REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!


Elektrický nebo na dřevo?

Bude vaše letošní grilovací sezona premiérová? Pak pravděpodobně stojíte před nelehkou otázkou, jaký gril si pořídit. A tady asi univerzální rada neexistuje. Hned na začátku přichází nejdůležitější volba – typ paliva. V potaz byste přitom měli brát především místo, kde budete grilovat. Máte zahradu s terasou a v přípravě jídla se vyžíváte? Pak pro vás bude vhodnou volbou gril na dřevěné uhlí.  

 

Naopak obyvatelé panelových domů či vlastníci opravdu malých zahrádek by měli myslet i na dobré sousedské vztahy a radši zvolit gril elektrický či plynový, které jsou jednodušší na obsluhu a neobtěžují blízké okolí kouřem. Některé vyhlášky navíc grily na dřevěné uhlí na balkonech výslovně zakazují. „Grily na dřevěné uhlí vyžadují manuální roztápění a ocení je především lidé, kteří mají rádi kompletní grilovací ‚proces‘. Na výslednou chuť pokrmů ale nemá typ paliva nijak zásadní vliv – ta se odvíjí spíš od samotné tepelné úpravy, kdy probíhá tzv. Maillardova reakce vedoucí k typické kůrčičce,“ dodává Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

 
  • Elektrický gril – výhodou je snadná obsluha i kompaktnost, lze ho bez problémů použít i na balkonech, je rychle připravený k použití

– vyžaduje elektrický kabel, což může být v některých místech problematické

 
  • Plynový gril – obsahuje hořáky, na nichž lze nastavit různou teplotu podle druhu grilovaného pokrmu, umožňuje přímé i nepřímé grilování a snadno se ovládá

– je nutné hlídat dostatek plynu a bezpečnou manipulaci

 
  • Gril na uhlí – dodává kouřové aroma, oblíbené u grilování; je možné dosáhnout teploty dle potřeby

– je časově náročnější na roztopení i celkovou obsluhu

 

Rozpalte, ale nepřepalte

U grilování hraje roli doslova každý stupeň. Zvlášť u grilů na dřevěné uhlí se totiž může snadno stát, že jej rozpálíte příliš a maso se nestihne propéct. A samozřejmostí je i to, že pro různé druhy pokrmů platí různá teplota, čemuž musíte grilování přizpůsobit. Grilovat můžete jak přímo – kdy jídlo položíte na rošt nad oheň s odkrytým grilem a připravujete ho při vyšší teplotě, tak nepřímo –víko je zavřené a pokrm je mimo přímý žár, tudíž se připravuje pomaleji a při nižší teplotě.

„Skvělým a dalo by se říci nutným pomocníkem při grilování je vpichový digitální teploměr, pomocí kterého můžeme snadno zjistit, zda se maso uvnitř dostatečně propeklo. Jiná teplota platí pro kuřecí, jiná pro rare steak či rybu, vždy však platí, že v nedostatečně tepelně upraveném mase se mohou množit nebezpečné bakterie,“ upozorňuje Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz.

Maso je vhodné nechat před grilováním odpočinout alespoň 30 minut při pokojové teplotě. Poté už je třeba postupovat podle toho, jak veliké máme jednotlivé porce i jak moc je chceme mít propečené. Teplota se odvíjí i podle typu grilu. Vysoká nad 230 °C se hodí na přípravu hovězích steaků na přímém ohni, zelenina a sýry zase vyžadují nepřímé grilování za nižších teplot.

 

Tip: Ulehčete si práci se sous-vide

Chtěli byste si dopřát steak z grilu, ale bojíte se, že maso nezvládnete správně připravit? Zkuste si pomoci metodou sous-vide, kdy si maso můžete jednoduše předem tepelně upravit a poté mu na grilu přidat jen kůrčičku. Díky sous-vide zůstane šťavnaté a vy budete mít jistotu, že hostům na talíři nepřistane nic nedopečeného.

 

Tuk nese chuť

Grilování masa je zlatým hřbetem každé letní party. Pokud chcete rodinu či sousedy oslnit správně propečeným steakem a nevysušenými kuřecími špízy, měli byste kromě správné teploty věnovat pozornost i výběru masa. Nekvalitní hovězí nebo kuřecí plné vody na grilu totiž neproměníte v lákavý pokrm, ani kdybyste se přetrhli. Nezapomínejte také na to, že tuk je nositelem chuti a masu dodává šťavnatost, proto nebude libové vepřové nikdy tak dobré jako tučnější verze. Nicméně při samotném grilování je vhodné odkapávající tuk z masa zachytávat do misek – jeho rozkladem na hořícím uhlí se mohou uvolňovat nebezpečné karcinogenní látky, které se pak dostávají zpět na maso.

„Pomoci vám mohou alobalové tácky, které tuk a šťávu zachytí, trendem jsou také grilovací podložky na příklad z teflonu. Vždy vybíráme takové doplňky, které jsou určené na grilování a nehrozí, že by se z nich uvolňovaly nebezpečné látky – domácí improvizace se při grilování rozhodně nevyplácí,“ dodává Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz, který pomůcky na grilování včetně malých grilů nabízí v samostatné sekci.

 

Pavel Šilhánek, specialista na maso a masné výrobky z online supermarketu Košík.cz….

 

Co mít po ruce

Bez čeho se při grilování neobejdete? Kromě grilu se bude hodit i grilovací nářadí, kde můžete popustit uzdu své fantazii a vkusu a vybrat takové, které vám dobře padne do ruky. Pokud se nechcete trápit se složitým mytím, je dobrým kritériem výběru kvalitní nerezový materiál i možnost dát náčiní po použití do myčky.

Základem každého grilovacího setu je obracečka, kleště a grilovací vidlička. V sadách ale můžete najít i napichovací jehly na špízy, napichovátka na oblíbenou kukuřici, kterou ocení obzvláště děti, i mašlovačku. Dobrým pomocníkem v závěru grilování bude také kartáč a štětec na čištění grilu. A jedna důležitá rada – nikdy nepoužívejte stejné náčiní na syrové a upravené potraviny. Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci a asi nikdo si nechce zpestřit letní grilování zdravotními obtížemi.

Chtěli byste si dopřát steak z grilu, ale bojíte se, že maso nezvládnete správně připravit? Zkuste si pomoci metodou sous-vide, kdy si maso můžete jednoduše předem tepelně upravit a poté mu na grilu přidat jen kůrčičku. Díky sous-vide zůstane šťavnaté a vy budete mít jistotu, že hostům na talíři nepřistane nic nedopečeného.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.