REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jiří Babica

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Není moc lidí, co Jirku Babicu neznají. Známého moderátora kuchařského pořadu vysílaného na Nově tedy nemusíme dlouhosáhle představovat. Víte však, jak začínal? Ne? Začtěte se do tohoto článku a poznáte Babicu i z jiné stránky.


Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityJiří Babica je rodákem z Prahy. Narodil 1. května 1961. Kuchařem se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador. Pak šel na vojnu. Jakmile skončil vojenský výcvik začal pracovat v hotelu Alcron v Praze, kde vařil celkem 9 let. Významný rok pro něj byl 1989, tehdy se oženil do Německa, tam začal pracovat ve vyhlášené restauraci Zlatá Praha v Kolíně nad Rýnem.

Jiří od dětství aktivně sportoval a spolu s basketbalovým týmem se dostal i do zahraničí. Tyto cesty a zážitky z nich se staly jeho největší mimopracovní láskou. I když ne tak docela mimopracovní. Ve všech koutech světa se zajímal hlavně o to, jak žijí a co jedí obyčejní lidé. Všechny vydělané peníze proto dával do cestování a s ruksakem objel pomalu celý svět.

Babica navštívil všechny kontinenty kromě Antarktidy. Čerpal inspiraci a vědomosti v Japonsku, Karibiku, Malajsii, jižní Africe, na Havaji, v Austrálii a na Novém Zélandu, v Indonésii … všechny tyto poznatky pak využil jako šéfkuchař v prestižní restauraci Petersberger Hof, když vyhrál konkurs právě na toto místo. Měl možnost uplatnit své poznatky z cest v plném rozsahu, byl šéf, sám si nakupovat a dvakrát denně psal nový jídelníček. Vyzkoušel mnoho nových jídel a hlavně různé kombinace. Přitom dál zůstal věrný cestování. To byl vrchol jeho kuchařské kariéry.

I dál Jiří studoval na svých cestách rozdíly mezi českou a místními kuchyněmi a velké potěšení přitom měl z hledání nápadů, jak exotické prvky přenést domů tak, aby si je mohli uvařit obyčejní lidé bez přístupu k exkluzivním ingrediencím. Mezi svými přáteli je v tomto smyslu pokládán za učiněného kouzelníka.

Momentálně je Jiří Babica moderátorskou hvězdou jednoho z nejsledovanějších kuchařských pořadů na TV vůbec a to na Nově s názvem Babicovy dobroty. Stránky pořadu najdete na adrese http://dobroty.

nova.cz/ a celé epizody si můžete pustit na http://archiv.

nova.cz/.

Zdroj: Osobnosti.cz, volně upraveno ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Ty nejlepší vyzkoušené recepty z pampelišek – TOP výběr osvědčených pampeliškových receptů!

Pampeliška (botanický název: Smetanka lékařská) je jedlá květina která podporuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a jater. Pampeliška má v kuchyni všestranné využití. Mladé lístky s vysokým obsahem vitaminu C se používají na saláty nebo do masových nádivek, z květů můžeme připravit výborný pampeliškový med nebo víno, výborný je i sirup či želé. Čerstvý stvol pomáhá při chronickém zánětu jater (hepatitidě) a u cukrovkářů. Stvoly mohou rozpustit žlučníkové kameny. Kořen pak využíváme například na přípravu zdravotních čajů. Tady vám přinášíme výběr těch nejlepších receptů na kuchyňské zpracování pampelišek z naší databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Zajímavé recepty a tipy z krůtího masa

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o bylinkách a jak je využít v kuchyni

Máta, bazalka, petržel i pažitka – bez zelených bylinek si jen málokdo z nás dokáže představit jarní a letní recepty. Ať už připravujete polévku, maso na grilování či letní salát, určitě by ve vašem receptáři neměly chybět čerstvě nasekané bylinky. Jak ale tyto pochoutky kombinovat a jak s nimi pracovat v kuchyni? Představíme si čtyři nejčastější druhy.

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy