REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karas stříbřitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozšířil se u nás v 60. letech minulého století. Vyskytuje se v tekoucích i stojatých vodách. V rybnících je nežádoucí. Z podruhu C. auratus auratus byly vyšlechtěny barevné i tvarové odchylky – karas zlatý, závojnatky. Průměrná váha ryb je okolo 0,3 kg. Jsou však zaznamenány rekordní úlovky přes 3,0 kg s délkou přes 50 cm. Je daleko hojnější než náš původní karas obecný, kterého obvykle na lokalitách společného výskytu časem zcela nahradí.


Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Carassius auratus

Jiný název: Silver crucian carp, Prussian Carp, Goldfish, Giebel, Silberkarausche, Karas striebristý, Carpe prussiene, Serebrjanyj karas

Rozpoznávací znaky:

Žije v hejnech, žere skoro vše, od listů rostlin, po zooplankton, hmyz, zoobentos … tam kde se objeví, má po letech tendenci vytlačit ostatní druhy kaprovitých ryb, protože ve velkém nasává, vše, co jedí i ostatní kaprovité ryby a tím jim významně ubírá potravu i prostor k životu, protože se také vytírá ve velkém a tak jeho populace rychle roste.

 

Obecně:

Karas stříbřitý má vysoké, kratší tělo, podobné kaprovi a karasovi obecném, jen oproti kapru, mu chybí po bocích úst vousky, od karase stříbřitého se liší především vykrojenou hřbetní ploutví a břišní výstelkou, která je u karase stříbřitého černá, u karase obecného je naopak světlá. Také ocasní ploutev má hlubší výřez, než má karas obecný. Boky pokryté šupinami se lesknou stříbřitě a jsou temně lemovány. Ploutve mají světlejší, ocasní a hřbetní jsou tmavší, zbarvené do těmně-šedé.

 

Zpracování karase stříbřitého v kuchyni:

Maso karase stříbřitého, stejně jako maso karase obecného je poměrně dobré, v Česku však není příliš populární. Větší kusy můžeme připravovat stejně jako kapra. Vařit, dusit, péci, smažit nebo také grilovat. Menší karasy zpracováváme jako jiné menší bílé ryby. Nejčastěji je smažíme nebo nakládáme do sladkokyselého láku.

Recepty na karase:

Rybí salát ze sladkovodních ryb Rybí guláš Karas v marinádě Ryby na pepři

Bílé ryby grilované Ryby na paprice Smažený karas se sýrovým obalem

…….. na karase stříbřitého nebo obecného můžeme použít všechny recepty na bílé ryby.

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Domácí jahodový sirup s mátou nebo rebarborou, limonáda nebo střik!

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy