REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kde berete své bílkoviny?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.


Minimálně příjem bílkovin je pro jeden den stanovený na 0,8 g na kilogram hmotnosti, pokud máte sedavější zaměstnání. Při náročném zaměstnání či velké míře pohybu se doporučuje 1–1,2 g bílkoviny na kilogram tělesné hmotnosti. Kde ale tyto bílkoviny získat?

 

 

Jsme masožravci nebo býložravci?

Trávení masa je náročný proces. Trávicí soustava masožravců je velmi krátká, nedokonale natrávené živočišné zbytky tak nestihnou začít zahnívat. Naopak býložravci mají složitou a dlouhou trávicí soustavu, díky které z rostlin dostanou vše, co jen jde. Lidská trávicí soustava se nachází někde na pomezí těchto dvou. Před dávnou dobou se ze sběračů stali lovci. I u nich ale velkou část jídelníčku tvořilo býlí. V té době se naše trávicí soustava adaptovala na příjem masa, a díky tomu ho dokážeme strávit. S jeho konzumací by se to však nemělo přehánět právě ze zdravotního hlediska. Rostlinnou bílkovinu oproti té živočišné trávíme kratší dobu, hnilobným procesům se tak vyhne.

 

Hlavně to zdravíčko

Podle Americké studie Craiga a Mangelse přináší bezmasá strava řadu zdravotních benefitů mezi které patří např. snížená hladina cholesterolu v krvi (a s tím spojené nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění), nižší hladina krevního tlaku, nižší riziko výskytu diabetu mellitus 2. typu a stejně tak nižší výskyt rakoviny.

Cholesterol ve stravě už dnes není takovým strašákem, všeho je ale nutné s mírou. Vysoký příjem bílkovin je spojen s vyšší produkcí odpadních látek např. močoviny či kreatininu. Tyto látky odcházejí z těla ledvinami, které se tak zatěžují. U zdravých ledvin by to neměl být problém a není prokázáno, že nízkobílkovinnou dietou si udržíte ledviny déle zdravé. Při některých problémech s ledvinami je ale často doporučováno snížit příjem bílkovin, aby se ledviny příliš nenamáhaly.

 

Jak na tom neprodělat jmění

Na první pohled se může zdát, že bezmasá strava je velmi drahá a je to také jedno z oblíbených proti mnohých odpůrců. Opak je ale pravdou. Obzvlášť luštěniny jsou svou cenou více než příznivé. Při sestavování jídelníčku se také zaměřte na lokální suroviny. Často ty nejobyčejnější jsou našemu tělu nejpřirozenější a zároveň neuškodí naší peněžence. Dejte si třeba kroupy s hrachem nebo čočkovou polévku s kořenovou zeleninou.

Stravu je důležité brát komplexně a nepodléhat dietám založeným na vynechávání určitých živin, například sacharidů či tuků. Pro správné fungování organismu je potřebná každá složka, hlavní je pak najít si ten správný poměr. Jestli vám něco nedělá dobře, nepřemáhejte se a najděte si alternativu. Když z jídla nebudete mít radost, nepomůže to psychice a v závěru ani tomu zdraví.

 

TIP – Zelený hrách Menu Gold

Hrách je velmi prospěšný našemu srdci, obsahuje pro něj vše důležité a nenajdeme v něm téměř žádné tuky a sodík. Hodí se tak pro všechny s chlopenními vadami, slabým srdcem, ischemickou chorobou srdeční nebo kardiomyopatiemi. Velmi bohatý je především na vitamíny skupiny B a vitamín C. Škrob v něm obsažený se na glukózu přeměňuje pomalu, snášejí ho tak dobře i diabetici.

Obsah: 500 g

Cena: 16,90 Kč

Dostupné ve všech supermarketech.

Více info na www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy