REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaroslav Vašák (nar. 1947, zemřel 2019) byl mistrem svého oboru, který prakticky vykonával celý život, byl i jeho znamenitým popularizátorem. Pocházel z Litoměřic. Byl majitel největší gastronomické sbírky zajímavostí z celého světa, čemuž se věnoval už od roku 1968! Náplní sbírky bylo přes 5 000 stran textu z nejrůznějších oblastí gastronomie. Jaroslav Vašák byl velmi plodným autorem kuchařek, vydal již více jak 110 kuchařských knih …


Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityJaroslav Vašák byl celý život profesionálním kuchařem (i v důchodu stále vydával nové a nové kuchařky) a také byl nejplodnějším sběratelem gastronomických zajímavostí z celé zeměkoule. Přes pět tisíc stran textu, které mimo jiné obsahují 2500 receptů na úpravu kuřat, stovky citátů o jídle a velký gastronomický slovník o 3 tisících heslech, je opravdu kuriózní. Však si také tato sbírka od Klubu sběratelů kuriozit vysloužila ocenění Pozoruhodná a Špičková. Zájem o ní má i Guinessova kniha rekordů. Vydal přes 110 knih, ve kterých čerpal ze svých zápisků.

Výběr z jeho několika novějších rukopisů: Rukopis Poezie v gastronomii s recepty, Vaříme v době krize, ale i Nostalgická kuchařka, rukopis Cestujeme po republice s vařečkou, Cestujeme po Evropě, Česko-Slovenská kuchařka od Šumavy k Tatrám, Rady do kuchyně, Kuchařský lexikon, Dětská kuchařka, Netradiční gastronomie, 1000 otázek a odpovědí z gastronomie, První česká solná kuchařka a další.

Slavní kuchaři Česka, světové kuchařské celebrityDo konce roku 2012 mu vyšlo 117 knih s tématem kulinářství a též kalendářů, některé dokonce již v dotisku, ve slovenštině a ve slepeckém Brailově písmu, na různá témata.

Většinu jeho knih a kalendářů ilustroval mistr Jiří Winter-Neprakta, se kterým spolupracoval již od roku 1993 a v poslední letech jeho života panu Vašákovi ilustrolvala knihy i malířka a výtvarnice Eva Murtingerová.

Pan Jaroslav Vašák zemřel 1.12.2019.

Text i foto: z archivu Jaroslava Vašáka

Vše o panu Vašákovi najdte na jeho webu: http://jaroslav-vasak.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy