocit, že je to daleko víc nakouřenější whisky,“ radí Jan Kuchař, Brand Ambasador nejprodávanější skotské whisky na světě Johnnie Walker.

 

PR - Whisky

 

4 způsoby, jak si vychutnat whisky:

 

  1. Samotnou. Na konečnou chuť whisky má vliv celá řada faktorů, od kvality ječmenného sladu a jeho sušení až po zrání v sudech. Pokud pijete whisky samotnou, nezapomeňte si lok v ústech chvilku poválet. A to alespoň po dobu několika vteřin, aby se její chuť dostatečně rozvinula.

 

  1. S vodou. Pokud si do whisky přidáte čistou vodu, můžete vyzdvihnout nebo naopak potlačit některé tóny chuti, které jsou charakteristické pro danou whisky. Je to o experimentování a testování, co bude chutnat právě vám. Voda způsobuje uvolnění chuti, whisky zjemní a stahuje lihovost. Navíc otevírá a vytahuje především medové, vanilkové a „sladší“ tóny.

 

  1. S ledem. Podobně jako voda i led dokáže podpořit různé chuťové tóny whisky. U kouřové whisky led vytáhne kouřové aroma, které tak bude na jazyku mnohem intenzivnější. Led umí skvěle podtrhnout také chuť rašeliny či ovoce. Pokud chcete whisky pít s ledem, dvě kostky vám stačit nebudou. Sklenka musí být plná ledu, jinak začne led odtávat, ale voda se s whisky nespojí.

Led i voda jsou tedy v kombinaci s whisky naprosto v pořádku. Jak ale poznáme, kolik vody přidat? Neexistuje žádná správná míra. Někomu k dokonalé chuti whisky stačí pár kapek, jiní si do whisky nalijí i deci vody. Vše záleží na individuální chuti, ale i síle whisky. V ideálním případě by se proto měla skotská whisky servírovat se sklenkou vody a ledu, aby si host mohl sám vybrat, jak ji chce pít.

 

  1. V koktejlu. Chystáte zahradní slavnost nebo grilování? Potěšte přátele koktejly na bázi whisky. Single malt i blended whisky se skvěle hodí do nepřeberného množství koktejlů. Výborně vynikne třeba v klasice Whisky Sour, Old Fashion, stejně jako v moderním drinku, jako např. Johnnie Ginger nebo stálice v jiném kabátu Johnnie Walker Red Mojito.

 

Co říci závěrem?

Skotská whisky je úžasný nápoj, který nabízí nepřeberné množství chutí, vůní a charakterů. Nedejte se ovlivnit puristy a najděte si svoji cestu, jak si vychutnat příběhy, které skotská whisky vypráví. Nebojte se experimentovat a objevovat, ať už sami, nebo ještě lépe s přáteli a blízkými. Sláinte!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy