REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Káva za studena? To není vtip

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Také jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.


Cold brew vyžaduje speciální, ale jednoduchý postup. Káva se louhuje za studena minimálně 12 hodin, ale třeba i déle než 24. Pomalá extrakce ve studené vodě vytáhne z chutě a vůně kávy to nejlepší, takže čím déle ji louhujete, tím více se naplno rozvine chuťový profil dané kávy. Kávová zrna obsahují na tisíc různých chemických látek, nejznámější je povzbuzující kofein, ale také sacharidy, kyseliny, polyfenoly s antioxidačními účinky, bílkoviny, minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, vitamíny a mnoho dalších. Ve studené vodě se například rozpouštějí sladší aromatické sloučeniny, zatímco oleje a kyseliny ne. Proto je výsledný nápoj jemnější.

 

 

Postup nevyžaduje žádný um ani speciální zařízení, jen kvalitní mletou kávu, například Jacobs Barista Editions. Budete potřebovat přibližně 100 gramů kávy na 1 litr vody. Pro silnější nápoj můžete dát kávy více, a nápoj přesto nebude chutnat příliš hořce nebo silně. Do french pressu nebo uzavíratelné sklenice, třeba zavařovací, nasypte kávu, zalejte ji studenou, nejlépe filtrovanou vodou a nechte louhovat minimálně 12 hodin při pokojové teplotě. Výsledný výluh přefiltrujte, můžete doladit podle svého a vychutnávat.

Podrobný recept najdete v naší databázi zde: Cold Brew

 

Na Cold Brew můžete vyzkoušet speciální řadu mleté kávy inspirovanou kavárnami Jacobs Barista Editions. Díky pomalému pražení za nižších teplot se zrna praží rovnoměrně, a získávají tak vyváženou a jemnou chuť. Vybrat si můžete ze dvou stupňů pražení – jemnější, středně praženou kávu Jacobs Barista Medium Roast, nebo tmavě praženou a chuťově výraznou kávu Jacobs Barista Dark Roast.

 

Poznámka redakce:

JACOBS DOUWE EGBERTS CZ je součástí JDE Peet’s, největší světové společnosti zabývající se kávou a čajem. Samotná značka Jacobs má více než stoletou tradici. Kromě značky Jacobs patří do portfolia JDE CZ také prémiová značka L´OR, Tassimo a také Pickwick. Jeden z výrobních závodů instantních specialit se nachází ve Valašském Meziříčí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy